Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » A Titanic katasztrófája miért...

A Titanic katasztrófája miért gyakorolt ekkora hatást a világra kulturális szempontból?

Figyelt kérdés

Nagyon sok hajószerencsétlenség történt akár csak a múlt században is, de valamiért ez mégis kiemelkedik, kvázi mindenki tud róla. Rengeteg legenda és összeesküvés elmélet is napvilágot látott a tragikus sorsú luxushajó körül, bár a főbb dolgokat ma már ismerjük, hogy több emberi mulasztás is történt, a szokásos útvonaltól északabbra hajóztak nagy sebességgel, nem vették figyelembe a figyelmeztető jelzéseket és túl későn észlelték a jéghegyet, amivel való ütközés okozta a süllyedést. Talán még az is benne van, hogy későre ért oda a segítség és az utasok több, mint kétharmada meghalt.

Lehet a technika bukásának is tartják sokan, hisz korában elsüllyeszthetetlennek tartották és mégis mi történt vele, lehet az is benne van, hogy gazdag emberek is meghaltak, békeidőben történt és a nyugati világ két pólusa közt, de kétségkívül óriási hatást gyakorolt a hajózási szabályokra és a világ kulturális életére, gondolok itt a sok könyvre, filmre, ami feldolgozta a témát.

2022. márc. 4. 09:54
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Sok halott, váratlanul történt, nem egy annyira bonyolult történet (mint mondjuk bármelyik háború), és valahogy úgy alakult, hogy benne van a köztudatban. Innentől kezdve nagyon hálás téma filmeknek, vagy könyveknek, de bármelyik művészeti ágnak.
2022. márc. 4. 11:42
 2/9 Phoney ***** válasza:
90%

Mert az egyik legfontosabb szimbóluma volt annak a századfordulós arroganciának, ami azt képzelte, hogy az emberi tudás és racionalitás már teljesen legyőzte a természetet (beleértve az irracionális emberi természetet is).

Megépítették az „elsüllyeszthetelen” hajót, ami erre az első útján el is süllyedt, ráadásul kimondottan ostoba döntések miatt is, ami így nemcsak a technológia, hanem a racionalitás mítoszának is nagy pofon volt. És valahol az is súlyosbította ezt, hogy ugyanez a fantasztikusan racionális és kifinomult gentleman-kultúra 2 év múlva kirobbantotta a történelem addigi legocsmányabb háborúját.

2022. márc. 4. 12:49
 3/9 anonim ***** válasza:
75%

Lehet az is közre játszott hogy ott volt egy romantikus történet.

Így nem csak annyi volt az egész hogy ment a hajó aztán elsüllyedt.

De persze az előzőek is jók szerintem csak gondoltam leírom mert szerintem ez is közre játszhatott.

2022. márc. 4. 13:51
 4/9 anonim ***** válasza:
90%
Rengeteg ember meghalt,méghozzá felelőtlenségből
2022. márc. 4. 15:50
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Rengeteg áldozat, köztük nagyon sok gazdag, esetleg híres ember. Az a hajó süllyedt el, amit akkor a "legjobbnak", "legnagyobbnak" és nem utolsó sorban "elsüllyeszthetetlennek" tartottak. A sok emberi hülyeség (és persze a pech és véletlen is) egybehalmozódásából, akkora katasztrófa lett, hogy most az a hajó van az óceán fenekén, amit a legbiztosabbnak hittek.
2022. márc. 4. 17:47
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
4-es lennék,még annyit elfelejtettem,amiben szerintem van valami,annak idején az volt a legnagyobb hajós katasztrófa,amiről filmet is csináltak,és azért maradt az emberekben ez az egész,de ezt csak én gondolom így
2022. márc. 4. 18:03
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Az akkor legnagyobb luxushajó volt, újdonságokkal, pompával, hatalmas vállalkozás.
2022. ápr. 29. 05:51
 8/9 anonim ***** válasza:

7-es vagyok

A katasztrófa részletes történetét az életben maradottak el tudták mesélni. A nagy tragédián belül mindegyiküknek közismertté vált a személyes tragédiája is, s azokból is összeállt a kép, hogy mi történt. Hozzájárult a hajótöröttek mentési anomáliája is, hogy nem volt elég mentőcsónak, pl.

Az, hogy legendákat is gyártottak a süllyedés közben is játszó zenekarról, pl.

Az újságok, a filmipar, a könyvkiadók hatalmasat kaszálnak a mai napig.

A felhozott tárgyakból, a luxus hajóbelső megmaradt darabjaiból vándorkiállítással járják a világot.

2022. ápr. 29. 05:58
 9/9 anonim ***** válasza:

7-es vagyok.

Óriási hírverést kapott a világ legnagyobb, elsüllyeszthetetlen luxushajójának építése, bejárta a világot a híre, arisztokraták, dúsgazdag polgárok, milliomosok vállalkoztak a luxus útra.

Egyenes következménye, hogy a katasztrófája még nagyobb vihart kavart, s máig is él a köztudatban.

2022. ápr. 29. 06:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!