Hívő katolikus vagyok, de mégiscsak érző ember, akkor hogy van ez?
Én egy 17 éves lány vagyok,egy 15 évvel idősebb férfival komoly párkapcsolatban élek.Rendszeresen élünk nemi életet,én ugyanakkor templomba járó hívő katolikus vagyok.
Az egyház szerint bűn,ha házasság előtt élünk nemi életet,és az is,ha védekezünk a teherbeesés ellen.Olykor-olykor sajnos előfordul,hogy nem tudok ellenállni a vágynak,ha nincs velem,és önkielégítést végzek.Minden ilyen alkalom után megfogadom,hogy nem teszek ilyet többet,de nem mindig tudom betartani.Ezeket a bűnöket rendszerint meggyónom.nem tudom,hogy valóban ennyire súlyosak a bűneim,hiszen még nem házasodhatunk össze,ennek ellenére komoly a kapcsolatunk,nagyon szeretjük egymást.
Szerintem valóban bűn,sokkal nagyobb bűn,ha valaki védekezés nélkül szexel össze-vissza bárkivel aztán elveteti a babát,vagy nem neveli,nem gondoskodik róla,sokszor bántja is a saját gyerekét.
Valóban súlyos bűnt követek el azzal,ha szeretem a párom és boldogok vagyunk együtt testileg-lekileg?
Szerintem a mai világban az embereknek többször is átkell gondolni,hogy mikor vállalnak gyereket,hiszen nehéz a megélhetés,és amiatt,hogy védekezünk bűnösök vagyunk,el vagyunk itélve.
van,hogy hetente ,kéthetente gyónok.
aki köztetek szintén vallásos az,hogyan éli meg ezeket a dolgokat?
csak normális válaszokat légyszives
Most mondok egy nagyon érdekes sztorit! :)
Én erdélyi születésű vagyok, már 10 éve élek Magyarországon, de nyaranta még mindig sok időt töltök kint a nagyszüleimnél. Én is katolikus vagyok, ugyan ilyen vallásos szellemben nőttem fel, mint te és a mai napig tartom a vallásomat, igaz nem úgy, mint régen! Van egy pár dolog, amiben nem értek egyet a katolikus egyház tanításait illetően... Kb. ugyanezek, mint amiket itt leírtak a kedves válaszolók: önkielégítés nem bűn, házasság előtti felelős közösülés nem bűn, védekezés nem hogy bűn, de igenis szükséges, gyónás bizonyos esetekben szükségtelen... A lényege a sztorinak, hogy beszéltem egy erdélyi pappal és ő azt mondta nekem, hogy a házasság előtti szex egy tartós kapcsolatban nem bűn!!! Abban az esetben, ha komoly szándékaim vannak az illető férfival! Ott kint sokkal inkább elterjedt a vallás és talán a papok is nyitottabbak, a Biblia üzenetét a mai kornak megfelelően, naprakészen tudják továbbítani, mivel az erkölcs, a férfiak és nők szerepe sok esetben megváltozott világunkban... :)
21/L
köszönöm neked is a válaszod.
én is így gondolom,csak nagyon sok konzervatív pap mást sugall.
"Rendszeresen élünk nemi életet,én ugyanakkor templomba járó hívő katolikus vagyok."
Mármint névleg katolikus. Ugye most akkor vagy katolikus vagy, aki tudatosan bűnöket követ el napi rendszerességgel, vagy pedig nem veszed komolyan a katolikus erkölcsöt, tehát nem katolikus vagy, csak à la carte keresztény, aki kiválogatja a vallásból azt, ami kényelmes, kidobja, ami nem kényelmes és ebben a saját kényelmes vallásában "hisz".
"Valóban súlyos bűnt követek el azzal,ha szeretem a párom és boldogok vagyunk együtt testileg-lekileg?"
Ha a végén összeházasodtok, akkor nem. De ha nem házasodtok össze, hanem ezt a kapcsolatot még majd 20-30 hasonló követi, akkor majd felmerül a kérdés, hogy hogy állsz a katolicizmussal. Egyébként nem muszáj katolikusnak nevezned magad, úgyse divatos címke.
