Megéri egyetemre menni?

Figyelt kérdés

11.-es vagyok, szóval van még időm és igaziból már a jegyek beleszámítanak HA tovább szeretnék tanulni szóval azokra figyelek. Viszont kb 2 hónap van már csak a suliból és ugye akkor jövőre érettségi.

Elég nagy dilemma előtt állok, mivel nem tudom mit szeretnék magammal kezdeni... Mivel fizetős egyetem kizárva, nem tehetjük meg, az ingyenesbe meg nem fogok bejutni ez szinte biztos! Annyira nem tanulok jól + se előrehozottam nincs, nyelvvizsga vagy középfok ilyen fok amik ugye + pontok szóóval esélyem sincs ingyenesre. VISZONT! Van ugye egy olyan lehetőség ingyenesen belül, hogy szerződést kötsz az egyetemmel. Ez az egyetlen opcióm csak én nem igazán itthon képzelem el a jövőmet és akkor ez a szerződés vagy 10 évig idekötne :/ Mert ugye vissza kell fizetnem az államnak, hogy kifizették nekem az egyetemet.

OKJ volt eddig a tervem, csak félek mert a csapból is ez folyik, hogy egyetem egyetem egyetem. Miközben én nem érzem személy szerint akkora nagy szükségét ennek.

Megéri? Mert igaziból eddig se szakot se sulit semmit nem néztem, függetlenül nem tudom mi a fenét fogok csinálni életem hátralevő részében dolgozni :/ De én igaziból ha őszinte akarok lenni el sem tudom képzelni, hogy 1 munkát csinálok életem végéig! Annyira monoton, unalmas lenne... Külföldön meg azért lazább ez a dolog és könnyen lehet szerintem munkát találni, de igaziból nem tudom, csak egy ismerősöm dolgozik kint :/ Szóval nagy a dilemma mit is kezdjek magammal.

Ti mit mondtok? Tapasztalatok?

2019. márc. 30. 22:39
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Ami azt illeti angolul tanulok csak és az valamilyen szinten jól is megy. Voltunk már családdal külföldön nyaralni és teljesen jól boldogultam vele. Viszont semmi papírom nincs róla és igaziból nem is biztos meg tudnám csinálni a nyelvvizsgát vagy valami előrehozottat. Inkább a tudásom, szókincsem biztos a boldoguláshoz. Ebből kifolyólag olyan helyekre tervezek menni ahol beszélik az angolt. Konkrétum nincs, de ez nem is egyből az érettségi másnapján lesz.

Dolgozni azért dolgozom mert ez nem 2 fillér kijutni másik országba ha erre esne a választásom. Minden esetőségre készen kell állni. A tervem eddig az volt, hogy okj-re itt a sulimba elmegyek mert itt 1 évvel rövidebb lenne és mellette dolgozok és akkor olyan 1-2 év alatt minden meglenne, pénz és valami szakma. Elvileg ezt az okj-t le lehet fordíttatni vagy angolra megcsinálni és akkor külföldön is elfogadják, de ez után még nem néztem, csak mondta pár tanár.

A jegyem nem csillagos hatosak, annyira nem jók a jegyeim, hogy bejussak egy ilyen államilag támogatottba (ami nekem 0 forintba kerül szóval ingyenes :D csak mint említettem vissza kell dolgoznod de ingyen van mert nem vonják le a fizetésedből, szimplán itthon kell dolgoznod) Van 3-asom pl matekból ami érettségi tantárgy stb. Szóval erre sok esélyem nincs. De a szerződés kötés még megoldás lehet, egyik ismerősöm is így csinálta.

Hát nyilván vannak olyan szakmák mint pl ezek a komplikált nehéz szakmák amiket nem fogok végezni, orvos,ügyvéd,jogász,mérnök stb. Ezek eléggé hidegen hagynak.

Tudom külföldön sem esik pénzeső, ott is dolgozni kell, csak jobbak a lehetőségek, ez tény. Nem rasszista országba megyek ahol így gondolkoznak rólam mint migráns, ez csak itthon van szerintem így. Pl Angliában alig vannak tősgyökeres angolok. Szóval ott már ők számítanak migránsnak. Sokkal jobb ott ez a rendszer is, 2-3 év alatt kb a legfelsőbb pozíciókba kerülhetsz nem úgy mint itthon. Sokkal emberbarátibb és a fizetés is jobb, viszont nyilván lesznek kiadások szóval kb ugyan ott leszek de ha okosan csinálom a dolgokat tudok félre rakni. És nem kell feltétlen 12 órát dolgoznom, de ha pénzt akarok keresni lehet muszáj lesz, de ez már rajtam múlik mennyi vállalok és mit szeretnék elérni.

Csak most valami Egyetem mánia jött nálam és emiatt kicsit ködös a jövőm, eddig ez az okj-meló-kiköltözés lett volna a terv. De az egyetem mellett is lehet dolgozni szóval kb ugyan az lenne csak nem tudom mert akkor kb 10 évig idekötnének és lehet 30 éves koromban már nem lesz annyi lehetőségem kimenni vagy valami közbeszólna. Nekem meg elég nagy álmom kint élni, mert nem igazán érzem magam itthon ebben az országban. Nem ilyen divatbeteg vagyok akit agy mostak és "juuj hát külföldön nem is kell dolgozni és csak kapod a pénzt nagyon jó gyere ki te is" Egyszerűen ez az egy dolog kb amiben biztos vagyok. Később lehet x év után visszajövök vagy valami de szeretnék kint élni, vagy megyek tovább, nem pl Angliában élni örökké. Ez még változhat.

