Magyarok jégkockáról miért gondolják hogy a lehúzás miatt van?
Sok embernél vettem észre, hogy vendéglátóhelyeken és főleg McDonaldsban, amikor kérdezi a felszolgáló, hogy jeget kérnek e az italba akkor sokan kicsit felháborodva vagy kioktatóan mondják, hogy
"Kösz nem, nekem ne sprórolják ki az italt, ne jeget adjanak helyette! Engem nem vernek át!"
És iszogatják a félig hideg italt inkább.
Ez a furcsa szokás miért terjedt el?
Életemben nem hallottam ilyet soha, senkitől sem.
Bírom az ilyen "hülye magyar mentalitású" kérdéseket :D
# 1
Akkor lehet csak itt Egerben szokás! :D
Magyarok tényleg nem szeretik a jeget. Egyrészt valóban hogy "annál kevesebb a valódi ital űrtartalma". Másrészt meg rettegünk a megfázástól/felfázástól! A jég torokfájást okoz / egy gombóc fagyinál többet nem eszek, mert megfájdul a torkom / a légkonditől tüdőgyulladást kapsz / a hideg kőre ülve felfázol / ha kint van a derakad, meddő leszel. Természetesen nem azt mondom, hogy alaptalan lenne, csak érdekes, hogy más kulturájú országokban kérdés nélkül teletömik az italt jéggel, 18-19 fokra le van hűtve minden belső tér nyáron, és nem félnek a meddőségtől meg felfázástól. Sőt egy külföldi ismerősömmel karácsony és újév között fagyit kellett ennem, és nem értette, hogy mi az összefüggés eközött meg a torokfájás között. (Végül nem lett semmi baja a torkomnak.)
USA-ban például képesek arra, hogy tényleg több a jég, mint az ital. Viszont ott az ital nem kerül fele annyiba, mint egy tál étel, és sok helyen szó nélkül újra is töltik.
Semmi magyar specialitás nincs benne, ez máshol is így megy. Ha nem valami utántöltős lehetőségről van szó, akkor a jég értelemszerűen az üdítő térfogatából vesz el.
Mondjuk így replikázni életemben nem hallottam senkit, jellemzően akit ez zavar, szimplán nem kér jeget és kész.
Másrészt az üdítő eleve hűtött, nem lesz hidegebb a jégtől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!