Megéri kétszer felvételizni orvosi egyetemre?
Szia!
Én tavaly hasonló cipőben jártam, mint te. Nem gondoltam volna, hogy kelleni fog a kémia, aztán meg sem adtam neki az esélyt, hogy megértsem, azt hittem, buta vagyok hozzá. Az utolsó évben alig tudtam foglalkozni velük, ez nem teljesen az én hibám volt, sok minden mást kellett csinálnom, tagozatos gimibe jártam (persze nem biosz-kémia), teljesítenem kellett, mert a tagozatos tárgyaimból számított a jegy és érettségiznem is kellett, ráadásul sokkal több órám volt, mint az átlag gimnazistának. Hát nem foglak tovább csigázni, iszonyatosan elrontottam mind a kettőt. Egész nyáron magamba borultam, olyan volt, mint a végérvényes bizonyítványa a butaságomnak és a szerencsétlenségemnek, de nagyon szeretném az orvosit, ezért ugyanazokkal a kételyekkel küzdve, mint te, elhatároztam, hogy újrapróbálom. Nem akarom teljes sikertörténetként előadni, mert még minden nyitott; én is holnap fogok kémiázni, de a próbáim 85-90 körül vannak, és van egy 80 feletti bioszom, amit egy hónap felkészülés után írtam.
A legfurcsább, hogy azt hittem, nagyon nehéz lesz, de abban a pillanatban, hogy úgy ültem le mellé, hogy addig nem adom fel, amíg meg nem értem, mindent gond nélkül megtanultam. Egyáltalán nem kellett beleszakadnom a készülésbe, és most már tudom, hogy akárhogyan is alakul a felvételim, képes vagyok az orvosira. Csak össze kell szedned magadat, tényleg elszántnak lenni, és akkor menni fog. Nagyon hagytam, hogy túlmisztifikálják nekem a dolgot, de egy átlagos intelligenciával (mondjuk tanulási zavarok nélkül, mert diszkalkuliával a számolások buktatók lehetnek) mindenkinek sikerülhet, innentől fogva csak a motiváció, hozzáállás vagy befektetett energia lehet a probléma.
Szerintem megéri. Én is másodszorra jutottam be (mondjuk én a biosz emelt miatt nem jutottam elsőre be). Már a harmadik évem, de nem érzem hogy hátrányba lennék vagy rosszabbul teljesítenék, mint azok akik első nekifutásra kerültek be. Nyilván tanulni kell rendesen, folyamatosan. Én első évben még jártam külön tanárhoz, biztos ami biztos, de már boldogulok egyedül. Elég kétesélyes, mert bukott ki olyan akit felvettek érettségi után elsőre, de tavaly már kibukott. Viszont van egy srác aki harmadszorra került be, és habár nem mondanám évfolyamelsőnek mégis jól veszi.
Ha most nem is jön össze egy esélyt szerintem adj még a dolognak. Szerintem jobban számít amit itt produkálsz majd, és nem az hogy másodszorra jutottál be. Ha pedig mégse sikerül valamiért még lehet váltani első év után, de legalább megpróbáltad és nem az lesz, hogy mi "lett volna ha.... "
Szerintem itt az elhatározás a legfontosabb. Ha nagyon szeretnéd, akkor sikerülni fog, de tényleg több időt kell rááldoznod.
Én tavaly érettségiztem újra, 2015-ben nem vettek fel az egyetemre. Eléggé elment az önbizalmam, de nem egy embert ismerek, aki újraérettségizett, és utána sikerült neki. Szerencsére engem is felvettem másodjára. Szóval ne add fel!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!