Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Amerikába kötelező esküdtnek...

Amerikába kötelező esküdtnek lenni vagy önkéntes?

Figyelt kérdés
Csak mert sok filmben hallottam már hogy esküdt behívót emlegetnek ezért nem tudom hogy valóban kötelező e és bárki kaphat behívót és kötelező e mondjuk ott ülni és veszélyes gyilkosok szemébe mondani hogy bűnös e vagy sem, vagy pedig teljesen önkéntes.
2010. szept. 19. 17:10
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Látom, van itt ember, aki kint él. Akkor pár kérdés hozzá.

Hány esküdt van egy tárgyaláson?

Akkor ezekszerint csak akkor itélnek el valakit, ha mindegyik bűnösnek mondja? Ha egy nem mondja annak, akkor megúszta?

A bíró mit tesz? Ha minden esküdt bűnösnek mondja, akkor itéletet hirdet, ha nem akkor felmenti a vádlottat?

Vagy pontosan hogyan van ez?

2010. szept. 21. 12:55
 12/16 anonim ***** válasza:

Mostanában láttam a Film+-n "Ha ölni kell" (Time of killer) c. elég drámai filmet. Ott az esküdtek összetételét az határozta meg, hogy éppen melyik helyszínen rendezték a tárgyalás.

Ezzel is lehet manipulálni, mert ha a bíró nem engedélyezi, hogy egy fekete vádlott tárgyalását áthelyezzék olyan városba, ahol több fekete esküdtre van esély, akkor ki lehet nyíratni sec perc alatt.

Az esküdtek ebben a filmben így gyakorlatilag fehérek maradtak, mert aki fekete is volt, azt kiválogatták a szóba jöhetőkből. Ez úgy zajlott, hogy a védő és a vád képviselője, felváltva söpörték ki a nekik nem szimpatikusakat, amíg csak a kellő létszám maradt. És a vád természetesen minden feketét kirakott.

Az esküdtek pedig azon igyekezetek mikor magukban voltak, hogy minél előbb mehessenek haza, ezért egységesítették a szavazataikat és egyöntetűen "bűnöst" mondtak.

2010. szept. 21. 14:13
 13/16 A kérdező kommentje:

ma 12:55

Ezek nagy részéhez hogy megtudd nem kell kint élni :) elég a net.

Én úgy tudom hogy egyet kell érteniük 12-en vannak, mind a 12-nek 1 véleményen kell lenn i. Legalábbis a filmekbe így van mikor mutatják hogy akár napokig is tanácskoznak mire MINDENKI közös véleményemegszületik. Én még úgy tudom hogyha olyan horderejű az ügy vagy nem tudnak dönteni napokig stb stb. akkor elszigetelik őket a világtól és nem érintkezhetnek a családdal baráttal senkivel. (a filmekbe ilyenkor az van hogy az állam fizeti a szállót és az ellátást ahol lenniük kell ) Én főként ezért is tartom felettébb felháborítónak, mert mondjuk milyen jogon visznek el 1 családanyát napokra családtól csak azért hogy esküdt legyen, és persze a már leírt véleményem miatt.

És igen állítólag hiába gyílkos pl v-ki ha az esküdtek azt mondják ártatlan akkor a bíró azt mondja hogy szabadon távozhat az őrizetes...

2010. szept. 21. 15:42
 14/16 A kérdező kommentje:

ma 14:13

Na igen ez meg a másik hogy ki tudja mikor mondanak csak valamit mikor nincsenek is róla meg győződve de ugye mennének haza.

Eszembe jutott a gyílkossorokba is van rész mikor Jessicát a főszereplőt beveszik eskütnek és kb arról szól a rész hogy 11 ember húznahaza 1 öntetűen bűnöst mondanak Jessica meg ugye megfontoltan akar dönteni és végig gondoltatja velük elég rendesen, persze megy a marakodás stb..

2010. szept. 21. 15:47
 15/16 anonim ***** válasza:

Azért az mekkora szemétség, hogy az én szavazatommal zárassanak be több évtizedre egy embert! A többiek meg az én igen szavazatomra várnak, de én sohasem mondanék igent, valamilyen ok miatt.

Miért nem elég, ha a többség (ca. 2/3) igent mond? Miért kell 100%-os egyetértés?

És ez jogállam...

2010. szept. 23. 00:39
 16/16 A kérdező kommentje:

Nálam már az veri a biztosítékot hogy átlag embert erre köteleznek.

100%-ra meg kénytelen vagy 1 idő után jutni ha nem akaraz hetekig távollenni mindenkitől.

2010. szept. 24. 13:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!