Most ez lehet elég össze vissza volt de remélem kicsit jobban beleláttok a fejembe és, hogy mit szeretnék. Nem tudom jó döntés-e az egyetem. Lehet nem is fog sikerülni, kiesek vagy valami... Meg még ki kéne találni milyen egyetem, amiben mindenhol van potencia...

2019. márc. 31. 12:53
 12/16 anonim ***** válasza:
Nyugodtan válassz bármilyen szakmát, ami szimpatikus. A legjobb szakemberek úgyis kimentek külföldre, itthon pedig hiány van. Egyetemből is lehet választani jót is, rosszat is, szakmából is. Nincs különbség.
2019. márc. 31. 18:46
 13/16 anonim ***** válasza:
*A legjobbak maradtak itt, hisz vígan megélnek a munkájukból...
2019. márc. 31. 20:39
 14/16 anonim ***** válasza:

Leirok par dolgot igy tapasztaltabb fejjel, amit jo lett volna, ha anno 11.-esen elmondanak nekem is.

Erettsegi utan jogilag teljesen felnott leszel, a szulok hajlamosak 180 fokos fordulatot venni ilyenkor. Tehat nem erdemes lebecolni, eveket kihagyni, meg ilyenek, szakmat kell szerezzel, hogy minel elobb le tudj roluk valni.

Nem kell ennyire felni a palyavalasztastol. Ha beiratkozol egy okj-re, es nem tetszik, ott tudod hagyni 1 ev utan, az egyetemet pedig az elso felevben mindenfele koltseg nelkul, de mindenkeppen iratkozz be valahova, hogy legyen diakod, es ne kelljen a TB-det kulon fizetned. Ja es ha megmarad a hallgatoi jogviszinyod erettsegi utan, ingyen tehetsz javito erettsegit osszel (legalabbis nalam ez meg igy volt 3 eve).

Ha mar van tapasztalatod az informatikaban, szoftverfejleszto okj-t javasolnam, legalabb probald ki. Emellett fekudj ra az angolon kivul meg 1 nyelvre, mert manapsag az, hogy tudsz angolul, senkit nem erdekel. Informatikai vegzettseggel konnyu kulfoldon elhelyezkedni, es a fizetes is jo akar itthon akar kulfoldon.

Ja es tanulni KELL, es igen, nehez, de inkabb most szenvedj 2-3 evet, mint utana 40 evig 12 orazz egy gyarban, mert nem ertesz semmihez.

2019. ápr. 1. 06:04
 15/16 anonim ***** válasza:

Nem nagyon hallottad meg amit mondtam :D

Kulon szerződést nem köthetsz az egyetemmel, csak ha államilag finanszírozott szakra mész. Ami nem 10 évre fog idekötni, maximum 6+gyakornoki ev (ha jol tudom az orvosi a legtöbb félévet igénylő egyetemi képzés), de mivel az orvosi nem erdekel, csak kevesebb lehet. Húszas éveid közepén leszel, nem lennel hátrányban.

Azt megnézem hogy mikor fogadnának be Angliában bevándorlóként. Es igen, mindenhol igy gondolkodnak, akkor is ha a média nem kapja fel ennyire. Itthon a bevándorló más jelentést kapott mint eredetileg, de attól meg mindenhol igy gondolnak azokra, akik nem ott születtek. Kintre, főleg az Egyesült Királyságban szükséges az angol nyelvtudás papíron. Es az nem ugy van hogy kimész es minden szuper. Maximum elmehetsz mosogatni, akkor is ha van esetleg valamilyen szakmád.

Csak segíteni akarok, azert mondom ezeket, mert sokan nincsenek ezekkel tisztában, es te is egy elferdített világkép alapján akarsz döntést hozni.

2019. ápr. 1. 08:33
 16/16 anonim ***** válasza:

"kb 10 évig idekötnének és lehet 30 éves koromban már nem lesz annyi lehetőségem kimenni vagy valami közbeszólna."

Na figyelj. Én tavaly végeztem a 7 féléves BSc képzéssel, jött a határozat nemrég, hogy 1050 munkanappal tartozok az államnak, amit 2038-ig teljesítenem kell.

Az meg hogy valami közbeszól... igen, ilyen az élet. Mindig lesznek újabb és újabb problémák, ahogy haladsz előre az életben, olyanokra is gondolnod kell, amikre középiskolás fejjel egyáltalán nem is gondoltál volna. (hosszútávú lakhatás, tragédiák stb)

"Nekem meg elég nagy álmom kint élni, mert nem igazán érzem magam itthon ebben az országban."

Aha, ez szép és jó, de ez nem így megy, hogy gondolsz egyet és kiköltözöl. Akármilyen szuper szakmád van, kezdőként (1-2 év tapasztalattal) NEM fognak utánad kapkodni. Ugyanazt a közepesen szar fizetést ajánlanák fel, már ha egyáltalán visszahívnak valahonnan. A jó külföldi munkához nem árt, ha kint gyakornokoskodsz már egy félévet egyetem alatt, vagy vannak kapcsolataid. Különben elég esélytelen, és nem tartasz előrébb.

2019. ápr. 2. 10:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!