Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért jó az óraátállítás, és...

Miért jó az óraátállítás, és kinek?

Figyelt kérdés

Azt mondják, energiatakarékosság...

Egyet nem értek, egyszerű, józan ésszel!

Ha úgy van az óraátállítás, hogy itt nálunk ebben a nyűves télben még egy órával korábban sötétedjen, akkor hol van itt az energiatakarékosság???

Tudom, hogy lesznek kioktató, szupertudományos, közgazdász-okoskodó válaszok is, nem baj....

Kíványcsi vagyok a véleményekre...

okt. 29. 16:04
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
16%

Én magam is úgy gondolom, hogy télen is előnyösebb lenne a nyári időszámítás. Nyáron pedig egyértelműek a GMT+2 előnyei.

#18; 20

"a nép elég jelentős része szabadban dolgozik kora reggeltől, pl. 6-tól vagy fél 7-től"

-Ebben a korai időpontban mindenképp sötét van még, akkor is ha a GMT+1-et használunk télen nincs elégséges fény a szabadban fél 9 előtt. Tehát nincs jelentősége, mindenképpen mesterséges fényt kell alkalmazni a munkálatok reggeli szakaszában és a munkába járáskor is. Bent pedig egész nap szükséges a világítás. Mire teljesen kivilágosodik már mindenki megkezdi a munkát a téli időszámítás szerint is.

Kedvezőtlen időjárási események esetén semmiképp sem javulnak az útviszonyok reggelre, hiszen az erős köd felszállásához, a jegesedés természetes olvadásához órákra van szükség. Ha jegesedés van, az bőven jelen lesz még reggel 9-10kor is. Ezért használnak mesterséges beavatkozást, pl útszórósókat ha az szükséges.

Sajnálom, hogy nekem kell veled tudatnom, de a többség (90%+) du 2-3 órakor még bőven dolgozik. A közlekedésben a délutáni csúcs 4-5 óra között van és 40-50% még mindig munkában van. De a szállítmányozásban és tömegközlekedésben is még bőven az utakat róják ilyenkor. A gyerekek (akik a legkiszolgáltatottabbak) épp sötétben igyekeznek haza a napköziből, délutáni edzésekről, általában éppen a csúcsforgalom idején. Ezt pont megoldaná a plusz egy óra eltérés.

Ráadásul a szabadban végzett munkálatokat is tovább lehetne végezni világosban délután amikor már jobbak az útviszonyok és magasabb a hőmérséklet mint hajnalban. Ezért nem utolsósorban gazdasági előnyei is lennének a GMT+2-nek télen.

dec. 29. 07:07
 22/26 anonim ***** válasza:
22%

21

Írj már munkaköröket azokon kívül, amiket én írtam, akik 4-ig dolgoznak legalább, és nagy számban vannak. Akik szerinted a többséget alkotják. Mert ezek szerintem esetleg 25%-nyian, ha lehetnek.

Igen, decemberben valóban sokáig van sötét van még így is, de fél 7 felé már most is kezd virradni, ami a közlekedésben nagy előny, legalább azoknak, akik 7-re járnak. Az óraállítások közti időszakban, decembert kivéve, pedig már lényegesen hamarabb kezd világosodni. Február végén pl. már fél 6 táján, ami már a 6-kor kezdőket is érinti. De ha nyári időszámítás lenne, akkor mindenkit két hónappal tovább érintene a sötétben való autózás.

Kedvezőtlen időjárás esetén nem az útviszonyok javulnak nyilván sokat egy óra alatt (bár keveset igen), hanem a látási viszonyok. És jégen, hóban autózva sokat jelent, ha megfelelő távolságra ellát az ember, fel tud készülni dolgokra, nem pedig sötétben, a szemben jövőtől elvakítva közlekedik, és csak akkor lepődik meg, amikor már csúszik a másiknak. Valamint, hidegben reggel párás a szélvédő belülről, esős vagy jeges kívülről, és a szemben jövő lámpájától ez úgy fog kinézni, mint egy sűrű függöny, amin nem nagyon lehet átlátni. (És az is hiába mondog, hogy mindenki csak 20-szal haladjon, mert te is tudod, hogy mindenki nyomja neki attól függetlenül, hogy csak 10 m-re lát el.)

