Milyen "kasztok" vannak a cigányoknál?
Egyszerre röhögtem fel és akadt ki a politikailag korrekt mérőm. Köszönöm GYAK hogy létezel!
Amúgy ők is emberek, csak mivel ők kevesebben vannak Magyarországon, mint a fehér(parasztok,Magyarok, vagy ahogy ők mondják), így náluk sokkalta feltűnőbb az, hogy valaki nem dolgozik, vagy bűnöz. Amúgy, mint minden ember, amelyik ember jobban ki van szolgáltatva, azt jobban szeretik kihasználni. Sajnos a Romákat/Cigányokat szeretik kihasználni, bele vinni a zavaros vízbe, mert őket szegregálják, megvetik, és elszigetelik a társadalom többi részétől. Így őket sok bélyeggel illetik, helyzetük és bőrszínük miatt. Rohadt nehéz lehet egy rendesen dolgozó cigányembernek élnie a földön tisztességesen, nem csak a társai miatt, hanem az olyanok miatt, mint a kommentelők és a kérdésíró. (Amúgy igen, sajnos találkoztam bűnöző cigánnyal is, és becsületesen dolgozó cigánnyal is.)
A hagyományos cigány foglalkozásokat (amit előttem írtak) sajnos ma már nem igazán űzik, egyedül a "muzsikus cigány", ami ma is létező jelenség. Illetve még a régi világból a vajda. Hogy a vajdának mekkora ma a jelentősége, arról nagyon vegyes dolgokat lehet hallani, szerintem közösségtől függ, hogy például egy ormánsági faluban talán van egy nagy tekintéllyel bíró vajda, a Józsefvárosban meg nincs.
Ma már ha feltétlenül akarsz kasztokban gondolkodni (ami amúgy hülyeség szerintem), akkor az a különbség köztük, hogy mennyire integrálódtak a társadalomba. Aki integrálódott, ott nincs jelentős különbség a munkásosztálybeli magyarok és cigányok között (diplomás cigányból sajnos kevés van, de lehet, hogy mondjuk a mostani kőműves cigányok gyerekei vagy unokái már fognak akarni menni felsőoktatásba). Egy "cigánysoron" (polkorrektebb emberek szegregátumnak hívják) pedig mondjuk a hierarchia tetején áll egy uzsorás, alján meg a herbálos / kristályos / szipus cigányok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!