A Mátyás királyos meséknek mennyi valóságalapja van?
Majdnem minden kultúrában van ilyen álruhában mászkáló uralkodós mese, de teljesen valószínűtlen, hogy megtörtént volna a valóságban. Kedvencem, ahogy kicsit kifigurázza a Legyetek jók, ha tudtok, ahol a pápa próbálkozik vele, de követi a testőrség.
Egyébként pont tegnap kezdtem újranézni a Mátyás királyos rajzfilmsorozatot, erre jön szembe ez a kérdés :D
Ennél egy kicsit bővebben gondoltam megérteni.
A következő válaszokra gondoltam volna, hogy szeretném eldönteni melyik vagy melyek igazak közülük:
(1) Semmi köze Mátyáshoz.
(2) Annyi köze van, hogy Mátyás valóban igazságos volt, vagy álruhát szokott ölteni, stb.
(3) A konkrét mesék nem valóságosak, de a történetek helyszínei és szereplői általában kötődnek valamely valós megtörtént eseményhez.
(4) Esetleg a meséket marketing céllal találták ki, és maga a király terjesztettette el.
Itt felsorolnak párat Mátyás után, a "folklore" résznél:
III. Kázmér lengyel király
II. József császár
Kínai, japán, zsidó, arab kultúráról is írják, hogy előfordul. Harun al-Rasid jut most eszembe az utóbbiból.
Alatta a "real life" szekcióban állítólag megtörtént esetek vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!