Hívő katolikus vagyok, de mégiscsak érző ember, akkor hogy van ez?
Én egy 17 éves lány vagyok,egy 15 évvel idősebb férfival komoly párkapcsolatban élek.Rendszeresen élünk nemi életet,én ugyanakkor templomba járó hívő katolikus vagyok.
Az egyház szerint bűn,ha házasság előtt élünk nemi életet,és az is,ha védekezünk a teherbeesés ellen.Olykor-olykor sajnos előfordul,hogy nem tudok ellenállni a vágynak,ha nincs velem,és önkielégítést végzek.Minden ilyen alkalom után megfogadom,hogy nem teszek ilyet többet,de nem mindig tudom betartani.Ezeket a bűnöket rendszerint meggyónom.nem tudom,hogy valóban ennyire súlyosak a bűneim,hiszen még nem házasodhatunk össze,ennek ellenére komoly a kapcsolatunk,nagyon szeretjük egymást.
Szerintem valóban bűn,sokkal nagyobb bűn,ha valaki védekezés nélkül szexel össze-vissza bárkivel aztán elveteti a babát,vagy nem neveli,nem gondoskodik róla,sokszor bántja is a saját gyerekét.
Valóban súlyos bűnt követek el azzal,ha szeretem a párom és boldogok vagyunk együtt testileg-lekileg?
Szerintem a mai világban az embereknek többször is átkell gondolni,hogy mikor vállalnak gyereket,hiszen nehéz a megélhetés,és amiatt,hogy védekezünk bűnösök vagyunk,el vagyunk itélve.
van,hogy hetente ,kéthetente gyónok.
aki köztetek szintén vallásos az,hogyan éli meg ezeket a dolgokat?
csak normális válaszokat légyszives
Engem is vallásos módon neveltek. Kiskoromtól kezdve azt hallottam, hogy a házasság előtti szex miatt a pokolba kerülök. Egy tizenéves lányt ezzel azért eléggé el lehet ijeszteni. Anyukám 32 éves korában ment férjhez és egyszer megkérdeztem tőle, hogy csak házasság után volt-e először férfival. Erre nagyon ideges lett, hogy hogyan kérdezhetek ilyen hülyeséget, hát persze, hogy volt előtte másokkal is. Bennem akkor kezdett összeállni a dolog, hogy ezt a poklos történetet inkább azért mondták, hogy nehogy apám szavaival élve "felcsináljanak", aki mindig azzal jött anyámnak, hogy velem majd biztos ez lesz...
Szóval kissé ellentmondásos neveltetésben részesültem.:)
Most 26 vagyok, hívőnek tartom magam és az abortuszt elitélem, de azzal nem értek egyet, hogy a melegek bűnös emberek és az önkielégítés is tiltott a vallás szerint.
Majdnem fél éve nem élek párkapcsolatban, meg is bolondulnék nélküle.:)
At hiszem minden embernek van egyéni értékrendje, amit saját vallási meggyőződése alapján alakítson ki, ne 2000 éves elavult tanok szerint. A szabályokat mi alkotjuk meg az életünkben, csak így élhetünk bűntudat nélkül.
"Ha igazán az egyház parancsai szerint akarsz élni, házasodjatok össze."
Olvastad, hogy 17 eves? 17 evesen hazasodjon meg?? Akkor majd mindenki azert fogja bantani...tudom, mert en 21 evesen hazasodtam, es meg igy is mondtak, hogy az nagyon korai. OK, mondhatod, hogy akkor miert kell neki ilyen fiatalon par, de ha o ilyen fiatalon talalta meg az igazit, engedje el maga mellol csak ezert? Meg erettsegije sincs, mire hazasodjon?
"Nem azért adata az Isten a parancsolatokat, hogy az ember kénye kedve szerint magyarázza."
Persze, csak az a gond, hogy nagyon sok minden szubjektiv es meg a papok velemenye is megoszlik. Igy hogy tudja a hivo, hogy melyik iranyvonalat kovesse? Az, hogy "ne paraznalkodj!" nem egyertelmu, ahogy meg a ne lopj es a ne olj alol is vannak kivetelek es ez azoknal joval bonyolultabb dolog.
"Más vallásban is vannak hasonló, sőt szigorúbb szabályok, tudtommal, a krisnásoknál csak utódnemzés céljából megengedett a szex. Én nem tudom megmagyarázni, hogy miért van így, de Isten nem véletlenül akarta így."
Tehat te vakon kovetsz olyan parancsot, amit egyebkent nem ertesz, nem tudod, hogy miert van. Ennek is sok ertelme van...
Ne erts felre, nem bantani akarlak, en is katolikus vagyok, de ugy gondolom, hogy nem kell mindent szo szerint venni, amit az emberek (papok) mondanak. Egy csomo olyan dolgot belemagyaraznak, amit Jezus sosem mondott, amit Isten nem is sugallt. Es a tarsadalmunk olyan szinten atalakult, hogy figyelembe kellene ezeket a valtozasokat venni. Meg ha nem is a szexben, de pl. a vedekezes teren nagyon is, ugyanis egy hazaspar lehet, hogy nem akar vagy nem is tud 8 gyereket vallalni. Leelnek egymas mellett 50 evet es szexeljenek emiatt csak ketszer. Szerinted ez normalis elvaras? Ezt a torvenyt abban a korban alkottak, amikor az emberek 30 eves korukig eltek, ha szerencsejuk volt. A noknek rengeteg gyerekuk volt, fiatalon meghaltak nagyon sokan kozuluk. Tehat ebbol a teljesen mas vilagbol ugyanugy vegyuk at a torvenyeket anelkul, hogy hasznalnank az eszunket es gondolkodnank is? A vallas szerintem veszelyes, ha a hivek nem gondolkodnak, csak fanatikusan kovetnek valamit, amit nem ertenek vagy felreertelmeznek (lsd. terrorizmus).
Igen, védekeztek... de mi lesz, ha becsúszik egy gyerek? Lehet, hogy a párod ott fog hagyni terhesen, mivel nem vagytok összeházasodva.
Szülői engedéllyel megházasodhatsz, és ezzel nagykorúvá is válhatsz még 18 éves korod előtt.
köszönöm mindenkinek a válaszát.
a páromban nyilván megbízom,ha nem így lenne akkor nem lennék együtt vele,bebizonyította,hogy nem kell benne kételkednem,tudom,hogy nem hagyna el,ha terhes maradnék.
sőt nagyon is örülne már egy babának.
szerintem amíg nincs érettségim és csak diákmunkából meg ösztöndíjból van saját keresetem addig nem lenne megoldható a házasság sem,és nem is akarok addig hozzá menni,amíg az iskolát nem fejeztem be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!