A “Mókuska” című gyerekdalban erdeteileg “leesett, leesett eltörött a lába” vagy “leesett, leesett kitörött a lába”? Szerintem eltörött mert úgy logikus. (Komoly a kérdés, mert 100 Ft-ban fogadtunk😂)
Figyelt kérdés
2022. jún. 7. 13:34
2/20 anonim válasza:
Én a brutálisabb "kitörött a lába" verziót tanultam meg gyerekként, ettől függetlenül lehet, hogy a kicsit szelídebb verzió az eredeti, sajnos nem tudom. Lehet a google okosabb, mert itt ahány ember, annyi féle verzió, hiszen mindenkinek az az "eredeti", ahogy megtanulta annó :D
4/20 anonim válasza:
Mókuska mókuska
Felmászott a fára
Leesett leesett kitörött a lába
Doktor bácsi ne gyógyítsa meg
Huncut a mókus úgy is fára megy.
7/20 anonim válasza:
egy jatekbabanak tud kitorni a laba, nem egy elolenynek
8/20 anonim válasza:
Az eredeti szöveg szerint kitörött…
Nem kell sem nyelvtanilag, sem orvosilag helyesnek lennie egy gyerekmondókának.
Ha jobban belegondolsz, amúgy is egy hülyeség ahogy van.
9/20 anonim válasza:
A ritmus a "kitörött"-re jobban kijön.
A köznyelv pedig a lábtörésre gyakran használja (használta) a "kitörött a lába" kifejezést. Ez nem azt jelenti, hogy egy törésvonal mentén leszakadt a lába, hanem azt, hogy csonttörésen esett át. Némely tájegységeken ma is ez a leggyakoribb kifejezés a lábtörésre.
10/20 anonim válasza:
Sztem népdal, mindkettő elfogadott
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!