Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Egy filmrendező mennyire tud...

Egy filmrendező mennyire tud megélni a mai világban?

Figyelt kérdés

Én egész életemben az akartam lenni, filmes tagozatos vagyok a középsuliban, folyton pályázok a kisfilmjeimmel és jövőre felvételizek. Nagyon elkeseredtem az utóbbi időben, mert egyre csak próbálnak lebeszélni erről idegenek, mert hogy úgysem fogok belőle megélni, meg hogy úgysem érek el vele sikereket. Nekem ez az egy tervem volt mindig, nagyon félek, hogy igazuk lesz. Szerintetek?

17/F

2010. aug. 5. 12:29
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Ha filmes tagozatos vagy, valószínűleg van ott pár ember, aki ért a témához, talán kérdezd őket, ne azokat, akik max csak nézték a filmet, rendezőt távolról láttak csak, vagy ismernek egy Józsit, aki a szomszédjuk volt miután az űrhajósi pályát föladta, próbálkozott még filmezéssel is a TESCO akciós kamerájával.
2010. aug. 5. 12:46
 2/11 anonim ***** válasza:
ha vannak jó ötleteid, tehetséged, pénzed, időd, s leginkább kapcsolataid, akkor talán
2010. aug. 5. 12:47
 3/11 A kérdező kommentje:
A "hozzáértők" azt mondják, nagyon ötletes vagyok. De más is ötletes és ez talán nem is elég ahhoz, hogy igazán jó legyek.
2010. aug. 5. 12:50
 4/11 anonim ***** válasza:
83%
Figyelj, Kérdező. Egyértelmű és nyilvánvaló dolog, hogy a munkájukat sokszor utáló, multiknál, bankokban, ún. "tisztes" állásban dolgozók sokkal de sokkal könnyebben megélnek, mint a kreatív vagy művészeti területen próbálkozók. Ez mindig így volt, mindig így lesz, és olyan biztos, mint a halál. Petőfi éhezett, Ady szegény volt, a kávéházban ette a kockacukrot, mert az ingyen volt, Mozart 35 évesen egyedül, magányosan halt meg tuberkolózisban, amit az iszonyatos szegénység miatt kapott, Van Gogh-ot a sikeres kereskedőként dolgozó öccse tartotta el, egész életében egyetlen képet adott el (azt is a jómódú öccs vette meg az iránta érzett szánalomból), és mindenki koszos ingyenélőnek tartotta a környezetében, emiatt magába fordult, depressziós lett, és levágta a fülét, Faludy György önkormányzati bérlakásban lakott, mert még kilencvenakárhányéves korára se tudott összehozni még egy garzonlakást se, hogy József Attiláról már ne is beszéljünk. De ott van Pálfi György jelenleg elég sikeres kortárs filmrendező, ő sem valami nagy ász anyagilag, olvastam vele egy interjút, amiben annak örvendezett, hogy harmincakárhány éves korára hitelre végre meg tudott venni egy garzonlakást. Lehet, hogy van egy-két hollywoodi filmrendező, aki kivétel, és sok pénze van (pl. a pedofil Roman Polanski), de ez kb. az összes filmrendező kb. 0,001%-a - ebben valószínűleg nem leszel benne. Ha gazdag akarsz lenni, ne válassz művészi pályát semmiképp. Viszont ha érzed a belső, nagyon erős elköteleződést és nem érdekel a pénz, akkor ne hagyd semmiképp, hogy bárki is lebeszéljen róla.
2010. aug. 5. 13:18
 5/11 anonim ***** válasza:
13.18 folyt.: És sajnos aközött, hogy mennyire vagy jó, és mennyit keresel a munkáddal, nincs semmi összefüggés. Szóval ez nem úgy van, hogy ha jó vagy, akkor jól megélsz a munkádból - művészi pályán meg pláne nem.
2010. aug. 5. 13:19
 6/11 A kérdező kommentje:
Ez elkeserítő
2010. aug. 5. 13:21
 7/11 anonim ***** válasza:

13,18 vagyok:

