Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért nézik le az emberek a...

Miért nézik le az emberek a bölcsészeket?

Figyelt kérdés
2010. aug. 21. 13:06
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
100%

Ez sajnos igaz. Épp ezért nem elég, ha csak az van meg, amit az egyetem kér. Vagyis nem elég, ha van egy nyelvvizsga, elvégzed a szakot jó jegyekkel...jó, ha részt veszel versenyeken, szakmai tanulmányutakon (a sulik szerveznek ilyeneket), kiemelkedő dolgozatokat írsz, amiket elküldesz pályázatokra is, így megismerik a nevedet a szakmabeliek, jársz konferenciákra, amiket az iskola szervez (minket a tanárok kifejezetten hívnak/küldenek, mármint részt venni, nem előadni, de valahol el kell kezdeni), elmégy gyakorlatozni (akár ingyen is be lehet vállalni ilyesmit), tanulsz nyelveket...

Igazából szerintem itt annak lesz jó, aki az egyetem alatt építi a szakmabeliekkel a kapcsolatait (akár 1-2 kiemelkedő dolgozattal, vagy csak részt vesz konferenciákon és a tanárok felfigyelnek rá...a legtöbb tanár nem csak tanár, hanem kutató/dolgozó is máshol) és/vagy elvégzi a doktorit is.

2010. aug. 21. 15:56
 12/24 anonim ***** válasza:
76%

2 problémám van velük:

1. Nagy részük sajnos túl sokat képzel magáról, és pont azok akik még semmit sem tettek le az asztalra (és valószínűleg nem is fognak).

2. Indokolatlanul sokan vannak. Szerintem ha fele ennyien lennének még az is sok lenne. Mert rendben, tényleg szükség van rájuk, na de ennyire?

2010. aug. 21. 15:59
 13/24 anonim ***** válasza:

Amúgy talán azért is van az, hogy lenézik a bölcsészeket, mert a nagy többség nem a szakmájában helyezkedik el, vagy egyáltalán nem tud elhelyezkedni. És azért végzik el sokan, mert könnyebb elvégezni, nem szóródnak ki, aki tanul, az általában el is végzi (bár a gyakorlatokon kell tudni logikusan gondolkodni, de azokra is kap egy 2-est legfeljebb mindenki, mert kell írni munkát is, azt meg összekaparják).

Egy műszaki/gazdasági szakra kell némi matekos agy azért, onnan azért szóródnak ki (én nem hinném, hogy el tudnám végezni, sőt, biztos vagyok benne...talán egy turizmus szak még kibírható nekem, ahol akad némi matek, de olyan szak nem nekem való, ahol ilyen matekos, közgázos a tárgyak 90 %-a...), jogon is "elég", ha tanul valaki, de oda eléggé szó szerint kell bevágni a dolgokat, magolni kell sokat, az eltén (ide jár ismerősöm, tőle hallok ezt-azt) meg ráadásul szeretnek pofára osztályozni, jókedvükben kidobni az embereket, igazságtalanul. Orvosihoz meg rohadt nagy adag elhivatottság kell, ott azért dobálnak ki embereket:)

Bölcsészeten meg nem jellemző a pofára osztályzás, tapasztalataim szerint tök korrektek, szigorúak, de igazságtalanul nem igazán dobnak ki embereket vizsgákról, legalábbis nem tömegesen.

2010. aug. 21. 16:06
 14/24 anonim ***** válasza:
100%

15:29 - mindenhol vannak beképzelt majmok, bölcsészek közt is. De nézz szét jogon...gazdasági szakokon...már bocsánat a kifejezésért, de a többségtől hányok. Tapasztalataim szerint a jófejek aránya a Műszakin a legnagyobb:) Legalábbis nekem ők jöttek be a legjobban.

Azt, hogy miért vannak olyan sokan, leírtam az előző válaszomban. Jogon pl. (ahogy hallom) sokan azért esnek ki, mert igazságtalanok a tanárok, olyat is kidobnak, aki tudja a dolgokat...Ismerősöm konkrétan órákat tanul minden nap, mégis csak átcsusszan a vizsgák többségén.

2010. aug. 21. 16:11
 15/24 anonim ***** válasza:
76%
Elfelejtettem befejezni: pedig jogon "csak" tanulni kéne. Egy könyv mondjuk 400-500-600 oldal, de bölcsész szakon is megvan ennyi, csak ott nem egy könyvből, hanem mondjuk 2 200 oldal körüli könyv és 20 tanulmány...Szóval elviekben a jog se nehezebb/több, mégis hullnak az emberek. Talán azért, mert nagyobb a tétje, mint egy bölcsésznek, adott esetben az, hogy a náluk végzett bíró elítél-e egy gyilkost, vagy sem...De akkor a szakosodásnál csinálják már, ne római jogon az elsősökkel, amit aztán nem fog használni többet (dolgozó jogász mondta).
2010. aug. 21. 16:14
 16/24 anonim ***** válasza:
Bocsánat, kiegészítés megint: jogon 600 oldal/vizsga, bölcsészeten 2 könyv plusz 20 tanulmány/vizsga, mielőtt azt hinnétek, hogy a komplett félév:) Higgyétek el, megvan egy irodalomelmélet vizsga ennyi, épp most néztem át a tavalyi vizsgakövetelményeket, mert lesz ilyen órám, és tudni akartam, hány oldalt kéne fénymásolnom, ha azt szeretném, hogy meglegyen minden:)
2010. aug. 21. 16:16
 17/24 anonim ***** válasza:
93%
A válasz egyszerű: mert felhígultak a bölcsészkarok. Ez szintén igaz a média- és az ájk tanszékekre is. Szórni kéne az embereket, de nagyon.
2010. aug. 21. 18:50
 18/24 anonim ***** válasza:

Udv. Alapvetoen nem a bolcseszetet, mint szakot nezik le az emberek.

Sokkal inkabb azokat az onmagukkal semmit kezdeni nem tudo, de a diplomara hajto alibi-egyetemistakat nezik le, akikbol mondjuk eves szinten kepeznek felesleges tudassal rendelkezo hordakat( pl. filmesztetika szak, valoban szukseg van film esztetakra de nem evi 50-150 ebmerre). Itt vana gond. rengeteg ember kerul ki egy diplomaval ( es rengeteg penz aran) a nagybetus eletbe, aki utana legfeljebb magasan kepzett recepcios, vagy ingatlanugynok lehet csak. Es valljuk be, emiatt a bolcsesz diplomak erteke messze a valos ertek ala zuhant. (mert pl miert van szuksege magyarorszagnak evente 10 mandarin nyelv szakertore)

2010. aug. 28. 12:30
 19/24 anonim ***** válasza:
33%

1. A szabad bölcsészeket, régészettel foglalkozó és az ilyen semmire nem való szakokat nézik le az emberek.(régészet oké, de itt Magyarországon?!?ebből könyvtár vagy meki lesz)

2. Tomácsok, fordítók respect, nehéz az.

3. Soknak nagy az arca, pedig egy mérnöknek is lehetne... :D

2010. aug. 28. 19:22
 20/24 anonim ***** válasza:
Én nem nézem le őket, csak nem tudom hová tenni őket! Mégis mit tanul egy bölcsész, és az mire jó?
2010. aug. 30. 22:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!