Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Magyarországon az egyetemi...

Magyarországon az egyetemi felvétel miért van olyan hülyén megcsinálva?

Figyelt kérdés

A nővérem szívesen menne egyetemre.

Nyelvvizsgája van, illetve tavaly újra érettségizett 1 tárgyból.Járt külön tanárhoz, időt, pénzt fektetett bele.Munka mellett nem egyszerű.

Jó munkahelye van így is, átlag feletti fizetéssel.Ez amiatt van, hogy idegnyelvekből jó.

Viszont, nem kerül be egyetemre, mert kevés a pontja és nincs emelet érettségije.

Most gyesen van, simán letudna rakni egy alapszakot.

Nem értem, hogy Magyarországon mi ez a hülyeség,hogy érettségihez kötik az egyetemi felvételt.Attól, mert az érettségi nem olyan jó, attól még eltudja végezni.

Több nyugat-európai országban, nincs ez kommunista rendszer, mint Magyarországon.

Ott, csak az érettségi megléte a fontos az "átlagos" szakoknál, meg van motivációs elbeszélgetés, esetleg prezentációt kell előadni egy bizottság előtt.

Kivéve a speciálisabb, különlegesebb szakoknál, mint az orvos, állatorvos és a hasonlók, mert ott felvételi tesztet kell írni.

Ez a nyugati kultúrkörhöz illeszkedő felvételi rendszer, nem az, ami Magyarországon van.

Ausztriában, Németországban az "University of Applied Sciences" egyetemeken a tandíj országos szinten egységes, 400 eur/félév.Ami bizony az ottani fizetésekhez képest jelentéktelen összeg.

Magyarországon ezzel szemben, sok vidéki egyetemen is 25-300 ezer forint (1000 euro) egy félév.

Sokan azzal érvelnek, a nyugati mintájú felvételi rendszer ellen,hogy akkor nem lenne színvonal.

Kérdem én:Hogy lehet, hogy akkor Nyugat-Európában magasabb színvonalú a felsőoktatás, mint itt?

Talán úgy,hogy nem függ össze a kettő, ugyanis, aki lusta, nem tanul, az úgyis kibukik.

2019. máj. 12. 10:55
 1/5 anonim ***** válasza:
69%

"Nem értem, hogy Magyarországon mi ez a hülyeség,hogy érettségihez kötik az egyetemi felvételt.Attól, mert az érettségi nem olyan jó, attól még eltudja végezni."

És szerinted hova rakják azt a több tízezer diákot, aki ugyanarra a szakra akar menni? Akkor meg azér panaszkodnál, hogy nem megfelelő a színvonal, veled nem foglalkoznak. Meg van egy x keret, hogy mennyi diákot tudnak egyszerre tanítani, gyakorlatokra mennyien férnek be stb. stb., ennyi a max. felvehető ember pl. 100. A pontszám meg ennek a 100. embernek a pontszáma lesz. Ezeket nem úgy alakítják emg kitalálják, hanem a 100 legjobb jut be oda.

Ne haragudj, de ez meg hogy a többi országhoz hasoníltod az egyetemi tanulást, hatalmas öngól. Mindenhol máshol fizenti kell érte, itt meg 2 szakot INGYEN megcsinálhatsz. Komolyan, hogy lehetnek ennyire savanyúak az emberek, hogy semmit sem tudnak értékelni?

A nővéred érettségizzen újból, ha annyira okos.

2019. máj. 12. 11:10
 2/5 anonim ***** válasza:
74%

Kedves Kérdező. Igazad van. Minek érettségi, legyen a nyolc osztály. Sőt, tudod mit? Az sem. Minek tudni pl. helyesen írni? Majd lerajzoljuk...

Komolyra fordítva:

1. A nővéred tegye kicsi toda magát, és írja meg újból pár tárgyból az ismétlő érettségi viszgát. Ha annyira okos, ahogy leírod, akkor ez lazán menne neki. Mert az egyetemen nem ennyit kell(ene) neki tanulni egy vizsgaidőszakban, hanem 10-15* ennyit.

2. Azért, mert GYES-en van, plusz ponthoz juthat. Ha még így sem lenne meg neki, akkor nem biztos, hogy a felsőoktatásba való.

3. Eddig állami finanszírozású képzésről vbeszéltünk. Azt írod jól keres. Akkor menjen költségtérítéses képzésre. Oda lehetséges, hogy elég lesz. Bár, ez sem biztos:-))

2019. máj. 12. 12:18
 3/5 A kérdező kommentje:

Kedves 1,

a probléma azzal van, hogy az utóbbi években nagyon felemelték a tandíjakat.

A magyar fizetésekhez képest drága az állami egyetem.

Míg Németországban, Ausztriában az ottani fizetésekhez képest "nem tétel" kategória.

Az újraérettségizés egy hülyeség.Csak az évek meg az idő megy vele.

Ha én lennék az ő helyzetében, akkor én sem érettségiznék újból,kínlódna a fene ezzel az elavult oktatási renszerrel hanem elmennék külföldre tanulni.Csak hát ő már nem 18 éves, gyereke van.

2.

Valóban többet kell tanulni az egyetemen, viszont nem teljesíthetetlen.

A témára visszatérve, akkor is hülyeség, amit Magyarországon csinálnak.

Ez inkább politikai téma, mivel pár politikus kitalálta,hogy kevesebb diplomás kell.Pedig, egy nyugati országhoz képest, Magyarországon alacsony a diplomások aránya.

A nővérem egyébként talált egy kiskaput.

Több egyetem van Magyarországon, akik partnerséget ápolnak külföldi intézményekkel.Ennek segítségével képesek megkerülni a magyar felvételi eljárást úgy,hogy a hallgató papíron a külföldi intézménybe kerül felvételre, majd a magyar egyetem átveszi.

2019. máj. 12. 12:37
 4/5 anonim ***** válasza:
74%

Nem emelték fel a tandíjat, ugyanannyi mint pár évvel ezelött. Infláciról hallottál már? A mesterképzés drágább, ez mindig is így volt, s mivel az osztatlan képzés is abba az árkategóriába tartozik, így aki arra megy, 5 éven keresztül a drágább összeget fizeti.

Ha szerinted felesleges újraírni az érettségit, hogy jobb jegye legyen és bekerüljön államira, akkor szerintem felesleges is vitatkozni, egy csepp értelem nem szorult beléd, csak lököd itt a külföldön mennyivel jobb dumát. Hát akkor menj külfödre és fizesd a 20X tandíjat, amit itthon ingyen is megkaphatnál, csak mert nincs kedved egy kicsit tanulni

2019. máj. 12. 13:16
 5/5 K. Gergő ***** válasza:
Én most érettségiztem a múlt héten. Ha erre nem képes "felkészülni", akkor ott baj van. Azt mondtad nyelvből jó, akkor tegyen emeltet nyelvből, ez körülbelül 2 hét könnyed felkészülés lenne. Ha van nyelvvizsgája, meg gyereke, akkor ha olyan szakra megy, ahova beszámítják a nyelvi érettségit választott tantárgynak, akkor nyert ügye van, mert 70%-os érettségi átlaggal (csak nyelv és a másik választott) számolva 380 pontja lenne, amihez mondjuk a matek, nyelv vagy töri, nyelv párosítással tudna jelentkezni, míg minden más tantárgyból elég a ponthatáros 2-es. Remélhetőleg nem gazdasági vagy jogi pályát akar kezdeni, ahol túljelentkezés van.
2019. máj. 13. 10:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!