Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Ha egyenlőségért való küzdelem...

Ha egyenlőségért való küzdelem van, miért vannak női előjogok?

Figyelt kérdés

Nem tudom jó helyre írtam-e a kérdésem, talán ide való.

Szeretném előre leszögezni, hogy a kérdésemben nincs semmi rosszindulat vagy hímsovinizmus, nem gyűlölöm a nőket és meleg sem vagyok. Csupán egy általános nézet/jelenség kapcsán szeretnék kulturált véleményeket olvasni.

Szóval ugye a mai liberális világban a nők azért harcolnak, hogy egyenlőek legyenek a férfiakkal. Én azt gondolom, hogy egyik nem sem jobb vagy ér többet a másiktól, mint ember. Ugyanakkor mégis az van, hogy a nők küzdenek az egyenlő bánásmódért. Ugyanakkora fizetésért, ugyan úgy tudni elhelyezkedni bármilyen munkakörben/pozícióban amibe egy férfi is el tud helyezkedni. Ámde ha egyenlőségért küzdenek, miért van pl nőnap? Számomra ez olyan fura. Ha a két nem egyenlő, miért csak az egyiknek van napja? Ennek megszüntetésére miért nem szólalnak fel azok akik az egyenlőségért felszólalnak? Vagy miért nem szólalnak fel azért, hogy ha már egyenlőség, akkor ne csak nőnap, hanem férfi nap is legyen?

De tudnék másik példát is mondani. Van olyan is, hogy anyák napja. Tudom, naptár szerint van apák napja is, de azt senki nem ünnepli. Csak az anyák napjának tulajdonít a világ jelentőséget. Viszont szerintem az apa is ugyanolyan szerves része a családnak, mint az anya. Most páran lehet írni fogjátok, hogy az anya szüli a gyereket, meg hogy sok az alkoholista nem normális apa, de én most nem azokra gondolok. Én a normális, családját szerető apákra akik vért izzadva küzdenek, hogy mindene meg legyen a családnak. Apák napja miért nincs, ha anyák napja van?

Újabb példa. Habár én már kinőttem a discozós korszakból, miért van az, hogy vannak helyek ahol a nőnek X óráig ingyenes a belépés? A férfinak miért nem? Most páran ezért tuti le b...znak, de ha jobban megnézzük, ugyan a férfi szempontjából oké, érthető az, ha a nő ingyen megy be, akkor több nő lesz, így több nő közül választhat, de ha most ettől eltekintünk és csak a nemeket nézzük, a nő azért mehet be ingyen, mert nő, a férfi meg azért nem, mert férfi. Miért? Ebből a szempontból ez diszkrimináció.

Arról nem is beszélve, hogy a nő gyakorlatilag ingyen bulizhatja végig az éjszakát, mert ingyen mehet be és még a férfiak meghívják piára is.

Vagy ha egy nő nehezet emelne, akkor alap dolog, hogy a férfi segít neki. De akkor miért akadnak ki nők, ha egyes férfias munkakörökbe ahol fizikai adottságuk miatt hátrányban vannak, nem akarják őket felvenni? De ha a férfi egy nehéz szatyrot nem segít cipelni neki, akkor már mekkora tuskó az a férfi. Vagy, úgy tartja az illem, hogy a nőt előre engedjük az ajtónál. Ha nem engedjük előre, akkor szintén tuskó a férfi.

A kérdésem lényegében ez, minden rosszindulat és gyűlölet nélkül, pusztán a kíváncsiság hajt. Az egyenlőségért való küzdelem miért csak arra terjed ki, hogy amiben ma hátrányban van a nő, abban egyenlő legyen a férfival, miközben a nőt ünnepeljük nőnapkor, ünnepeljük az anyákat, az ajtónál előre engedjük a nőt, ha nehezet cipelne természetes dolog, hogy segítünk. A nő sok esetben ingyen mehet be a szórakozóhelyre is, csak mert nő. Ha már egyenlőséget akarunk a világban, akkor az egyenlőség miért nem terjed ki ezeknek a dolgoknak is a megszüntetésére vagy pedig legyenek olyan napok amikor a férfinak is van napja? Eleve, a nőt illetik gyengébbik nemként. De ha egyenlőséget akarunk, nem nevezhetjük meg gyengébbiknek egyik nemet sem a másiktól, nem? Mert már ez is megkülönböztetés.