Nem azért nevezi magát katolikusnak, mert divatos vagy nem divatos! Semmi köze szerintem a divatnak a valláshoz, akit vallásos szellemben neveltek, az tudja, hogy miről beszélek, hiszen manapság mindenki ateista vagy valami keleti őrületnek a híve, végülis szíve joga mindenkinek megválasztani, hogy miben hisz! Nem "á la carte" keresztény, hanem katolikus, mégpedig azért, mert katolikusnak keresztelték, katolikusként volt elsőáldozó, bérmálkozó, katolikusként éli az életét! Az egyház csak magyarázza a Bibliát, illetve Jézus tanításait, egyik pap se maga Jézus, csupán egy tolmács, a tanításokat az ő értelmezésében hallgathatjuk meg a szentmisén a prédikáció során... De hol van az előírva, hogy csak és kizárólag a pap értelmezése lehet a helyes? Ő Isten szolgája, de ettől eltekintve ugyanolyan gyarló ember, mint te vagy én... Őt is Isten teremtette! :) Tehát helyes lehet az én értelmezésem is, vagy bárki másé... mindenki úgy gyakorolja a vallását, ahogy ő jónak tartja, hogy azzal Istennek tetsző életmódot folytasson. Szerintem ha mindenkinek ennyi bűne lenne a mai világban, hogy alkalomadtán önkielégítést végez, vagy a párjával, akit szeret, szexuális kapcsolatot létesít, akkor nem történnének ilyen szörnyűségek a világban! A katolikus egyháznak is volt már rengeteg melléfogása (lásd: búcsúcédulák a középkorban - de említhetnék még pár tucatnyit, csak ez volt az egyik legdurvább), aztán ahogy haladtunk a korral, mindig rájöttek, hogy nincs igazuk és igyekeztek kijavítani a hibáikat! Most egyelőre még itt tartunk, talán unokáink megérik majd azt az időt is, amikor eltörlik a cölibátust és végre teret adnak a papok egészséges életmódjának is... Reménykedjünk! =)
Egyébként nem hiszem, hogy helyes engem lepontozni, csak mert nem egyezik a véleményünk... :S
Utolsó előtti voltam.
tegnap 14:19
Nem, ennek megfelelően nem is nevezem magam katolikusnak.
11:58
"Semmi köze szerintem a divatnak a valláshoz"
Rengeteg köze van hozzá. A vallás személyes döntés. A legtöbb embert a döntéseiben az motiválja, hogy barátokat szerezzen, kivívja mások megbecsülését, jó társaságba kerüljön stb. Az egész élet erről szól (a pénzen kívül). Tehát eminenter divatkérdés a vallásosság. Azt te se gondolhatod komolyan, hogy a magukat vallásosnak nevezők többsége komolyan gondolja. Ha úgy teszed fel a kérdést, hogy X. kitartana-e a vallása mellett, ha ez hátrányos lenne (pl. különadó lenne kivetve a vallásosokra, vagy nem vennék fel egyetemre azt, aki nem ateista, vagy valami hasonló), akkor kiderülne, hogy max. az emberek tized %-ának ha fontos a vallás. Ők meg amúgy is szerzetesek vagy papok vagy más effélék.
A kérdező kényelmes. Összeválogatja a vallásból, ami tetszik neki és nem jelent nehézséget, meg az ateizmusból azt, ami kényelmesebb a vallásnál és ebből a kettőből csinál magának egy nagyon kényelmes vallást. Ez is vallás, bár nem a katolicizmus. Miért nevezi mégis katolicizmusnak? Hogy a katolikusokkal jóban legyen.
"katolikus, mégpedig azért, mert katolikusnak keresztelték, katolikusként volt elsőáldozó, bérmálkozó"
Eddig OK, de ezek formalitások. Valaki végigcsinálhatja ezeket a rituálékat úgy is, ha csont ateista. Van olyan, hogy ateista katolikus? (Lehet, hogy van, nem tudom.)
"katolikusként éli az életét!"
Csak hát pont nem. Az egész kérdés arról szól, hogy nem-katolikusként élő ember hogyan katolikus.
"De hol van az előírva, hogy csak és kizárólag a pap értelmezése lehet a helyes?"
Sehol, de a katolikus álláspont pont ez. Tehát a katolikusok elfogadják a katolikus egyház álláspontját, ezért katolikusok. Nem muszáj elfogadni, max. nem vagy katolikus. Kell ezen görcsölni? Nem.
"helyes lehet az én értelmezésem is, vagy bárki másé..."
Igen, csak a katolikusok nem az egyrésztmásrésztben meg a véleményszabadságban hisznek, hanem az egyházi tekintélyben. Ez van. Mondom, engem nem zavar, nyugodtan lehetsz protestáns, vagy ateista, vagy liberális, vagy mittudoménmi, csak azt nem értem, miért ragaszkodsz ahhoz, hogy katolikusnak nevezed magad.
nem érezem úgy,hogy összemixeltem volna magamnak egy nekem tetsző vallást.
én katolikusnak tartom magam,és már nem egyszer volt,hogy inkább a hitemet választottam mint bármi egyebet.(pl. ateista barátok,akik nem fogadják el,hogy én hívő vagyok stb.)
egyszerűen csak valóban úgy érzem,hogy nagyon szigorú dolgok is vannak a vallásomban,nyilván 17 évesen nem fogok férjhezmenni,és nem tartom bűnnek,hogy együtt vagyok a barátommal,mert nagyon szeretjük egymást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!