Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mit jelent a paradigma szó?

Mit jelent a paradigma szó?

Figyelt kérdés
Nagyjából megértettem, kis kutatómunka után, hogy egy társadalmat lefedő korszellemről, esetleg eszméről beszélünk, de nem világos, hogy mondatban ezt hogyan lehetne hasznosítani. előre is köszi

2021. febr. 17. 09:45
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Gondolkodásmód, szemléletmód. Ha nem tudod mondatba illeszteni, akkor használj más szót helyette!
2021. febr. 17. 09:50
 2/6 anonim ***** válasza:

"egy társadalmat lefedő korszellemről, esetleg eszméről beszélünk"

Egyszerűbb esetben lehet szemléletmód, megközelítési mód, vagy csak egy általános, fogalmakat kezelő minta is, ami alapján dolgokat csoportba foglalhatunk.

Mondatban a szövegkörnyezettől függő jelentésben használjuk, vagyis leginkább úgy tudsz mondatot alkotni vele, ha tudod, miyen paradigmáról akarsz beszélni.

Két példa:

[link]

[link] (Jövőkutatási paradigmák)

2021. febr. 17. 10:16
 3/6 anonim ***** válasza:
42%
Az hogy ismersz ilyen túlvilági szavakat még nem kötelez, hogy ne használd a halandók nyelvét :D
 4/6 anonim ***** válasza:
42%
Használd ezt: nézet, nézetem
 5/6 anonim ***** válasza:

"mondatban ezt hogyan lehetne hasznosítani"

Nem kell improvizálni. A paradigma szót olyan esetekben használjuk, amikor az egy meglévő fogalomra már általánosan használatban van. Új paradigmákat ritkán talál ki az átlagember. Tehát nem mondjuk, hogy "Jó ez a babletyusz, kíváncsi vagyok a konyhai paradigmádra". :)

2021. febr. 17. 10:26
 6/6 anonim ***** válasza:
63%

Olyan esetben van ennek létjogosultsága, amikor alapvető változásról beszélünk, aminek olyan vonzatai vannak, amitől megváltozik az életünk.

Nemrégen írtam Kopernikuszról, hogy attól függetlenül, hogy a heliocentrikus világképről szóló munkája olyannyira pontatlan volt, hogy továbbra is a ptolemaioszi geocentrikus modellt alkalmazták és Tycho Brahe, Kepler, Newton és Galilei munkássága kellett, hogy elfogadottá váljon, a paradigmaváltást mégis Kopernikusznak köszönhetjük, bár ő körpályákkal számolt, amiben mint tudjuk nagyot tévedett.

Gyakorlatilag ezzel indult be a modern csillagászat, amit az ókori geocentrikus elmélethez ragaszkodás tévútra vitt és ennek szerteágazó hatását mindenki tapasztalhatja.

2021. febr. 17. 20:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!