Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Dédpapám első világháború...

Dédpapám első világháború miatt vitéz lett, most meg találtam egy papírt amiben 104 zsidó megköszönte, hogy a második világháborúba kiállt mellettük, most akkor ez mi?

Figyelt kérdés

Eddig kényes téma volt nekem ez, van egy papír miszerint vitézzé ütötték meg kapott földet. Ergo Horthysta volt, olasz fronton harcol meglőtték hazajött végzett az egyetemmel bíró lett. Most találtam a padláson, közjegyző általi papírt, melyben 104 zsidó vagy félzsidó megköszöni, hogy neki személyesen ,hogy kinyitotta a kapukat az induló vagonról. Ezt nekem furcsa, mert hát ha ott egy vagon ott vannak őrök, van masiniszta. Továbbá 20 zsidó akiket bújtatott.

Érdekesség ,hogy egy név van ott, aki a városba lakott és a unokája engem tanított és mesélte, hogy valaki a mosókonyhába ( miért mindig a mosó konyhába rejtik el az embereket?) óvta a nagymamáját és a pici pár hónapos ( akkor ) apukáját. Ez csak egy kósza emlék ami kicsit groteszké teszi az írás ismeretében a történetet.

Kéne valamit csinálnom ezzel az papírral? Levéltárba bevigyem? Érdekel ez valakit vagy csak engem , van valami történelmi jelentősége ?

2020. szept. 27. 15:28
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Mindenképpen Levéltár.

Izrael állam nyilvántartja azokat a nem zsidókat, akik zsidókat mentettek a háború alatt (Világ Igaza címet adnak ezeknek), őket is értesíteni kellene erről.

Ezzel is árnyalható a sztereotípia, amit még ma is sokan hangoztatnak, hogy itt Magyarországon mindenki antiszemita,, zsidóellenes volt annak idején.

2020. szept. 27. 15:38
 2/8 anonim ***** válasza:
80%
Mi volt a dédi családneve?
2020. szept. 27. 15:42
 3/8 A kérdező kommentje:

Nem írom le a családnevet, bocsika mert egyből kiadja a lakcímemtől elkezdve még azt ,hogy hány szőrszálam van. Ritka nevünk van.

Akkor levéltár, köszi. Anyukám részéről meg zsidó vagyok, sírt amikor olvasta. Mikre lehet lelni egy padláson..

2020. szept. 27. 15:52
 4/8 anonim ***** válasza:
64%
Szép dolog ilyen erekjéket találni, ha neked fontos akkor fontos. :)
2020. szept. 27. 15:58
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon leegyszerűsítve gondol a történelemre és az emberi lélekre is az, aki szerint horthysta ember nem lehet zsidómentő. Teljesen hihető, hogy az akkori rendszerben is volt, aki egyes dolgokkal egyetértett, másokkal meg nem (tudok olyan hithű fideszesről, aki tüntetett a CEU elűzése ellen és simán kint van a FreeSZFE a profilképén); értelmes emberek közt gyakoribb az ilyen gondolkodás, mint az, hogy valaki 100%-ban egyetért vagy 100%-ban nem ért egyet a hatalommal.

Nekem is volt vitéz felmenőm; az, hogy ő az első világháborúban harcolt és 1920-ban kitüntették, nem jelenti azt, hogy ezzel megvették és húsz évvel később is támogatnia kell a kitüntetője minden döntését.

Nagyon menő dédapád volt, büszke lehetsz rá.

2020. szept. 27. 16:23
 6/8 anonim ***** válasza:
5%
Ilyen papirokat sokan vettek a háború vègèn,hogy elkerüljèk a megtorlásokat.
2020. szept. 27. 19:13
 7/8 A kérdező kommentje:
#6 erről kaphatnék bővebb infót? Mert 1951 van ráírva a közjegyzői papírra. Ha vették volna akkor '45...'46..'47 ilyesmi lenne, nem? Bíró volt a háború alatt s '57-ig maradt is tehát nem váltották le, valamiért nem. Én sem értem, sőt nekem ez nem fér össze.
2020. szept. 27. 19:42
 8/8 anonim ***** válasza:

Nem állítom,hogy hamis,csak azt

hogy ez egy lètező jelensèg volt.

Ami nekem mostmár ellentmondás az az,hogy ha bíró maradt a legvèrmesebb komcsi időkben az èrdekes mert mèg a nèmeteknèl is jobban gyülöltèk a zsidókat.

Ritka korrupt világ volt,szóval sok forgatókönyv lehet arra ki kit tartott sakkban ès milyen biztosítèkokat gyüjtött magának.

De ez csak elmèleti fejtegetès-nem állítok semmit.

2020. szept. 27. 20:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!