Óvónőből vagy tanítóból van nagyobb hiány?
Mindkettő szívesen lennék és éppen ezért nehezen tudok dönteni a két szak közül. Melyikből van nagyobb hiány? Melyiknek érdemesebb tanulni?
21L
Én is ezen a két szakon gondolkodom. Most az óvodapedagógus-hiányról olvastam cikket, de szerintem összességében hiány van/lesz mindkét szakmából, és sok tanáriból is, mert az alacsony kezdőfizetés miatt kevesen választják ezt a pályát. Téged az alacsony fizetés nem riaszt el?
Azt, hogy melyiknek érdemesebb, inkább az alapján döntsd el, hogy melyik korosztállyal foglalkoznál szívesebben. Teljesen más az igényük: beszoktatás, elszakadás a szülőktől, sokszor ovis korban szoknak át a wc-használatra, sok gondot kell fordítani az evésre, alvásra, tisztálkodásra, és persze a játék körül forog a napjuk egy csoportszobában vagy kint az udvaron, amihez persze rengeteg idő lehet, míg a megfelelő időjáráshoz átöltöznek. Inkább ezzel töltenéd a napodat, vagy egy osztályteremben megtanítani nekik az írást, olvasást, számolást, természetismeretet, ének-zenét stb., ügyesebb gyerekeket versenyekre felkészíteni, iskolásokkal jobbára csak szünetekben mentek ki az udvarra, ezen kívül dolgozatok íratása és javítása, feleltetés, felkészíteni őket a felső tagozatra. Mindebbe is bele lehet vinni az örömöt, hogy a gyerekek is élvezzék. A személyiségedhez melyik áll közelebb. Az óvodapedagógusi egy évvel rövidebb képzés. A tanítói egy évvel hosszabb, de pl. később tanári végzettséget is lehet hozzá szerezni, ha szeretnél idősebb korosztályt is tanítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!