Ne értsetek félre, az írásom nem arról szól, hogy most méltassuk a férfiakat és tényleg nem gyűlöletből íródott. Tudom, van sok tahó férfi, de van sok normális, rendes is. Engem pusztán a jelenség érdekel. Bárki kulturált véleményére kíváncsi vagyok, de remélem azért lesz sok női vélemény is ezek között.

Köszönöm szépen annak aki trollkodás, gyűlölködés és trágárkodás nélkül eszmét cserélne ezen témában!

2020. febr. 22. 09:31
 1/10 A kérdező kommentje:
Az írásom még annyival egészíteném ki, hogy ugye azért is felszólalás van, hogy vannak vezető pozíciók ahol a férfiak vannak többségben és miért nincs több nő. Szerintem tudás és tapasztalat alapján kerüljenek ilyen pozíciókba emberek, nemtől függetlenül és ne az alapján, hogy X férfi van ilyen pozícióba, akkor most legyen nő is, mert kevés van belőlük. Szerintem ha a férfi tudás és tapasztalata a nagyobb, akkor ő kerüljön, ha a nőé, akkor ő. De ne attól függjön ez, hogy mi van a lába között.
2020. febr. 22. 09:35
 2/10 anonim ***** válasza:
80%

Van apak napja, van férfi nap, csak még nincs olyan hagyománya.

A munka világát se érted. Nem hozzá nem értő nők kellenek vezető pozícióba, hanem fordítva, ha valaki alkalmas, ne szórják ki, csak azért, mert nő.

Udvariasságról hallottál? Nemcsak nőknek segítünk cipekedni, hanem bárkinek, aki gyengébb.

De, pont csupa rosszindulat az írásod.

2020. febr. 22. 09:48
 3/10 anonim ***** válasza:
83%

A nőnap / anyák napja stb. ennek a küzdelemnek a mementója. Nem több holmi megemlékezésnél.

A szórakozóhelyekre azért mehetnek be ingyen a nők, hogy legyen elég fizető férfivendég. Ha nincs elég nő, minek menjen oda férfi? :)

Én inkább arról a vetületről beszélnék, amikor az "egyenjogúságért való küzdelem" átcsap olyan őrültségekbe, hogy nemi kvótákért sivalkodnak bizonyos intézmények vezetőségében, vagy a politikai életben - bezzeg a bányászok között nem baj, ha felülreprezentáltak a férfiak... :D

2020. febr. 22. 09:49
 4/10 A kérdező kommentje:

"De, pont csupa rosszindulat az írásod."

2-es, látom nagyon a lelkedbe tiportam. Látod, pont ez a baj. Hol itt az egyenlőség, ha egy ilyen kérdést is sértésnek vesznek egyesek? Sehol nem szidtam senkit, nem szóltam le a nőket sem, pusztán kérdést tettem fel.

"Én inkább arról a vetületről beszélnék, amikor az "egyenjogúságért való küzdelem" átcsap olyan őrültségekbe, hogy nemi kvótákért sivalkodnak bizonyos intézmények vezetőségében, vagy a politikai életben - bezzeg a bányászok között nem baj, ha felülreprezentáltak a férfiak... :D"

Köszönöm az írásod 3-as. Örülök, hogy valaki nem a rosszindulatot látta az írásomban, hanem leesett neki, hogy mire gondolok. 1-es hozzászólásomban is pont erről írtam, hogy tudás alapján kerüljön valaki egy pozícióba, nemtől függetlenül és ne kvóták alapján. Megy a zöld kéz!

2020. febr. 22. 10:02
 5/10 A kérdező kommentje:

"A szórakozóhelyekre azért mehetnek be ingyen a nők, hogy legyen elég fizető férfivendég. Ha nincs elég nő, minek menjen oda férfi? :)"

Ebből a szempontból ez érthető. De mindennek több olvasata van. Ha pl egy munkahelyre nem vesznek fel valakit, csak mert nő, akkor panasszal élhet és teljesen jogosan megbüntetik azt a céget, ugyanis diszkriminálták női mivolta miatt. EZT A FAJTA DISZKRIMINÁCIÓT ELÍTÉLEM. De ebben az esetben is ugyan erről van szó, nem? A férfit diszkriminálják. Fizessél belépőt, csak mert férfi vagy. Az igazságos úgy lenne, ha pl 22-től 23-ig MINDENKINEK ingyenes a belépő és csak utána kell fizetni. Az ingyenesség miatt így is ugyanannyi nő menne oda.

