Miért nem beszélnek annyit az indiánok megöléséről, az ellenük történt rémtettekről, a közösségükben okozott károkról?
Az indiánoké volt egész amerika az európai emberek megérkezése előtt.
Aztán elvették a földjüket, ahol egészen addig ők laktak.
Tették ezt erőszakkal, átverésekkel, hazugságokkal.
Odamentek és elvették azt, ami az övék volt eredendően, elvették az otthonukat, ahol felnőttek, amit ők birtokoltak, ahol ők művelték a földet.
Mert azt gondolták, ők ezt megtehetik. És mi lett volna, ha ugyanezt az európaiakkal teszi meg valaki?
Eleinte afelől is kétségeik voltak sokaknak, hogy az indiánoknak van-e lelkük, emberek-e, avagy valami állat.
Sokakat megöltek. Akár a háborúk során a harcokban, akár szándékos népirtás során, akár a túlzott rabszolgamunkával(ez elvileg kifejezetten jelentős ok volt), akár azért mert nem akartak áttérni az általuk rájuk erőszakolt "kereszténységre"(Nyilván az nem egyeztethő Jézus Krisztus tanításaival, hogy megöljünk bárkit, aki nem tér meg. Vagy en bloc, hogy bárkit megöljünk.).
Ezen felül az európai ember által behozott betegségek is hatalmas pusztítást végeztek a lakosság körében. (Ugyan ez feltehetőleg nem szándékos módon történt.)
Most jön egy elég durva dolog. Különböző forrásokat néztem, és a következőket olvastam több helyen is:
Elvileg az indián lakosság feltehetőleg 90%-a halt meg az európai ember érkezését követően. Ugyan az van, ha minden igaz, hogy nincsenek pontos források arról, hogy akkoriban mennyi ember élhetett Amerikában, ugyanis nem voltak nyilvántartások, és csak becslések állnak rendelkezésre, de én az általam nézett forrásokban a következőkben leírt számokról olvastam. Vannak, akik 4.5 millió körülre teszik az áldozatok számát. Aztán volt olyan, aki 20 millió körülre tette. Egy másik tanulmány 60 millió körüli számot írt. Azt is olvastam, hogy vannak olyanok, akik azt állítják, hogy 100 millió, vagy több ember is meghalhatott. (Igazából az ütött szöget a fejemben, hogy ma beleolvastam valamiért a Kossuth Kiadó Világtörténelmi enciklopédia sorozatának 10. részébe, mely a Spanyol hódítok és a gyarmatosítás címet viseli - [link] - és ebben 100-150 millió emberélet kioltásáról olvastam. Ezen eléggé meghökkentem és felkaptam rá a fejem, mert tudtommal ez kb. 15-25-ször több, mint ahány zsidó halálát a holokauszt számlájára írják és ez kb. annyi ember, mint amennyi összesen a két világháború során meghalt a katonákat, és a civileket együttvéve. Egyébként az is egy nagyon szomorú dolog, hogy az angol wikipédia szerint elvileg a II. világháborúban elhunyt emberek legalább a fele civil áldozat volt. De az általam ott olvasott számok alapján a legradikálisabb esetben az áldozatok kb. 78.5%-a volt civil.)
(Forrásaim:
)
Ezen kivül elveszett egy csomó kulturális jelentőségű dolog, és elpusztult egy csomó város is.
Lényegében eltörölték a föld színéről az indiánok kultúráját. Eredetileg egy egész kontinensen éltek, most pedig kis számban élnek, ott is mások fennhatósága alatt egy "idegen" nyelvet beszélve, "idegen" szokások között, lényegében kevés joggal - a mai társadalom módjára, ahol az ember nem igazán számít(Ez lehet, hogy az indiánoknál sem volt jóval másképp. Ezt nem tudom. És persze most már sokaknak a spanyol/angol/portugál/holland az anyanyelvük és ezen kultúrákban nőttek fel, valamint most már utólag nyilván vannak előnyei is ennek, meg lehet benne a jót is látni, mint pl. hogy másmilyen emberekkel is megismerkednek, más szemszögből is láthatják a világot, és hasonlók.).
Az összes földjüket elvették erőszakkal, ha nem adták oda maguktól, eltörölték az országaikat, megölték őket, rabszolgasorba taszították őket, rájuk erőltettek egy idegen kultúrát, uralmat.
Majd kiaknázták ezt a földet, mint sajátjukat.
Azonban ezekről kevés szó szokott esni. Lehetséges, hogy Amerikában, Spanyolországban, Portugáliában jóval több, de itt, Magyarországon nem beszélnek erről sokat. Részben az is motivált a kérdésem kiírásában, hogy azok akik elolvassák ezt, felfogják, hogy mi történt és ők is tudatosítsák magukban ezt a szörnyű dolgot. Valamint, hogy jobban elterjedtek legyenek ezek az információk, ugyanis tényleg egy nagyon, de nagyon gonosz dolog volt, ami az indiánokkal történt.
Mert mindannak, amit írsz, bár politikai okai voltak, a keresztény egyház misszionáriusaira, vagyis magára a kereszténységre vetne rossz fényt.
Az ürügy ugyanis a "pogányok" megtérítése volt, és ehhez mindent felhasználtak. (Most pesze az európaiak által behozott betegségekről nem beszélek, ez csak amolyan - ahogy mondani szokás - nemkívánt mellékhatás volt.)
De az tény, hogy a hódítók, terület- és kincskeresők nagyrészt az egyházat használták fel céljaik eléréséhez.
És ahogy a mai helyzet mutatja, ez sikerült is nekik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!