Fogorvos vagy jogász legyek?
Sziasztok. Tudom,tisztában vagyok vele,hogy ezen az oldalon már többször feltették ezt a kérdést. De az én esetemet speciálisabbnak érzem.
Szóval,pont pályaválasztás előtt állok,és én ebben a helyzetben nagyon bizonytalan vagyok. Szeptembertől töri faktos leszek. Mindig is imádtam a történelmet,sokszor versenyeztem sikeresen. Ebből fakadóan is közel áll hozzám a jogi pálya. A szavak emberének érzem magam, szeretek forrást is elemezni. Mondhatjuk azt is,hogy hobby számomra a történelem. Szabadidőmben szívesen foglalkozok vele.
Viszont az utóbbi időben egyre jobban elkezdett érdekelni a fogorvosi pálya. Biológiából,fizikából, kémiából ötös vagyok. Valami hihetetlen nagy vonzalmat érzek ezen pálya iránt. De kevésbé vagyok olyan jó biológiából vagy kémiaból,mint töriből. És bevallom,hogy sokszor szenvedés számomra a biosz,vagy a kémia tanulása. Ezért is vagyok most döntésképtelen.
Kérdéseim felétek: Ti mit csinálnátok a helyemben? Kockáztatnátok,és fogorvosok lennétek? Vagy inkább a könnyebb utat választanátok és töri faktra mennétek?
Tisztában vagyok azzal,hogy milyen nehéz bekerülni ezekre a szakokra.
Előre is köszönöm.
Fogorvos, kimész valamelyik skandináv országba és nagyon boldog életet élhetsz megbecsülve.
Viccet félretéve, fogorvos. A kémiába és a biológiába majd belerázódsz, csak tanulni kell, ezek ne tántorítsanak el. Sok sikert.
Pályaválasztáskor nincs olyan, hogy "könnyebb út". Mindegyik út, amit választunk, az nehéz lesz.
A legnehezebb azonban az, hogy a számunkra legjobb választást megtaláljuk, éspedig azt, ami az egész életünket meghatározza - Mi legyek?.
Nem biztos, hogy az a legcélszerűbb választás, amiben "kisujjból kirázott" kimagasló teljesítményt tudunk felmutatni. Lehet számunkra megfelelőbb egy olyan pálya választása, amelyet nagyobb erőfeszítésekkel tudunk elsajátítani. Ezzel nem akarlak befolyásolni egyik irányba sem. Azt kell tisztázni magunkban - esetedben a két pálya homlokegyenest más - melyiket látjuk és érezzük úgy, hogy "hivatásunk" lehet. És ez a hivatás lehet bármi, csak a magunk örömére és mások megelégedésére tudjuk végezni.
No, a kérdésedre egy költői képpel tenném fel a pontot, amely ugyan más aspektusból kiindulva született és többesszámban fogalmazódott meg, de most ezt vedd személyes megszólításként: "Ez a mi munkánk, és nem is kevés".
Az érzéseidre hallgass, semmi másra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!