Korábban a médiában is volt erről szó és aki ezt a dolgot felhozta, azt leb…..uzizták, mondván örüljön, hogy ezáltal több nőhöz juthat a szórakozóhelyen. De miért csak a férfi szemszögét nézik? A nőnek nem ugyanolyan fontos, hogy legyen férfi a szórakozóhelyen? Ez kb ahhoz hasonló dolog amikor egy kapcsolatban a női fél szexmegvonással bünteti a párját. Holott ettől nem csak a férfi "szenved", hanem a nő sem szexel ugyan úgy.

2020. febr. 22. 10:31
 6/10 A kérdező kommentje:
Egyébként a Morrison's 2 ilyen volt régebben. De szerintem még ma is ilyen. Ott is mindenki ingyen mehetett be X óráig és nem az volt, hogy csak az egyik nem mehetett ingyen.
2020. febr. 22. 10:39
 7/10 anonim ***** válasza:
84%

5 A noket nem erdekli annyira, mennyi ferfi van a szorakozohelyen, mert tobbnyire baratnokkel mennek tancolni, nem feltetlenul pasizas a cel, az mar csak egy plusz, ha netan talalnak valaki szimpit. De soha egyik noismerosommel, baratnommel, senkivel nem az volt a cel, hogy menjunk, szedjunk ossze valami pasit, hanem a zene, tanc, bulihangulat miatt megyunk ilyen helyekre. Oszinten szolva tokeletesen tudnek bulizni akkor is, ha nulla darab ferfi lenne az adott szorakozohelyen. Mig a ferfiak szinte 100%-ban csajozni mennek ilyen helyekre, olyat ritkan hallok ferfitol, hogy kizarolag tancolni akar egy jot es semmi ismerkedes :D

A nehez dolgok cipelesekor pedig ugy veszem eszre, ez magatol jon a ferfiaknal, en elbirok siman mondjuk 20 kilot de kevesebbnel is rogton ugranak, hogy segitsenek-e, nem en kerem oket es azt se lehet mondani, hogy latszik rajtam a szenvedes mert mondjuk 10 kilonal nem szenvedek azert. Ez neha kicsit zavaro is, mert ha segitsegre van szuksegem, akkor ugyis szolok. A baratomat meg csak viccbol szoktam szivatni, amikor megyunk haza a boltbol es en cipelem a nehez szatyrot, nala meg csak egy wc papir van kezben, hogy most mindenki hatalmas tuskonak nezi, hogy en cipekedek :D (De kozben a cuccok fele nala van a hatizsakban, csak az nem latszik.)

Munkahelyeken meg valaki mar leirta, nem azt akarjuk, hogy hozza nem erto noket vegyenek fel x poziciora, hanem hogy ket hozzaerto ember kozul ne automatikusan a ferfit valasszak. Programozo noismerostol hallottam, hogy egyenesen megmondtak neki, mikor allasra jelentkezett, hogy ok ferfit keresnek🤷🏼‍♀️ Ennek mar par eve, nem ma volt. Ott ugye nincsenek fizikai korlatok, BME-n diplomazott nem sokkal elotte, kb pont annyira ertheti a dolgat, mint barmelyik friss diplomas ferfi programozo.

A nonap, anyak napja pedig tenyleg szimpla megemlekezes. Ennyi erovel marcius 15-e is felesleges mar, hiszen szabadok vagyunk regota.

Szerintem a hetkoznapokban semmi hatrany nem er egy ferfit az altalad felsorolt dolgok miatt, ha leszamitjuk, hogy ki kell fizetnie neha egy 1000 forintos belepot, ugyhogy en nem stresszelnek a teman a helyedben. Fellistazhatnank ugyanezen minta alapjan azt is, hogy mennyi elonye van meg mindig ma egy felnott feher ferfinak, mindenki massal szemben, csak tok folosleges. Ha egyeneket nezunk, nem csoportot, akkor ugyis maskent nezne ki a dolog.

2020. febr. 22. 11:09
 8/10 anonim ***** válasza:
84%

Egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hány szórakozóhelyen és hányszor jártam életemben, szóval lehet, nem annyira releváns, amit mondok, de ezek közül sehová sem mehettem be ingyen. Biztos csúnya vagyok, vagy nem tudom. :D Mindenesetre részemről rendben lenne, ha mindenkinek ugyanannyit kellene fizetnie, ha belegondolsz, erőteljesen tárgyiasítja a nőket ez a "sok suna kell, hogy jöjjenek a kanos férfiak" megfontolás. Nem pontosan értem, kin kéred számon, hogy egyenlőtlenül működik a rendszer. A női látogatókon?

