Most derült ki hogy ha megszárad a Vörösiszap akkor mérgező!?
De akkor a sok "okos" mért mondja azt hogy ebbe semmi mérgező anyag nincs?
Akkor a híradó miért mondja hogy Mérgező?
Kinek van igaza,akik azt mondják hogy nem mérgező vagy aki azt hogy igenis mérgező?
Mert már én sem tudom :(
"Mérgező-e a vörösiszap?
NEM. Az MTA honlapja szerint a vörösiszap nem mérgező, de a benne levő maradék nátronlúgtartalom miatt veszélyes anyag. A veszélyes jelleget a feldolgozás során belekerülő nátrium-hidroxid (nátronlúg) okozza. Az Ajkán tárolt vörösiszapok jellemzően 5-8% nátronlúgot tartalmaznak. A nátrium-hidroxid erősen lúgos anyag, amit a papír-és textiliparban, a szappan- és mosószer-gyártásban, valamint a vegyiparban, így a bauxit-feldolgozásban is széles körben és nagy mennyiségben használnak fel. Tény, hogy a megszáradt vörösiszap - mivel nagyon finom por - a légutakba kerülve mint por irritálja a légutakat, illetve a lúgos kémhatása miatt ez a hatás még erősebb mint a közönséges porok esetében.
Ezt egy oldalról másoltam
Na itt már megint megy a "porhintés", hogy nem káros! Na majd a szél meg elhinti azt ami káros! Egyetemre járok, és nem egy tanártól hallottam, hogy igenis van benne bőven nehézfém pl. Pb, Hg, ami azért elég kellemetlen; bioakkumulatív, rákkeltő tulajdonságú, különben ehhez nem kell egyetemre járni, köztudott, hogy a talajban és az ásványokban vannak nehézfémek, ha az oldatból kivonjuk a "felesleges", technológiát akadályozó anyagokat, végül az alumíniumot, akkor a maradék oldatban, a nehézfém-arány jóval magasabb lesz, mint a normál ércben. Arzén is van benne, ami szintén rákkeltő. A dél békési ivóvíz As tartalmának lecsökkentésére szolgáló technológiára már eddig is sok pénzt fektettek. Ebből látszik, hogy nagyon is jelen van a talajban, még az ivóvízben is! Bár a szennyezettség területenként eltérő arányú, de ott vannak ezek a fémek mindenütt. Amíg ennyire lúgos a közeg, addig ezek oldhatatlan csapadék formájában vannak jelen, de idővel a talajban majd pufferolódik a kémhatás, hígul az oldat, ahogy a csapadék áztatja, és ekkor kioldódnak a nehézfémek, hatalmas talajvízszennyezést okozva. A környékről is menekülni kéne, mert csak úgy hullanak majd az emberek rákban. Igenis felporzik majd az anyag, mert ez már összekeveredik a talajjal (nem cak a tározó alján van egy nagy homogén kupacban), és mivel jól tapad, rá fog tapadni a könnyebb humuszalkotókra, amiket viszont messzire elfúj a szél. Valakiket nagyon ráálítottak arra, hogy azt írogassák, hogy cseppet sem káros, nekem gyanús, hogy nagyon sok az olyan válasz, amiben arról van szó, hogy semmi veszélye sincs! Csak úgy mellékesen: Afrika partjainál is folytattak timföld-feldolgozást, csak ott nem tározókba engedték ezt az iszapot, hanem egyenesen az óceánba, aminek az eredményeképp teljes halászfalvak néptelenedtek el, de ez persze nem számított, csak a profit. És erről persze senki nem beszél, ezt is az egyetemen hallottam először. Ebben a világban nem hogy még mindig a pénz az úr, hanem egyre inkább az az úr! Nem számít az, hogy milyen veszélyes, a lényeg, hogy maradjon titokban. Az USA még kísérleteket is csinált perzisztens vegyianyagokkal, komplett ökoszisztémán, és az ott élő emberi közösségeken. Itt arra gondolok, hogy a vietnami-háború idején használt Agent Orange lombtalanító szer TCDD-nal volt szennyezett, amit felhasználtak, és akkor már bőven tudták, hogy az egyik legsúlyosabban mérgező, nehezen bomló szerves toxin. Azóta is vizsgálják a hatásait, amiket az ott élő lényekre, köztük a vietnamiakra is kifejt; mi ez, ha nem szándékos kísérlet!
Igazából, hogy mi az igazság azt majd az idő igazolja.
Persze, hogy van.
Kíváncsi vagyok, hogy azokat akik azt mondják, hogy nincs benne, milyen áron lehetne rávenni, hogy odaköltözzenek!
Az egész cuccot iszapostól, lúgos levestől veszélyes hulladékként kezelik (nem tudom, most itt is az, vagy csak az EU-ban, de itt nem...valami ilyesmiről is volt szó), és elzárva tartják. (Ha annyira ártalmatlan lenne, akkor csak megérné nekik, hogy legalább a hígját megtisztítsák és beengedjék egy befogadóba.)
Nyilvánvaló, hogy teljesen hülyének nézik az embert.
Arra én is kiváncsi vagyok utolsó elötti!!
Utolsó így van
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!