Szerinted mi a jobb megoldás a kabinos, vagy a nemenként elkülönített öltöző? Nemet is Írjatok!
10
Ezeknek a problémáknak egy része nem oldódna meg ha több kabin lenne?
Ahova én jártam eddig úszni például ott mindenhol elég nagy volt a kabin ahhoz, hogy akár ketten is beférjenek és akkor öltözhet együtt egy pár vagy apa-fia, stb.
Bár egy bizonyos kor fölött nem biztos, hogy a gyerek örül neki ha az apjával kell öltöznie vagy a lány ha az anyjával.
Az szerintem a baj, hogy nincs hely már ennyi kabinnak. A szekrények mindenképpen kellenek, hogy a holminkat el tudjuk zárni, a kabinok meg elég sok helyet foglalnak.
A legjobb megoldás szerintem, ha a nemenként elkülönített öltözők mellett lenne 2-3 kabin azoknak, akik szégyenlősek.
#2 "Persze a nemenként elkülönített öltözők esetén is sokszor lehetőség van elmenni a mosdóba például és akkor mintha kabinos öltözőbben öltözne az ember de ez szintén adhat okot a bullyingra."
Semmiféle építészeti megoldás nem ad okot bullyingra! A bullying oka az emberek fejében keresendő, nem pedig a helyiségekben, amiket a különféle komplexusok kiszolgálására építünk.
A helyzet az, hogy minél inkább támogatjuk az embereket a rejtőzködésükben, annál inkább megerősítjük a szégyenlősöket a komplexusukban: nagyon helyes, hogy elbújsz, nézd, építettem neked hozzá egy kabint! Semmiféle rejtőzködés nem segít a bullying ellen, sőt, minél görcsösebben takargatja magát valaki, annál nagyobb "nyereség" a bullying elkövetője számára, ha mégis meglátja takargatás nélkül, mert a bullying célja nem az, hogy lásson valamit (az interneten tonnaszám láthat mindent ingyen), hanem hogy másvalaki akarata ellenére tegyen valamit, vagyis ez egy hatalmi játszma.
A bullying csak addig működik, amíg a célpontja görcsösen tiltakozik ellene.
Gyakran járok koedukált egy légterű öltözőben (szauna); soha semmi bullyingot nem tapasztaltam. A bullyingra az elkülönítés, a rejtőzködés olyan, mint olaj a tűzre.
13
"Semmiféle építészeti megoldás nem ad okot bullyingra! A bullying oka az emberek fejében keresendő, nem pedig a helyiségekben, amiket a különféle komplexusok kiszolgálására építünk."
Valóbban ott egy kicsit rossz volt a megfogalmazás. Nem okot sokkal inkább lehetőséget ad.
"A helyzet az, hogy minél inkább támogatjuk az embereket a rejtőzködésükben, annál inkább megerősítjük a szégyenlősöket a komplexusukban: nagyon helyes, hogy elbújsz, nézd, építettem neked hozzá egy kabint! Semmiféle rejtőzködés nem segít a bullying ellen, sőt, minél görcsösebben takargatja magát valaki, annál nagyobb "nyereség" a bullying elkövetője számára, ha mégis meglátja takargatás nélkül, mert a bullying célja nem az, hogy lásson valamit (az interneten tonnaszám láthat mindent ingyen), hanem hogy másvalaki akarata ellenére tegyen valamit, vagyis ez egy hatalmi játszma.
A bullying csak addig működik, amíg a célpontja görcsösen tiltakozik ellene."
Értem, hogy mit mondasz és részben egyet is értek veled. De nézzünk egy példát csak az egyszerüség kedvéért.
Van egy gyerek egy testi hibával. Bekerül egy iskolába és ott a nemenként elkülőnítve bekerül egy öltözőbe. Ott kényszerűen le kell vetköznie az osztálytársai elött. Persze lehet, hogy normálisak az osztálytársai és akkor elősegítik, hogy ne kelljen szégyelnie magát de akár ki is röhöghetik. Tehát itt már kialakúl egy lehetőség arra, hogy megallázák a gyereket. Ennek pedig nagyon könnyen lehet az a vége, hogy még szégyelőssebb lesz és akár egyéb problémái is lesznek.
Elmehet a mosdóba is öltözködni de akkor szintén piszkálhatják emiatt.
Azonban ha kabinos öltözők lennének akkor ott kényelmesen át öltözhetne és még azért sem piszkálnák mert külön öltözködik így egy normális átöltözés lenne és nem bujkálás.
Azt még hozzá tenném, hogy egy iskolábban egy ilyen információ nem szokott az öltözőbben maradni.
Az pedig, hogy te a szaunában és hasonló helyeken nem tapasztaltál semmi ilyet nem az nem jelenti, hogy nincs. Gyerekként az öltözőbben többszőr is láttam, hogy zaklatnak gyerekeket a testük miatt, de amikor iskolán kívül voltam ilyen helyeken akkor én sem találkoztam már ilyennel.
Az jó lenne ha normalizálnánk a különböző kinézetű embereket de a gyakorlatban én sehol nem azt láttam, hogy normalizálódna. Inkább az a tapasztalat, hogy elég hosszadalmasan is tudják cikizni szerencsétlen gyereket.
Persze a rejtegetés nem megoldás de az, hogy kabinos öltözőket csinálunk nem jelenti azt, hogy tabuvá tennénk bármit is.
Értem a problémádat a kabinos megoldással de a másik megoldástól túl sokat vársz el és szerintem irreálisan pozitívan látod az embereket.
"A gyerekek mindenért cikizik egymást, ami szerintük a normától eltér."
Nem mindegyik gyerek de igen ez egy súlyos probléma amit sok esetben nem megfelelően ír le az, hogy cikizik mert sokszor ez komoly bántás, zaklatás.
Ezzel lényegében azt írod, hogy fokozzuk az iskolai bullyingot mert az majd milyen jót tesz a zaklatottaknak.
Lehet szembesülni a világ durvaságával stb. anélkül is, hogy még pluszba rá kényszerítik az emberre, hogy mások elött meztelenre vetkőzőn (vagy vonuljon el a mosdóba ezzel is felkeltve a zaklatók figyelmét).
Ne bagatellizáljuk el azokat a sérüléseket amiket egy zaklatás okozhat azzal, hogy csak szembe kell néznie a zaklatókkal és akkor minden rendben lesz.
Van akinél működik a dobd a vízbe és megtanul úszni de van aki vízbe fullad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!