Hát igen. Én többek között ezért utálom ezt a világot. Aki valódi kulturális értéket teremt az éhenhal, aki mások lehúzásából él, az dőzsöl. Figyelj Kérdező, ez egy nagyon kemény döntés lesz neked. Gondold át az összes szempontot. De az biztos, hogy ha olyan munkát kell csinálnod, amit utálsz, és közben művészi ambícióid vannak, az szörnyű, és nem ér meg semmi pénzt. Régebben ismertem egy srácot, aki a filmművészeti egyetemen végzett forgatókönyvíróként. Egy újságnál dolgoztunk újságíróként, ő a filmes rovatot szerkesztette. Utána kirúgták, sokáig nem talált normális munkát, aztán az egyik kisebb tévénél lett programszerkesztő. Örül az állásának mint majom a farkának, mert a legtöbb volt egyetemi társának még ilyen sincs. Megnyert egy nagyon rangos külföldi pályázatot (érted, angolul írta a forgatókönyvet, anyanyelvi angolokkal, amerikaiakkal versenyzett és úgy nyert!), de a film nem készült el, mert nem talált hozzá szponzort. A producerirodák állítólag olyanok mint a levéltár, annyi poros, soha nem olvasott forgatókönyv van bennük. Szomorú dolog ez nagyon. Nem lebeszélni akarlak amúgy. Van akinek Mo-n is összejön. Pl. egyszer olvastam a Barátok közt forgatókönyvírójáról, valamilyen Réka, hogy neki mennyire bejött az élet. Na persze a Barátok közt nem egy művészi alkotás... ha lejjebb adod a szintet és hajlandó vagy reklámfilmeket meg ilyen szappanoperákat csinálni, akkor nagyobbak az esélyeid.

2010. aug. 5. 13:42
 8/11 A kérdező kommentje:
Köszi, hogy ezt megírtad. Az a helyzet, hogy nekem vannak ötleteim, az életfelfogásomat tükrözöm a filmekben, de ahogy Te is írtad, akkor élnék is meg belőle, ha lejjebb adnám a szintet és mindenki számára befogadható filmeket készítenék. De én meg ezt nem tudom elképzelni. Ugyanakkor azt sem, hogy valami irodai munkám legyen. Az a helyzet, hogy nem vagyunk gazdagok sem, így még támogatást sem kapnék nagyon itthonról, szóval nem tudom, mi lesz.
2010. aug. 5. 13:51
 9/11 anonim ***** válasza:
13,18 vagyok: Van köztes megoldás is. Felveszel két szakot az egyetemen, az egyik ami érdekel, a másik amiből meg lehet élni. Sokan csinálják. Elvégzed mindkettőt, elkezdesz dolgozni abban, amiből meg lehet élni. Szabadidődben elkezdesz forgatókönyveket írni, pályázatokat csinálni, kapcsolatokat építeni a filmes szakmában, stb. Ha nagyon tehetséges vagy, szerencséd is van és összejön, átállsz a filmrendezésre, és abból élsz meg. Ha meg nem, még mindig ott a másik szakmád, és hobbiszinten csinálhatsz rövidfilmeket, stb. hátha egy filmszemlén felfedez valaki. Én is ezt csináltam. Én író akartam mindig is lenni, tehetségesnek mondtak. Szüleim miatt közgazdasági egyetemre kellett mennem (amúgy én se származom gazdag helyről). Most köztes megoldásban dolgozom, újságíró vagyok (ahova nagyon jól jött a közg. diploma, hiszen kevesen tudnak gazdasági témáról normálisan írni), viszont mellette készül a könyvem. Ha összejön, főállású író leszek, ha meg nem, akkor sem halok éhen. Neked is valami ilyesmit kellene kitalálnod. De az álmodat ne add fel semmiképp, mert lósz.art se fog érni az életed, hiába lesz pénzed. Köztes megoldás mindig van, bár van mikor az nehezebb, de megéri. Filmművészeti egyetemen amúgy úgy tudom, van olyan, hogy adásrendező szak (a filmes srác mesélte, akiről írtam). És a filmrendezőnek készülők inkább oda jelentkeznek, mert azzal nagyobb az esélyük, hogy munkát találjanak. Érted, már van egy csomó tévé, rádióadó, egyre több lesz, szóval adásrendezőként nagyobb az esély, mert bármilyen tévés állást betölthetsz + filmrendező is lehetsz.
2010. aug. 5. 15:26
 10/11 anonim ***** válasza:
13,18: amúgy arra ne adj, hogy ki mit mond. Sokan be akarják állítani, hogy csak jót akarnak neked, és ezért akarnak lebeszélni, valójában pedig csak irigykednek rád, mert te mersz tenni, küzdeni és kockáztatni is azért, hogy megvalósítsd az álmod, ők meg megalkuvó konformisták, akik bégetve beálltak a nyájba, és egész életükben olyan munkát csináltak, amit gyűlöltek. Figyelj, Kérdező, fogadj meg egy tanácsot: ha valaki azzal kezd egy mondatot, hogy "én csak jót akarok neked" (vagy ehhez tartalmilag hasonlóan), soha ne hallgass rá (ezt már megtanítottam pár tizenévesnek, hogy ne kövessék el azokat a hibákat, amit én a jóhiszeműségem miatt elkövettem). Nekem ezt 29 év tapasztalata tanította meg. Mert az igazából nem akar jót, hanem valami hátsó szándéktól vezérelve (anyagiasság, irigység, stb.) osztja az észt. Még akkor is, ha az illető a saját anyád, vagy apád.
2010. aug. 5. 15:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!