Ezért tanuljatok! Te tudtad?
Ma voltunk bevásárolni. Előttünk egy külföldi lány kérdezi: Cigarettes? Néni harmadszorra megértette, mutogatta, hogy nincs. Sorra kerülünk. Néni: Európában nincsen mindenhol dohánybolt? Én köpni nyelni nem tudtam, párom szólalt meg, hogy nincs. Nem mintha Magyarországon mindig is lett volna amúgy.
Azért tanuljatok, hogy ne legyetek ennyire beszűkült látókörűek és érdekeljen a világ, a kultúrák stb.!
Kérdésem annyi lenne, hogy ez szerintetek mennyire egyedi eset vagy mennyire átlagos, általános?
Én az egyetemen és a munkahelyen nyilván ennél tájékozottabb emberekkel beszélek, de merem remélni, hogy nincs minden átlagos ember ennyire eltájolva.
Ez a történet valóban egy képet fest az emberek általános műveltségéről, tájékozottságáról (függetlenül attól, hogy ez egyedi eset vagy általános). Csak nem tudom, mi köze ennek a "hagyományos" (értsd iskolarendszerű) tanuláshoz.
Soha nem voltam rossz tanuló, kitűnőre érettségiztem, most csinálom a második dilomámat. Mégsem tudnám felsorolni, hogy az európai országokban milyen szabályok szerint lehet dohányterméket árusítani.
Valóban fontos a tájékozottság, de ebben nem segít az iskolai tanulás (ami szerintem egyébként elég baj, de ez az oktatási rendszer hibája, most nem ez a téma). Ha én oda-vissza elmondom a toldit, felírom a pitagorasz tételt, meg elsorolom az angol nyelvtan szabályait (esetleg egy kis kettes számrendszerrel és excellel kiegészítve), majd tervezek neked egy homlokfogaskerék-hajtóművet (mérnök vagyok, én ezt tanultam) akkor tudni fogom utána, hogy belgiumban van-e nemzeti dohánybolt??? Szerintem ha az MTA tagjait megkérdeznénk, a nagyrészük szintén nem tudna rá válaszolni. Ezzel szemben az a 8 általánost végzett melós, aki belgiumban dolgozik feketén nyilván tudja. Semmi köze ennek az iskolarendszerű tanuláshoz, ez tapasztalat kérdése (akár személyesen, az adott országban eltöltött rövidebb-hoszabb tartózkodás miatt, akár olvasott róla valaki, filmben látta stb...).
És most lehet azzal jönni, hogy miért gondolja ezt? Mert nem járt még európa többi
részén, miért gondolná hogy ott máshogy van? Én pl. úgy képzelem el, hogy az európai országok jórészében a hazai rendszerhez hasonlóan működnek gyógyszertárak. Nem tudom biztosra hogy így van, de mivel nincs más információm, miért feltételezném az ellenkezőjét? Lehet hogy franciaországban nincs patika, hanem a hentesnél lehet aspirint és betadint venni. (Most pont a patika és a hentes összevonása eltúlzott példa, de érted a lényeget) Lehet (sőt, biztos) hogy én is meglepődnék, ha előttem a sorban egy francia vendégdiák a fél kiló karaj mellé kérne egy vérnyomásmérőt. Ha ettől korlátolt vagyok, akkor legyen.
1. Mi is a kérdés?
2. Feltételezem a nénit az életkora miatt nénized le. Ha te leszel annyi idős te se leszel már mindentudó az akkori világban, meglesznek a saját problémáid (és majd téged fognak kibeszélni online hogy "milyen szűk látókörű, nem úgy mint én"). Egy magyarországi bolti eladói fizetésből pedig nemigen lehet világot látni, főleg idősebb korban. Erre mérget vehetsz.
3. Ellátsz Bécsig a magas lóról? Az hogy egyetemen tájékozott emberekkel veszed körbe magad csak egy dolog. Ha valóban érdekelnének más kultúrák akkor nem elégednél meg a kis egyetemi burokkal amivel körbevetted magad és amely tévesen meggyőzött arról hogy több vagy emberileg annál a néninél. Közben még annak is több fogalma van a való világról és más kultúrákról (sőt) aki mondjuk Londonba ment mosogatni-takarítani-mekizni (amiért otthon kapott hideget-meleget) mint nektek az egyetemen. Tudom mert egyikük vagyok.
Kb. 50 éves volt.
Én tudok angolul és érdekel a világ, így elég sok információt megtudhat bárki netről, aki kíváncsi.
Sok információt megtudhatok, mert tudsz angolul?
De jó nekem.
10-éve még fix hogy a vegyesboltokban is lehetett cigit kapni (jobb is volt úgy)...
Úgyhogy nem azért de lehet hogy a néni 10-éve nem járt az országban, lehet előtte 40-évet itt élt.
Lehet nem is sejtette milyen full nonszensz határozatok vannak a dohánytermékekkel kapcsolatban.
Úgyhogy erről valszeg pont nem ő tehet, szimplán az alatt az időtartam alatt amíg nem volt itt nem jutott el hozzá a hír.
Mellesleg nem, nem tudhatsz meg minden infót csak úgy a netről, van amihez kell pl a thor....
Az emberek 99 %-nak az átlag műveltsége nagyon alacsony szinten van.
De ez így természetes.
Biztosan lehetne találni rajtad is fogást.
8-as: Biztosan lehet, én sem vagyok tökéletes. Én minden nap tanulok újat a munkám során, és egyre csak azt látom, hogy még mennyi mindent kell betömnöm a tudásomban, úgyhogy próbálok tenni ellene, fejlődni, és szégyellem magam, ha nem sikerült.
Azt nem értitek, hogy a pénztáros józan paraszti ésszel is kilogikázhatta volna, hogy csak azért, mert Magyarországon már nem lehet vegyesboltban cigit venni, egy turista viszont angolul kérdezi, hogy van-e, akkor valószínűleg náluk úgy elérhető és nem a vásárló a hülye, hanem a pénztáros, mert azt hiszi, hogyha valami Magyarországon így van, akkor az biztosan mindenhol így van. Ezt nevezem beszűkültnek. Nem mi vagyunk a világ közepe. Csak akkor, ha csak ezt ismered. Sokféle kultúra van, amelyekre előnyös nyitottnak lenni és még érdekesek is.
7-es félreérted, pont fordítva volt. A vásárló próbált angolul cigit venni a boltban.
A logikának (logika törvényei) semmi köze ahhoz, hogy valahol van-e az adott dolog vagy sem. Lehet, hogy a turista országában ugyancsak nem kapható cigi a vegyesboltban, de másik országban, ahol turista volt, ott lehetett kapni. De ahogy írtam, a logikának(logika tudománya) nincs köze az általad irtakhoz.
Látod, ezt sem tudod, mégis ítélkezel.
Illetve azt sem értem, hogy minek kell ezen lovagolni, túl reagálni?
Túl érzékeny és ítélkező vagy kérdező.
Ez nagyon rossz szokás. Illetve ez üres fecsegés, ami nem visz előre!
Ilyenekről szokjál le, mert csak a saját életed keseríted meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!