Egy materialista ember számára az érzései, érzelmei és vágyai kiszolgálásán kívül mi értelme az életnek? - komoly kérdés. Fel is lehet sorolni, máshogyan is meglehet válaszolni.
"amikor minden emberi tevékenységnek semmi nyoma nem lesz" - ebbe nem csak az élővilágra, de az élettelen te gyakorolt összes nyomát is bele kell érteni
Tudom, hogy például a bányászat nyomai csak a Földdel együtt pusztulnak el.
Jó, akkor nézzük a különbségeket.
Abban igazad van, hogy valamennyi idő múlva az emberiségnek, meg az egész anyagi világunknak vége lesz.
Hogy ez az idő ezer év, vagy 1000 milliárd, az ebből a szempontból mindegy.
Jó, nyilván az utóbbi esetben elözönlünk egy galaxist, vagy esetleg egy világegyetemet is - de akkor is vége lesz valamikor.
És valóban, utána minden eltűnik, amit változtattunk.
De nézzünk akkor téged is!
Te mit csinálsz?
Azon kívül, hogy egy olyan istent imádsz, aki nem válaszol neked, és talán nem is létezik?
Mi értelme az életednek?
1: Mi értelme az istened nélkül? Semmi? Mert az nagyon-nagyon szomorú.
2: Mi értelme az isteneddel együtt? Mennyivel vagytok TÖBB együtt, mint ő egyedül? Mert ha észrevehetetlen vagy őmellette, akkor megint csak nem sokat ér az életed.
Elgondolkodtál már ezen?
Még egy dolog: ma egy hívő sokkal kevésbé hatékony, mint egy ateista. A hívőt túlzottan megköti a vallása, és sokszor rossz irányba viszi. Pl. ő azt hiszi, hogy a Föld semmiképpen nem mehet tönkre, hiszen az istennek nem ez a terve - ezért aztán nem is védi megfelelően.
Vagy pl. tiltakozik a GMO ellen, mert ne játsszunk istent.
Egy nem vagyok vallásos.
Amúgy mindegy, de több mint valószínű, hogy jóval a galaxis vége előtt nem lesz nyoma az emberiségnek.
Hatékony :facepalm: , nem hatékonyan öncélú?
Az emberi GMO növényi, állati és emberi DNS-ben csak addig komolyan veszélyes amíg ennek vagy ezeknek a beavatkozásoknak nyoma van az élővilágban. Viszont addig komolyan veszélyes az élőlényekre. Főleg a jelenlegi és közeljövőbeli "barkács módszerek".
Értem én, hogy van egy olyan elképzelés, hogy az emberi élet meghosszabbítása a végső cél és ezzel, akarják legyőzni a halált. Csak amikor már nyoma sincs az emberiségnek, onnan visszatekintve végképp semmi különbség nincs a materialista világnézetben gondolkodva aközött, hogy valaki 1, 10, 100 vagy 1000, de akár sok milliárd évet élt.
Az anyaghit nem vezet sehová csak az elmúlásba.
Teljesen feleslegesnek látszik kitoli irreálisan messzire az emberiség elpusztulását. Jó ez csökkenti a halál félelmet.
Ha tegyük fel bármelyik olyan ideálista világnézetnek van igaza, amiben van valami a 4 dimenziós volt világon túl, ott nem csak öncélú lehet a létezés.
Mert?
Valami bizonyíték erre, vagy csak ez a vágyad?
Ha nem vagy vallásos, akkor ezotériás vagy.
Leírnád a hitedet?
"Komolyan szeretném ha több értelme is lenne, mint az öncélúság."
Én azt gondolom, hogy - ha te mindazokat a dolgokat öncélnak tartod, aminek X idő múlva esetleg nem lesz nyoma - akkor egy materialista ember minden motivációját öncélnak fogod tartani. A fizikai világtól független célod csak akkor lehet, ha úgy hiszed, hogy létezik valami, ami nem a fizikai világ része.
Ugyanígy akkor sem vagy beljebb, ha tévesen hiszel egy fizikai világon kívüli, célt adó valamiben.
------
Én nem hiszek ilyen fizikai világon kívüli célokban. De ettől még vannak céljaim, itt, az emberiségen belül: elsősorban az emberi szenvedés csökkentése. Ezért támogatok a jövedelmem ~5%-ával egy olyan szervezetet, aki tanulási lehetőséget nyújt Magyarországon olyan gyerekeknek, akiknek amúgy az életkörülményeik, családi hátterük miatt esélye se lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!