Létezik férfinap és apák napja, ahogyan azt már előttem is írták, mindenki maga döntheti el, hogy szándékozza-e ünnepelni valamelyiket. Nincs akkora kulturális beágyazottságuk, mint a nőnapnak vagy az anyák napjának, mivel előbbi a női emancipáció kivívásának az ünnepe (férfiak esetében hasonló jellegű és horderejű eseményről nem beszélhetünk), azt meg pont, hogy a konzervatívabb mentalitásúak gondolják, hogy az anyák szerepe fontosabb az apákénál, nem a feministák.

"De akkor miért akadnak ki nők, ha egyes férfias munkakörökbe ahol fizikai adottságuk miatt hátrányban vannak, nem akarják őket felvenni?"

Mondjuk alkalmassági tesztnek kellene alávetni azokat, akik adott, fizikai erőnlétet megkövetelő állás betöltésére jelentkeznek, és a teljesítményük alapján megítélni, hogy el tudják-e látni majd a munkafeladatokat, nem pedig ránézni valakire, megállapítani, hogy nő, majd elküldeni a fenébe. Cipekedésben akkor "illik" segíteni a másik félnek, ha látod, hogy megszenved azzal, ami neked meg sem kottyanna, nem arról szól, hogy neked péniszed van, neki meg adott esetben vaginája.

A női kvóta elképzelését én sem támogatom, mert diszkriminatív, esélyegyenlőségi intézkedésnek hazudja magát, holott valójában pont az ellen dolgozik. Az engem nem érdekel, hogy előre vagyok-e engedve az ajtóban, vagy sem, vannak, akik még sertésnek is veszik ezt a gesztust nő létükre, mert megkülönböztetve érzik magukat tőle.

2020. febr. 22. 11:19
 9/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Nem kértem számon amúgy senkin, szimplán érdekelt a női oldal véleménye. :)
2020. febr. 23. 01:18
 10/10 anonim ***** válasza:
24%

Majdnem teljesen jól látod a helyzetet, kérdező.

Mindez az előjog létezik, amiről beszéltél, és még sok más is.

Pl. a nők korkedvezményes nyugdíja?

Akkor, mikor a férfiak öregednek és halnak meg jóval korábban?

Vagy pl. anyaotthon van, apaotthon nincs? Pedig létezik ám egyedülálló apa is!

Nővédő szervezet van 35, férfivédő talán most szerveződik 1? Pedig létezik férfi elleni erőszak is, bármilyen hihetetlen.

De az is egy előjog, hogy a nő nyugodtan panaszkodhat, és akkor a helyes válasz az, ha segítünk neki. Míg, ha a férfi panaszkodik, az egy lúzer, és a leghelyesebb, ha az ilyen selejt nyomorékot egyenesen a gödörbe lökjük, igaz?

Egyetlen dolog van csak ellentételezésnek, amit viszont nem látsz: van - volt - egy olyan szabály is, hogy a nő minden lényeges döntésnél alárendeli magát a férfinak.

A kereszténység pl. egy az egyben ezt mondja.

Na, ez szűnt meg az egyenjogúsággal és ezért lett felemás a helyzet.

Sok nő van, aki normális, és általában nem használja ki ezt a helyzetet a férfiak kárára.

Viszont sok másik meg kihasználja, és még élvezi is, hogy ezzel kárt vagy legalábbis bosszúságot okozhat a férfinak.

Van viszont valami, amiben tévedsz:

a feminizmus 𝐧𝐞𝐦 az egyenjogúságért küzd!

A feminizmus 𝐂𝐒𝐀𝐊 a nők jogaiért küzd!

Ahol a nőknek több joga van, mint a férfiaknak, ott még véletlenül sem azért küzdenek, hogy egyenlőség legyen! Ott vagy nem csinálnak semmit, vagy pedig csalnak, és azt mondják, hogy a nőknek ott is kevesebb joga van, és ezért még többet kell adni nekik.

A nők eleve hajlamosabbak a sunyi, alattomos módszerekre (míg a férfiak inkább a nyílt erőszakra). Nézd csak meg itt pl. a pontozást.

A legjobb mondást is egy nőtől hallottam: a férfiak jogaiért küzdjenek a férfiak!

Miközben persze a nők azt várják el egy jó érzésű férfitól, hogy küzdjön a nők jogaiért.

Igaz?

2020. febr. 23. 02:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!