Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Tanulni tényleg soha nem...

Tanulni tényleg soha nem késő, így ilyen körülmények között? Mi a helyes megoldás szerintetek?

Figyelt kérdés

Sokszor hallom, hogy "tanulni sose késő", meg "ha ez tesz boldoggá akkor mindenképp kezd el" stb. mondatokat másoktól. Akik később, idősebb korban, akár családdal a hátuk mögött kezdenének el tanulni valami tényleg nehezet és komolyat, ami teljes embert kíván, pl. orvosi, azok mégis miből tervezik a megélhetést? Mert őket is bíztatják ezekkel a mondatokkal. Oké, van akit támogatnak, megteheti, de van aki simán belevágna, mert rájött ezt akarja igazán?! Nem a nagy vagyonról beszélek, hanem az alapvető megélhetési szükségletekről? Étel, ital, számlák, cipő a mindennapokra... Értem, hogy nem szeretik, amit jelenleg csinálnak, mert nem az az álom munka, amit akartak és nem akarnak megkeseredni, DE mègis nem félnek, hogy az utcára kerülnek a megkezdett sulival? A komoly képzések mellett még diákmunka sem működik, orvosin kizártnak tartom. Szóval nem értem ezt. Én is kezdeném előről, ha lehetne, de ha egyszer nem lehet...így ilyen formában legalábbis. A köztes megoldás nem játszik? Pl. marad a munka, estin meg tanul valamit, ami kicsit kapcsolódik az álommeló területéhez.

Majd kapom a "mi közöd neked ahhoz más mit csinál" meg hasonló kommenteket, de itt most nem ez a lényeg. Nincs közöm persze, csak érdekel más hogy tervezi, mit gondol erről, mi és mennyire fontos ilyen szempontból. A pénz vagy az álom..

2019. júl. 5. 22:25
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Van akit eltart a családja. Anyum kollegáinak nagy része csak azért dolgozik, hogy legyen "zsebpénze" és ne unja halálra magát.
2019. júl. 5. 22:42
 2/8 anonim ***** válasza:
84%

Szia!

Én azt tervezem, hogy közel 40 évesen belevágok a pszichológiába. Sokan próbálnak lebeszélni, de úgy gondolom, hogy mindenki élje a saját életét.

Most 35 vagyok, dolgozom. Spórolok, próbálok minél többet előre összegyűjteni a tandíjra (már csak fizetősre mehetek), közben munka mellett tanulok, hogy a majd az új rendszerben újraérettségizzek - emelt érettségi miatt.

Tehát nálam nem egyik napról a másikra történik az iskolapadba való visszaülés, hanem tudatosan előkészülök rá anyagilag. Így nem lesz megterhelő, amikor már ott tartok, hogy be kell fizetni.

Tanulást pedig úgy oldom meg, hogy a fennmaradó "szabad időmet" a tanulás teszi ki. Korán reggel, vagy késő este. Munka és házimunka előtt/után.

Te hány éves vagy most és melyik szakra szeretnél menni?

2019. júl. 5. 23:03
 3/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Elismerésem 2-es, az igen! Bátor is vagy meg kitartó.

Nekem már nincs tervben a tanulás újra, legalábbis nem ilyen komoly irányba. Max egy okj...

Állatorvosi lett volna, fáj is a szívem érte, de 27 évesen már későinek érzem. Nekem sajnos nincs megtakarításom (annyi), hogy közben megtudjak élni majd. :/ ráadásul kitudja lenne-e még lehetőségem egy 7 év múlva, ha kijövök onnan. Valahogy úgy érzem ebben az országban nem is érdemes. A hivatas érdekel értelemszerűen, szívből csak őszintén nem szeretnék éhen halni se. Kicsit még ambivalens vagyok, de hajlok rá, hogy inkább az eszemre fogok hallgatni, mintsem a szívemre.

2019. júl. 5. 23:10
 4/8 anonim ***** válasza:

Csak a kor miatt ne mondj le róla. Állatorvosin több 25+os (van aki 30felett van) évfolyamtársam is van.

De azt tudni kell, hogy dolgozni maximum hétvégén vagy esténként tudnál (ha jó az órarended, van hogy 8ig bent vagyunk). De maga a képzés nagyon drága, ha már nincs állami féléved akkor én nem vállalnám be.

Esetleg állatorvosi asszisztens nem jöhet szóba?

2019. júl. 5. 23:18
 5/8 anonim ***** válasza:

Ha már úgy érzed, hogy nem vállalható az állatorvosi képzés, tanulmány, akkor keress valami közeli, rokon szakmát. Olyat, amin belül szintén állatokkal foglalkozhatsz.

2019. júl. 5. 23:44
 6/8 anonim ***** válasza:

Mondjuk az orvosi azért necces, mert értelemszerűen nincs levelező, és mellette dolgozni max hétvégén lehet. Ilyen esetben ösztöndíj+diákhitel. Családot eltartani nem lehet belőle, de talán egyedül, kollégiumban meg lehet belőle élni.

Ha már család is van, akkor keresnék valami rokon területet (pl. orvos helyett mentőtiszt, az is levelezőn is indul).

2019. júl. 6. 06:22
 7/8 A kérdező kommentje:
Igen, néztem az állatorvosi asszisztens képzést is. Arról van valami vélemény/ tapasztalat? Bármilyen érdekel. Megéri? Keresnek még asszisztenseket? Mert azért, ahhoz is kell tanulni. Emberszámba veszik őket is? Mert ha csak egész nap a papírokat rendezgetem a rendelőben és az állat közelébe sem mehetek akkor úgy hasztalannak érzem. Onnan jutott eszembe, hogy ahova mi járunk rendelőbe ott van egy lány, mindig csak a gép előtt pötyög és nem is segít semmit az orvosnak. Köszi a válaszokat!
2019. júl. 6. 11:02
 8/8 anonim ***** válasza:

Attól függ, hogy hova mész dolgozni. Nagyobb rendelőben vagy kórházban az asszisztens nagyon sokat foglalkozik az állattal. Kisebb rendelőben ahol kevés az állat általában nincs is asszisztens.

Van ahol nem kérnek papírt és vállalják a betanítást de nyilván alacsonyabb a fizetés. Az egyetem is szervez már asszisztensképzést. De mindenképp ajánlom, hogy járj el mellette egy rendelőbe akár fizetés nélkül is mert rengeteget számít.

2019. júl. 6. 12:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!