Magyarországon mérnökinfo/proginfo?
Előbb döntsd el a kettő közül melyiket szeretnéd, mert a kettő nem ugyanaz.
Proginfó: csak matek és prog, és az utóbbit is matekos szemmel nézik. A hardverről alig tanultok valamit, nincs műszaki tárgy, nincs fizika. Matematikailag is helyes programozást tanulnak tételek szerint. A munkád 100%-ban programozás lesz, mert máshoz nem is fogsz érteni a progon és matekon kívül. Ha csak programozni akarsz, és inkább tervezői (3D, zene, stb.), pénzügyi, compiler, stb. szoftvereket írnál akkor itt a helyed. Én a proginfósokat tartom az igazi programozóknak.
Mérnökinfó: a programozást műszaki szemmel közelítik. A progon és matekon kívül lesz csomó műszaki tárgyad is. Villamosságtan, fizika, elektronika, digitális technika, méréstechnika, hardver programozás, stb. Akkor érdemes ide menni, ha inkább ipari környezetben képzeled el magad: mérőszoftverek (pl. kamerás mérések kiértékelése), szerverek, kommunikációs rendszerek, stb. A munkád nem csak programozásból fog állni. Értened kell a hardverhez is. Ez a szakma se nem villamosmérnök se nem proginfó, azaz egyikhez sem fogsz annyira érteni mint a két másik képzést végzett ember (kezdetben). A kettő keveréke, ami a villanyból vált ki. Előnye az, hogy sokkal szélesebb körben tudsz vele elhelyezkedni és utána képezni magad.
Döntsd el melyiket kedvelnéd jobban. Mérnökinfósból lehet átjárni a tipikusan proginfós területekre, de fordítva nehéz, mert a hardveres részt nem lehet csak úgy megtanulni mint mondjuk egy másik paradigmát (szerintem.)
TL;DR: mérnökinfó: ipari környezet, műszaki; proginfó: irodai környezet, matekos;
Amit tudok ajánlani: BME,ELTE,OE,Szeged
Mérnökinfóra semmiképpen nem mennék, tele van felesleges “mérnöki” tárgyakkal. Ha mindenáron ilyesmiket akarnék tanulni, akkor inkább villamosmérnökire mennék, és onnan lennék szoftverfejlesztő.
Én magam a proginfó, gazdinfó vagy sima matek között válogatnék. Ha valamilyen hardcore matekos dologra akarnék szakosodni (például önvezető autó, játékfejlesztés stb.) akkor gazdinfó vagy sima matek. Ha viszont üzleti alkalmazások, akkor elég a gazdinfó.
Ezen túl, ahogyan az 1. mondja, azt válaszd, ami közelebb van a lakhelyedhez. Ebben a szakmában az számít, amit tudsz; programozni meg mindenki otthon tanul meg.
Utolsó, azért te is zöldséget tudsz beszélni.
Nyilván vannak mérnöki tárgyak amik "feleslegesek", de mennyivel hasznosabb dolog bizonyítani mondjuk az Ore tételt? Bár ezt szerintem mindenki megteszi matek 1-ben vagy 2-ben.
Gazdinfót én nem mondanám hogy jó. Inkább mérnök vagy prog, mert amit úgyis csinálni fogsz az vagy a programozás vagy valamilyen hálózatos cucc.
Mérnök infó sem feltétlenül iparban van... nem fogsz ott állni a sor mellett és robotot programozni. Az infósok többsége programozik, de simán szoftvert számítógép előtt.
Amúgy igen: Az egyetem tökmindegy ha tudod a dolgot, ha meg nem azt nem ott fogod megtanulni. GDF-el is van aki milliókat keres, és BME-vel is van aki a minimumot megkapja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!