Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért hívnak pár régi házat...

Miért hívnak pár régi házat "kastélynak"? pl Zsibót Hegyessy-kastély

Figyelt kérdés

Én nem értem. Mióta kastély? Ez max egy családi ház. Két utcával odébb nagyobb házban lakik egy osztálytársam.

Csomó ilyen van. Mindet "kastélynak" hívják. én úgy tudtam, hogy a kastély egy nagyon nagy terjedelmű magánkézben álló lakóépület. De eeez? Ez egy családi ház :D

2020. máj. 21. 11:55
 1/8 anonim ***** válasza:
85%
Gondolom mer a saját idejében, és környezetében nem csak egy családi háznak számított, és a kiépítése is kastélyszerű.
2020. máj. 21. 12:04
 2/8 A kérdező kommentje:
Hát inkáb a saját idejében elég kicsi háznak számított. sokan laktak egy ilyen "kastélyban" nagy volt a család, összedobták könnyen. Aztán ,hogy valakinek 1nm-es putri jutott, arról nem tehetett senki.
2020. máj. 21. 12:31
 3/8 anonim ***** válasza:
Azért mert Zsibót-Hegyessy KASTÉLY
2020. máj. 21. 15:22
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Minden európai nyelvben eltorzult az idők során a kastély szó jelentése. A magyarban eredetileg a várral rokonértelmű szó lehetett, de nekünk a vár megmaradt eredeti értelmében, mint lakhatásra alkalmas erődítmény.

A kastély egy jövevényszó és eredetileg ugyanezt jelentette, viszont ahogy a hadviselésben a várak szerepe csökkent, úgy vesztette el a szó a jelentését is. Minden várra emlékeztető építményt elkezdtek kastélynak hívni. Később a várak néhány stílusjegyével rendelkező épület már alapértelmezetten kastély volt.

Utána elkezdték az ilyen várra emlékeztető épületekre emlékeztető épületeket is kastélynak hívni. Tehát a szó egyre jobban eltávolodott a valódi jelentésétől, egészen addig, amíg már az úgynevezett kastélyoknak semmi közen nem volt az eredeti kastélyokhoz, még nyomokban sem, ugyanis a kastély szerű épületeknél, nem feltétlenül a kastély szerű elemek, hanem egyéb új elemek továbbadásán keresztül is átranszferálódott a szó más épületekre.

Tehát mondjuk van egy piros kockád, amit Sanyinak hívsz, aztán megjelennek olyan kockák, amikben van egy egy kis zöld is, de még ezeket is Sanyinak hívod, mert leginkább még pirosak. A köztudatba beépül, hogy az ilyen zölddel rendelkező piros kockák a Sanyik. Később megjelennek olyan kockák amikben több a zöld, mint a piros, de mivel ezek is zöld, piros kockák, ezeket is Sanyinak hívják, ez beépül a köztudatba. Majd amikor megjelennek a teljesen zöld kockák, azt is Sanyinak hívják, mert a köztudatban már az van, hogy a sok zöldet, kevés pirosat tartalmazó kockák eredetileg a Sanyik. Így változik meg egy szó jelentése.

Bocsi, ha valakit itt Sanyinak hívnak.

2020. máj. 21. 15:37
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
A magyarországi kastélyokat nem úgy kell elképzelni mint a külföldieket, itt sokkal kevesebb a cicoma, egyszerűbb dizájnúak mint külföldi társaik
2020. máj. 21. 16:26
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Rákerestem. Szerintem ezt az épületet igenis megilleti a kastély elnevezés. Nézd meg az úrhidai Hideg-kastélyt. Na az tényleg olyan, mint egy családi ház. De történetesen az volt (talán még mindig az) a település legnagyobb épülete a templom kivételével. Ezért aztán ott joggal hívták kastélynak, számukra az volt. Én mondjuk ezeket inkább kúriának nevezném, még a kápolnásnyéki Halász-kastélyt is, de nem zavar, ha kastélynak hívják őket.
2020. máj. 21. 17:17
 7/8 A kérdező kommentje:

jó, igen igaz, közben én is újból utánanéztem a kastély jelentésének. Régebbi korokból származó lekóépület melyben gazdagabb rétegekből származó emberek laktak, főleg nemesek, arisztokraták.

De akkor is. nagoyn nem illik rá a kastély elnevezés. (Jelent amit jelent) Legyen a példa a Törley kastély. Mekkora hatalmas épület, kismillió szobával, háromezer konyhával stb stb. Ennyi erővel én meg a Fodor-kastélyban lakom. Mert Fodor a családnevem és nagyobb házban lakom, mint a legtöbb "kastélynak" nevezett lakóház.

2020. máj. 21. 20:21
 8/8 anonim ***** válasza:

7

Nézd, a bakonykúti Nagyboldogasszony-templom is eltörpül az esztergomi bazilikához képest... Ezzel azt akarom mondani, hogy nem feltétlen a méret a lényeg. A kastélyoknak történelme van, és a családok, kik lakták őket, jelentős famíliák voltak. Egyébként a kisebbeket kúriának nevezik, de a kastély jobban hangzik turisztikai szempontból.

Egyébként szerinted a Hegyessy-kastélyra miért nem illik a kastély elnevezés, csak azért, mert szerinted kicsi? Ugye nem vagy abban a tévhitben, hogy egy kastélynak kell min. nyolc torony?

2020. máj. 21. 20:30

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!