Orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus vs. Biológia?
Szerintetek melyik éri meg jobban? Már minden lehetséges szempontot mérlegeltem, de egyszerűen nem tudok dönteni.
Költségesen végezném és a lényeg (mint mindenkinek), hogy utána "könnyen" legyen munkám.
Azt hallottam, hogy a biosszal elég nehéz elhelyezkedni és minimum phd kell, hogy esélyem legyen (és ez így már legalább 8 év).
Az analitikusnál meg az a negatívum, hogy valaki szerint csak egy gombot fogok nyomogatni havi 80-ért, persze ez annyira nem befolyásol, mert külföldre (is) tervezek, de nem mindenáron, szóval ha az itthoni helyzetet nézem, azért nem épp felemelő érzés erre gondolni.:(
Időben az analitikus pont a fele (4 év) a biológusinak, viszont kb. ugyanannyiba kerül mindkettő.
Talán a biológia jobban érdekel, mint a kémia (analitikuson rengeteg van belőle, azt tudom), de nem feltétlenül érzek kellő affinitást a doktori címhez meg mindahhoz, ami ezzel jár (konferenciák, publikációk [idegen nyelven is], stb.). :( Ettől azért valamivel kevésbé mozgalmasabb melóra vágyom, lévén, hogy már családom is van, és nem szeretném az egész életemet a tudománynak szentelni úgy, hogy közben emiatt esetleg hanyagolnom "kell" őket.:(
Hát végül is ennyi lenne. Röviden.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Csütörtökig van időm dönteni...
A képalkotó diagnosztika szakiránnyal tényleg csak asszisztens leszel aki gombot nyomogat(tudom,erre járok sajnos-de remélem már nem sokáig :D
Szóval ennek a szaknak van az orvosi laboros része,ami nem tudom pontosan,mit takar,mert nálunk csak a rtg-es szakirány van,de mivel nekünk is volt ilyen tantárgyunk kezdetben,kb arról szólhat az is,hogy keneteket készítessz,amit beteszel egy gépbe ami kielemzi(mert manapság már a legtöbb labor is gépesített)szóval az sem nagy karrier...de mivel írtad,hogy érdekel a biológia és gondolom biológus szeretnél lenni,akkor nem kell azon gondolkodnod,melyiket válaszd,mert erre a szakra fel lehet venni a biológus mesterképzést.De én is úgy hallottam,hogy phd nélkül nem sokat ér(ja,meg amennyi biológus Mo-ra kell...)Ismerős lánya majdnem egy évig keresett itthon állást,Bp-en havi 90ért alkalmazták vna biológus mester diplomával,de végül jól járt,most Norvégiában van kb 600ért.Azt mondják északon el lehet helyezkedni könnyen az ilyen diplomákkal,de csak akkor választd ha tényleg ez érdekel a legjobban,ha ez az életed,az álmod.És persze bízni kell a szerencsében.Egyébként a doktori diplomát itthon nehéz megszerezni(mert állítólag szívóznak mindenhol,csak hogy minél többet fizess),szóval ha tényleg ezt akarod,akkor tanulj nyelveket menj ki külföldre,és ott is leteheted munka mellett a phd-t(mert ott legalább lesz pénzed kifizetni,meg állítólag kint nem szívatnak vele annyit) de ha ezt akarod,akkor a tanulmányaidra legalább 7-10évet számolj...És persze külföldre nem szabad alapozni.
Ha kérdésed lenne,akkor szívesen válaszolok már elég sokat tudok ezekről a dolgokról )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!