Amerikába kötelező esküdtnek lenni vagy önkéntes?
Ha jól emlékszem tavaly év eleji tanulmányaimra, akkor jelentkezéses alapon zajlik, tehát csak esküdtnek jelentkezett embernek érkezhet behívó. A behívó ugyebár azért kell, mert nyilván több a jelentkező, mint az épp aktuális ügy, így amikor majd lesz olyan ügy, ahova beférsz, akkor hívnak.
2010. szept. 19. 17:18
Önkéntes.
Ha jelentkezel, akkor kapsz behívót. Mostanság nem tudom, hogy megy, de régebben mintha valami fizetség is lett volna, hogy odamenjenek az emberek.
2010. szept. 19. 17:19
Igen, ilyenről is hallottam, amit a második válaszoló említ, hogy valamiféle fizetség is jár(t) érte, és sokan használják/használták kiegészítő "keresetként".
2010. szept. 19. 17:26
4/16 A kérdező kommentje:
A fizettséget én is úgy tudom hogy adnak érte és hogy sokan sokszor mennek mert jól fizet. Szóval amiket filmekbe hallottam hogy behívó az valóban van, de csak a regisztrált önkénteseket hívják és nem csak úgy kötelezik az embert rá. köszi.
5/16 A kérdező kommentje:
És mit kell tenni 1 esküdtnek azon kívül hogy benn van a tárgyaláson? Én úgy tudom hogy hermetikusan elzárják őket valami hotelba vagy hasonlóba a tárgyalás idejére. (elzárást a külvilágtól értem tehát családtól , barátoktól stb) viszont cmind ezt ingyen :) (szálló szoba)
Szia! En itt elek es azt tudom mondani, hogy altalaban - keves kivetellel - nem onkentes alapon mukodik, hanem kivalasztanak, amit csak indokkal lehet visszautasitani. Ezert sokan probaltak mar a rendszert megvaltoztatni, mert ugye nem jelentkezesi alapon megy, de ennek a veletlenszeru kivalasztasnak is meg van az elonye szerintem. Pl. a ferjemet is behivtak egyszer es mivel suliba jart, onnan adtak neki felmentest arra a napra, mert allampolgari kotelesseg megjelenni, de termeszetesen ha valaki epp korhazban van vagy mas gondja van, akkor eleve van egy pot ember es az megy helyette. Amirol beszelunk, azt ugy hivjak, hogy "jury duty" es ha rakeresel a neten, talalsz rola tobbet, ebben biztos vagyok...tehat akit bevalasztanak gyilkosok targyalasara, annak el kell mennie, hat lehet kibuvot keresni, valami indokkal, de egyebkent kotelezo elvileg. Gondold el, ha nem az lenne, ilyen esetekben ki vallalna? Lehet, hogy senki vagy ha jelentkezesi alapon zajlana, olyanok jelentkeznenek, akik termeszetesen ismerik az esetet es nagyobb lenne az esely, hogy a vadlottal szemben kialakult benyomasuk miatt alapbol elitelik.
2010. szept. 19. 18:24
7/16 A kérdező kommentje:
Ilyenkor jó hogy nem vagyok amerikai (és ezzel senki érzésit nem akarom bántani) . Szép szabad ország csak épp ilyen agyatlan baromságok vannak hogy kötelezik az embert hogy gyílkosokkal szembe üljön le és mondja azt hogy bűnös. Persze ha kijön akkormeg lehet rettegni vajon megkeresi e a kedves esküdteket 1 kis elbeszélgetésre...
Akármien kicsi is az esélye de megvan....
A bíró z más bírónak ÖNKÉNT megy az ember.
Igen, ezert is kritizaljak a rendszert, de onkentes alapon sem jarnanak jobban szerintem. Ott jobban benne van az elore megiteles eselye. Gyilkos lehetoleg death row-ra megy, ha elitelik, igy mar nem fog kijonni. Az, hogy ki mit dont szemely szerint, nem kerul nyilvanossagra. Nem kell nekik velemenyt mondani, hanem egy kulon terembe vonulnak el es ott tanacskoznak, de emlekszem, hogy volt 1 sorozatgyilkosnak targyalasa, de egyik eskudt nem jelent meg, igy elnapoltak az ugyet, aztan holtan talaltak a lakasaban...no de azert ez nem mindennapi eset.
2010. szept. 19. 20:26
9/16 A kérdező kommentje:
Utána olvastam csak akkor érvényes ha mindannyían 1 véleményen vannak.
Ergó mind ugyan azt gondolja.
Továbbra sem értem az ilyen dolgokat elnézve 1 átlag amerikai mért mondja azt hogy húúú de fasza én amerikai vagyok és de király itt...
Hát tudod én meg jobb hogy EU- állampolgár vaagyok és nem KÖTELEZŐ gyilkosok szemébe nézni ....
(ezt egyébként fel nem foghatom teljesen komolyan mondom hogy a nagy amerikába ami a szabadságot hírdeti hogy lehet az hogy ilyenre kötelezik az átlag embert.
Aki meg gondolom nem akar az vagy meglép amerikából vagy be sétál 1 kis időre a dutyiba..
10/16 A kérdező kommentje:
Bár Állítólag minden angolszász országba ez a rendszer van gondolom a britanniába, ausztráliába és kanadában is.
Kapcsolódó kérdések: