Petőfiben abszolút semmi magyar vér nem volt?
Folyton olvasom az életrajzát, de egyszerűen nem világos, nem írjak le egyértelműen. Elvileg az 1600-as évekig le tudták vezetni az apai ágat és abban az van hogy az egyik felmenője már az 1700-as években Magyarországra költözött.
Az anyja anyanyelve szlovák volt, ő Szlovákiában született, de a nagyapjáról meg ezt írják: “Anyai nagyapja, Hrúz Mihály, tehetős redemptus, aki Kecskemét város tekintélyes polgára volt.”
Miért volt Kecskemét tekintélyes polgára egy szlovák? És egy másik felmenője miért kapott nemesi címet egy magyar királytól?
Hogy van ez?
Ebben az országban elég kevés olyan ember él, akiknek az őse Árpáddal együtt lovagolt be a Kárpát-medencébe...
1. A betelepülő 10 magyar törzs közül csak 7 volt ténylegesen magyar, a többi 3 pedig a magyarokhoz 825-ben Etelközben csatlakozó kabar törzs volt.
2. A Honfoglalás során ezek a betelepülő magyarok beolvasztották az itt élő száv és avar népeket, azaz már ekkor elég sok "nemzetiségi" élt a magyar törzsekkel együtt.
3. A kalandozások során elég sok "hadifoglyot" azaz rabszolgát hoztak magukkal a hazavonuló seregek, ezek szintén beépültek a népességbe.
4. A tatárjárás idején az ország amúgy is vegyes lakosságának 40-50%-a elpusztult. IV. Béla király ezután németeket, szlávokat, bolgárokat telepített be az országba.
5. Az 1526-os mohácsi vészt követően a török hódoltsági területeken a települések 70-90%-a elpusztult. A 100 éves török uralom alatt ezekre a területekre bosnyákok, szerbek költöztek be.
6. A török hódoltság megszűnése után is nagyon sok török maradt Magyarországon, és Mária Terézia is betelepített németeket, és szlávokat az elhagyott és kihalt területekre.
A genetikai felmérések szerint az itt élő emberek génkészlete (mint ahogy az előzőek alapján várható is) nagyrészt szláv, német és török markereket tartalmaz. Magyarország egy sokszínű, soknemzetiségű ország lett, ennek minden előnyével, és hátrányával együtt.
Miért is csodálkozol, hogy nagyjaink között is szép számban akadnak, akik ezeknek a betelepülő népeknek a leszármazottjai? A magyar történelem tele van olyan hősökkel, akiknek egy része még magyarul sem tudott, de magyarnak vallotta magát, és életét adta ezért az országért. Elég csak az aradi vértanúk sokféle nemzetiségét megnézni, vagy hadd említsem meg Nikola Subic horvát főurat, akit mi szigetvári Zrínyi Miklósként ismerünk...
Én örülök ennek a sokszínűségnek, és büszke vagyok rá.
OK, ezeket csak magyarázatként írtam...
Azt azért tudni kell, hogy a betelepülők nagy része megtartotta az identitását nagyon sokáig. Most is sok községünk van, amelyeket sváb, vagy éppen szerb településként tartunk számon, sokaknak kétnyelvű település táblája is van, és sokan ma is tótnak, rácnak vallják magukat. Az elmúlt egy-kétszáz évben a keveredés miatt Nagy-Magyarország lakosságának igen nagy része valamely nemzetiséghez tartozott, szinte törvényszerű tehát, hogy közöttük is előfordultak kiemelkedő tehetségek, például egy Petrovics Sándor nevű is...
Igen, Petőfi egy szlovák kisnemesi családból származott, de ez semmit nem von le a magyarságából.
Ha kíváncsi vagy rá, hogy "van-e valamilyen vér még benned", azt genetikai vizsgálattal lehet meghatározni. Sajnos ez nem olcsó, de kaphatsz egy listát arról, hogy mely nemzetekre jellemző gének milyen százalékban fordulnak elő a génkészletedben. Érdekes eredmények tudnak születni egy ilyen vizsgálatból :-D
Nem mondtam hogy levon… pont ezért is írtam hogy nem vagyok nagy “ősmagyar” meg szlovák gyűlölő, csak kiváncsi voltam hogy volt e “magyar magyar” felmenője, ha valaki esetleg vegigolvasta már az egesz életét, mert az olyan hosszú hogy odáig még nem jutottam el.
Nem annyira hiszek ebben a neten megrendelhető cuccban. Bar ki tudja, nyilván jobban értenek hozza mint en
genetikailag lehetne megtudni ezt azt
magadrol is meg masokrol
tisztaveruek kik lehetnek?
igy hogy hatarozod meg?
mert ha az a szlav se szalv volt valojaban genetikailag...
akkor most mivel jobb ha egy neppel odebb helyezted?
pusztan ha csaldfak erdekelnek persze az is jo dolog a csaladfakutatas
bar igazabol gyakorlati ertelme micsoda?
regen ez volt a hobbijuk szorakozasuk mert mas nem volt
ma viszont van sok mas
de ha ennyire bejon akkor lehet uzni ma is ezt
"Petőfinek voltak e ilyen felmenői, vagy tisztán szlovák volt aki itthon született és magyarként nőtt fel."
Csakhogy ez nem így megy! Az én nagyszüleim is szlovák származásúak, bemenekültek magyarországra és jobban tették, ha magyarnak vallják magukat. Azthiszem ebben az országban két világháború meg egy trianon után nem ritka történet. A magyar családokban rengeteg hasonló van. Innentől mondjuk apám aki itt született és halt meg egy szavat nem tudott szlovákul, sose járt a felvidéken nem lehet szlováknak nevezni akkor sem ha szlovák felmenői vannak.
18, te akkor pont tudod hogy szlovák származású magyar vagy, én viszont abszolút semmilyen más származásról nem tudok.
Petőfiről meg csak azt olvastam hogy szlovák volt az egesz családja, csak Magyarországra települtek.
Volt már ez vita egyébként egyszer a társaságomban, mondjuk úgy hogy szlovákok kijelentették hogy ő egy itthon élő szlovák volt…
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!