Szállítmányozásban sokkal többen kezdenek nagyon korán, mint ahányan későn végeznek. Oda kell érniük a nyitvatartási időben, lehetőleg még délelőtt, a legtöbb helyre. A folyamatos szállításnál meg megint csak sokkal jobbak az időjárási és útviszonyok délután, mint kora reggel.

A gyerekeket ne keverd ide, autót nem vezetnek, gyalog meg nincs jelentősége, hogy lámpafényben vagy nappali fényben haladnak-e. Nem kell hirtelen, tizedmásodpercek alatt reagálniuk. A kicsikkel úgyis ott vannak a szülők, a nagyok meg már képesek közlekedni.

Oké, hogy te meg akarod mondani, hogy egyes cégek mikortól dolgoztassák a munkásokat, de sajnos nem hallgatnak rád. Továbbra is 6-ra vagy legkésőbb 7-re rendelik be őket dolgozni. (Amit a munkások többsége nem is bán, mert így már szabad a délutánjuk nagy része.)

dec. 29. 10:30
 23/26 Mansour ***** válasza:
35%

"Legtöbben??? Ki az a legtöbb?"

Ahol lakom (megyeszékhely), a legnagyobb forgalom délután négy és fél hat között van. A város egy részén ez szinte folyamatos dugót jelent. Szóval én nem tudom, ki meddig dolgozik, csak azt látom, hogy mikor nagyobb a forgalom, és az egyértelműen ilyenkor van, nem 2-3 óra körül.

Azon lehet persze vitatkozni, hogy balesetveszély szempontjából a reggeli vagy a délutáni sötét a rosszabb, én elfogadom azokat az érveket is, hogy a reggeli rosszabb lehet, bár ennek megválaszolását inkább közlekedésbiztonsági szakemberekre kellene bízni.

Nem is emiatt vagyok a nyári időszámítás mellett, hanem a hangulati tényező miatt. Szerintem javít az ember hangulatán és általános közérzetén, ha még világosban megy haza. Többet javít, mint amennyit a reggeli sötét ront. Legalábbis szerintem, lehet, hogy másnál ez nem így van. De nyáron egyértelmű a napfény hangulatjavítjó, egészségre pozitív hatása. Kár ezt elvesztegetni a hajnali órákban, amikor szinte senki sincs kint. Népegészségügyi szempontból is bizonyosan pozitív hatása lenne, ha nyáron tovább élvezhetnénk a napfényt.

dec. 30. 15:11
 24/26 anonim ***** válasza:
54%
Du. 4 és 6 között azért van nagy forgalom, mert munka után vásárolnak az emberek. Én is városban lakom, ide a helyieken kívül a környező falvakból is járnak délután vásárolni a népek délutánonként.
dec. 30. 15:31
 25/26 Alex Fly ***** válasza:
0%
@23: ahangulati tényező szempontjából főleg nem igazán előnyös, ha állandóan világosban fekszel le aludni és sötétben kelsz...
dec. 30. 18:35
 26/26 anonim ***** válasza:
0%

#25 Télen mindenképpen sötétben kelsz és sötétben is fekszel le aludni. Nyáron mindenképpen világosban kelsz és hacsak nem nyolc - fél kilenckor vagy azelőtt fekszel le, akkor sötétben mész aludni.

#24 Persze, akkor mennek vásárolni, akkor mennek a gyerekért és akkor mennek haza, mivel akkor jár le a munkaidejük. A többség 9:00-17:00-ig vagy 8:00-16:00-ig dolgozik. A napközi sem véletlenül tart du 4:00-5:30 óráig.

dec. 31. 06:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!