Miért van ez? Más is így érez?
Van egy barátom aki kitűnő tanuló, de azt vettem észre rajta, hogy csak bemagolja a dolgokat és nem is érdekli. Én nem vagyok kitűnő, de ha megtanulok valamit azért van mert szeretem és érdekel. Ma szünetben is kérdezte mi lesz a dolgozatban meg néhány választ, hogy tudok-e mi lesz. Aztán elmondtam, hozzátettem pár érdekességet és megkérdezte honnan tudok ennyi mindent. Talán megnéztem a neten mert érdekel??
Röviden , belegondoltam, ha bármilyen műveltségi helyre vagy történelmi helyre megyünk ő azt mondja nagyon érdekli, ámul-bámul. Nekem meg komoly múltam van azokkal... Úgy értem, ő először látja őket, én meg szó szerint ebben élek. Folyamatosan művelődöm, tanulok új dolgokat, és rosszul esik ha más 1 nap alatt műveltnek tűnik mert tetszik neki valami amit igazából nem is ismer. Én meg ne tegyek úgy mintha profi lennék, vagy mert akkor beképzeltnek tűnök, meg lenézem az embereket, amikor engem tényleg érdekel és nem csak magolom a dolgokat?
Elismerem, hogy neki is tetszhet az ami nekem, de nekem most azzal van bajom, hogy én évekig ezzel foglalkoztam, és meg van az esélyem, hogy élőben lássam, példának a Notre-Dame-ot. De a többiek meg arra figyelnek fel, hogy milyen szép egy torony és ennyi. Elfelejtik. Baj ha nem szeretem a műveletleneket?
Köszönöm előre is a válaszokat.
Attól, hogy önmagától nem keres rá ezekre a dolgokra, de tetszik neki, még nem műveletlen.
Nem attól lesz valaki művelt, mert tudja, hogy a Notre Dame nem csak szép torony (megjegyzem én olvastam az eredeti Notre Dame-i toronyőrt is :D ).
Ahogy attól sem leszel önmagában művelt, hogy bizonyos területeken jártas vagy.
Neki más a fő érdeklődési köre.
"Én meg ne tegyek úgy mintha profi lennék, vagy mert akkor beképzeltnek tűnök, meg lenézem az embereket, amikor engem tényleg érdekel és nem csak magolom a dolgokat?"
Miért kellene úgy tenned, mintha profi lennél? Ami ugye nem egyen értékű azzal, hogy profi vagyok...
Több témában mondhatom bátran, hogy jártas vagyok, de ettől még nem dől össze a világ, ha valaki más is hozzá tud szólni, és esetleg még nagyobb tudással is rendelkezik.
Nem fogok senkinek tárlatvezetést tartani a múzeumban, csak mert én már jártam ott, és együtt megyünk, mert nem arról szól. Hanem, hogy együtt vagyunk, megcsodáljuk a kiállítást, véleményt cserélünk stb.
"Én nem vagyok kitűnő, de ha megtanulok valamit azért van mert szeretem és érdekel.".
Ha nem szereted ezek szerint nem tanulod meg, vagy te mindent szeretsz, ezért megtanulod, ami által hogy nem vagy kitűnő? Itt van némi ellent mondás.
Munkahelyen nagyon sok olyasmit kell majd csinálni, amit nem szeretsz, de éppen neked jutott az a feladat.
Te most le vagy nyűgözve mindattól amit tudsz, és igazából te sokkal értékesebb vagy másoknál mert olyan dolgokat tudsz amit mások nem. Amiről pedig nem tudsz, an nem is érdekes.
Sok ilyen csitrit láttam már mint te, szállj le a földre, nem te vagy a világ közepe, egy átlagos ember vagy.
A nárcisztikus személyiségzavar ma már tömegesen ferőzi meg a fiatalokat.
Kérdező, nagyon rosszul közelíted meg a dolgokat.
Rengeteg mindent tudok művészettörténeti és régészeti témákban, illetve az irodalom, a filmezés és a nyelvészet is közel áll hozzám, kifejezetten művelt vagyok ezekben, mégis, nem fogom azért kevesebbre tartani valakit, mert velem ellentétben nem tudna órákat beszélni egy Holbein festményről vagy nem érdeklődnek Keats költészete iránt. Nincs olyan, akit minden érdekel vagy aki mindenhez ért. Én például amennyire értek a felsoroltakhoz, pont annyira nem értek biológiai, kémikai, fizikai, matematikai, technológiai területekhez, pedig biztos vagyok benne, hogy lenyűgöző ezek tanulmányozása is. Most engem is tartson műveletlennek valaki, mert egy kémia hatás számomra csak egy látványos izé, nem több?
Élőben láttam a párizsi Notre-Dame-ot (gondolom erre gondolsz, mert csak Franciaországban több tucat ilyen katedrális van), három órán keresztül ott voltam, amíg kellően körbe néztem, mégse fogok azon problémázni, hogy mást ennyire nem nyűgöz le. Ezek az emberek máshova mentek, ami az ő érdeklődéseikhez állnak közel. Most emiatt kölcsönösen meg kéne vetnünk egymást? Ugye, hogy mekkora butaságnak hangzik?
A műveletlenség nem ott kezdődik, hogy valakit csak felszínesen érdekel valami.
Szögezzük le: nem vagy profi. Ez nem sértés, hanem tény. Sose tudsz annyit, mint amennyit gondolsz, hogy tudsz. Még a kedvenc témáidban is van bőven hova fejlődnöd, mindig van. Idén szerzek mesterdiplomát művészettörténetből, vannak publikált írásaim a témában, mégse tartom magamat profinak, mert nem vagyok.
Kicsit vegyél vissza, illetve legyél nyitottabb mások gondolataira és érdeklődéseire.
23/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!