Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » A mai fiataloknak hogy lesz...

A mai fiataloknak hogy lesz lakása?

Figyelt kérdés

Először is, nem tudom hova kellett volna tennem a kérdést, elnézést ha rossz helyen van. :)

Apámmal párszor már beszéltünk erről, ezt a kérdést is ő tette fel (persze nem úgy hogy én válaszoljam meg), mert egyszerűen nem érti mi lesz a fiatalokkal. Mesélte hogy még az ő korában azt hiszem az önkormányzat építtetett lakásokat, és azokat adták a fiataloknak (már nem tudom pontosan hogy, oké nem így hipp hopp...), és volt egy kiindulási pontjuk. Saját lakás. Mesélte hogy neki például 3900ft volt egy havi fizetése, és abból futotta mindenre, tudta a havi dolgokat fizetni, rezsi...stb, enni tudott, még moziba is járni.

De mi lesz ma? Hogy fognak elboldogulni a mai fiatalok? Ma már nem kapnak csak úgy az emberek lakást, ha nincs épp pár milkád, munkahelyet épp ha talál az ember...Hogy lesz így a mai generációnak lakása? Hogy fognak élni? Vagy az utóbbi pár évben hogy oldották ezt meg?

Nagyon benne maradt ez a fejemben, mert eszembejutott hogy ha éjjel-nappal is szenvedek a munkahelyen se tudok összegyűjteni egy lakásra valót. Persze apám megmondta hogy addig maradok náluk ameddig akarok, és ha kell bármikor vissza is jöhetek mert a gyerekük vagyok. Már emiatt nagyon megbecsülöm, mert nem egy olyan barátnőm van akiket 18 éves koruk után ki akarják hajítani otthonról...De például akiket kidobnak otthonról, velük mi lesz? Van egy barátnőm aki most épp hogy talált munkát, 19 éves, már ki akarják dobni otthonról amolyan "eddig eltartottalak most tartsd el magad" elvből, el akarna költözni, de nincs miből. Hiába dolgozik, főállásban, de ennyire nem futja. ha gyűjtene is, idő előtt kidobnák onnan. Na meg fenntartani egy albérletet...Az is nagyon drága, emellett még próbáljon élni is egy kicsit az ember?

Elképesztő hogy idáig jutottunk...magamat elnézve, én nem tudom mit fogok így csinálni. Igaz, engem az se érdekel ha egész életemben itt kell élnem ahol most, a családommal, mert szeretek itt lenni. De ha nem magamra gondolok hanem másokra, egyszerűen elbizonytalanodok.

Mi lesz így?

Egy 17 éves lány

2010. okt. 28. 19:46
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Úgy, hogy a nagyobb háború v. egyéb okokra visszavezethető kihalás után, ami szerintem már nincs olyan messze, nagyon sok ember megfér majd kis helyen, a temetőben. A maradék, ha lesz ilyen, pedig el tud boldogulni, mert már lesz hely. Sajnos ez mindig így ment. Ha elszaporodtak valahol jött egy háború v. járvány és beszabályozta a népességet. Ez a mechanizmus mindaddig nem fog felülíródni, -legalábbis a háború része,- amíg ilyen kibékíthetetlen ellentétek feszülnek egyének és nemzetek között. A járványoktól pedig most is tartani kell, csak a látszat, hogy kordában tarthatjuk a vírusokat, baktériumokat. Ha egyszer létrejön egy extrém fertőzőképes mutáció, akkor az a nagy népsűrűség, fejlett globális infrastruktúra mellett végigfut a föld lakosságán, mire a tudósok A-ból B-be jutnak az ellene folyó kutatásokban!
2010. okt. 28. 21:49
 12/16 anonim ***** válasza:
Szerencsém volt mert örököltünk, na nem sokat, (meg még talán nem is az egészet kaptuk meg), de még tettünk hozzá, így csak 4milliót kellett hitelbe felvennünk, hogy megvehessük a lakásomat. Szerintem megérte, főleg úgy hogy tudom lassan lejár az életbiztosításom, és azzal is tudom a hitel egy részét törleszteni. Anyumnak amikor férjhez ment volt egy kis háza, azt elcserélték egy lakásra, majd egy még nagyobb albérletbe költöztünk ameddig épült a társasház amibe beszálltak, így végül egy 1szobás házból, egy 5szobás galériás, lakás lett, ügyesek voltak, mert hitel nélkül (rokonoktól kértek kölcsön, de már visszaadták)csinálták. Nem voltak drága igényeink, nem ittak, nem dohányoztak, és így félre tudtak tenni. Ezt a mentalitást én is örököltem, nekem is van félretett pénzem, és vésztartalékom is.
2010. okt. 28. 22:42
 13/16 anonim ***** válasza:
Nálunk szó sem lehet arról, hogy félrerakjon valaki egy kis pénzt, mert így is alig jövünk ki. Tehát itt vagyok 19 évesen, nem dolgozok, mert egyelőre semmit nem találtam a suli mellett, de a szülő nem tud támogatni, örökséget nincs kitől várni...
2010. okt. 29. 13:03
 14/16 anonim ***** válasza:
Ez az igenyesseg, eleg hulyeseg. 20 eve, nem kapott hitelt senki, csak ha maximum visszafizetes nem volt tobb mint 30%-a a fizetesnek/bevetelnek. Konnyu volt visszafizetni a lakast. Most 10 -szereset kernek ugyanazert lyukert, tehat sokkal tobbet kell felvenni, egy havi fizetes ramegy, a masik fizetesbol kell megelni. A fiatalok latjak, hogy nem sok jovojuk van, meg eloleget sem tujak megsporolni, ezert jarnak nyaralni, Becs, Parizs, New York, etc. Azt elfelejtjuk, hogy a megelhetes, kaja, gaz, villany is sokkal olcsobb volt? Azt kell megnezni, hogy mennyi volt egy lakas 20 eve, mennyi volt akkor a fizetes. Azota 20-szorosara mentek fel a lakas arak, de a fizetes nem.
2010. okt. 29. 13:50
 15/16 anonim ***** válasza:

"Azt kell megnezni, hogy mennyi volt egy lakas 20 eve, mennyi volt akkor a fizetes. Azota 20-szorosara mentek fel a lakas arak, de a fizetes nem."

20 évvel ezelőtt 32 forintos órabérben dolgoztam.A ház amit meg akartam venni(de nem volt pénzem,nem volt 10% önerőm így hitel sem volt) 4 millió forint volt.

Ma keresek 620 forintos órabért.A házat amit 20 éve megakartam venni,most újra árulják 5 millióért.Most sincs 10% önerőm,így most sem veszem meg..

Szóval nem volt könnyebb 20 évvel ezelőtt sem.Akkor mi fiatalok ugyanezt a kérdést tettük fel.Hogy lesz lakásunk? Miből?Ugyanabból mint a mai fiataloknak.Várjuk az örökséget (bár nekem ez sem lesz) vagy felveszünk 20 évre hitelt...

2010. okt. 29. 14:02
 16/16 anonim ***** válasza:
Akkor azzal a hazzal valami problema van, ha nem ment fel az erteke, vagy nincs jo helyen. 25 eve vettem elso lakasom, egyedul, $40 ezerert. 23 evesen. Akkor ket heti fizetesem volt a torlesztes. Ez a lakas, ma $500ezren felul van. Ha most kellene fizetnem, 6 heti fizetesem lenne a torlesztes havonta.
2010. okt. 29. 14:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!