Nem születik elég gyerek, ha így folytatódik, legfeljebb 2 évszázad, és teljesen elnéptelenedik Magyarország. Hogyan lehetne megoldani?
18 évesen döntöttem el, hogy Magyarországon sose fogok gyereket vállalni és amint lehet, elhagyom az országot. Messze nem én voltam az egyetlen, aki így érzett. Miután elvégeztem az alapképzésemet Budapesten, azonnal kijöttem külföldre és a csoporttársam kétharmada szintén rögvest kiment valahova. Több magyarországi barátom és barátnőm szintén tervezi elhagyni az országot. Szóval a kivándorlás jelentős probléma az országnak (nyilván annak nem, aki elköltözik).
Jelenleg van egy két éves ikerpárom és tervezünk még egy gyereket pár éven belül. Magyarországon egyet se mertem volna vállalni, hiszen már évek óta szerettem volna. A kedv semmit nem ér lehetőségek nélkül, és Magyarországon messze nincsenek a legjobb lehetőségek.
29/N
Nem önmagában az a baj, hogy fogy Magyarország lakossága, így is bőven felette van az ideálisnak. A baj az, hogy a világ népessége meg közben nő, ráadásul jellemzően a legszegényebb, legelmaradottabb vidékeken nő a leginkább. Ennek a néptömegnek egy része szükségszerűen megindul a jobb lehetőségeket nyújtó területek felé. Persze amíg lesznek nálunk jobb anyagi helyzetet kínáló országok, ahová könnyen bejuthatnak, addig nem nagyon kell félnünk a tömeges migrációtól. Mondjuk az sem kellemes helyzet, ha rajtunk vonulnak át az ellenőrizetlen migránscsoportok.
A népességfogyás által előidézett másik probléma pedig az elöregedés, és ezzel a nyugdíjrendszer esetleges összeomlása.
Szóval hiába lenne jó egy ideális helyzetben egy alacsonyabb népességszám, a fenti problémák miatt ezt sajnos nem engedhetjük meg magunknak. A családtámogatás szerintem jó módszer a reprodukciós ráta növelésére, de valószínűleg nem elegendő. Összességében ez egy csapdahelyzet: az életszínvonal növelésére törekszünk, de az általános tendencia az, hogy az életszínvonal emelkedésével csökken a termékenység.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!