Nyelvszakokkal kapcsolatban tapasztalatok?
Végzős lány vagyok, erősen humános beállítottságú, és elég bizonytalan a továbbtanulásommal kapcsolatban. A nyelvek mindig érdekeltek, és szívesen ismernék meg újabb kultúrákat is.
Akik nyelvszakon tanultak/tanulnak, tudnának segíteni, megosztani a tapasztalaikat? :) Jöbet hideg-meleg, mi tetszik/nem tetszik benne, melyik nyelvet választottátok, mennyire nehéz stb.
Orosz BA = középfokú nyelvtudás, ivel itt sokszor a nulláról kezdik, vagy közel a nulláról. Csak azoknál a nyelvszakoknál kapsz felsődokút (is) érő diplomát, melyeknél az alapkövetelmény a B2 (ilyen az angol, német, olasz, szerintem a francia is).
Ergo lehet, hogy eltársalogsz oroszul alap szinten a szak után, de gazdasági tárgyalásokhoz tuti nem fogsz konyítani. A nyelvszakokon ritkán van szaknyelv, max csak egy-egy félévig vagy specializációként, esetleg mestetren, ez velük a probléma. Lehet, hogy megtanulod majd japánul, hogy van a vers, elemzés, narratíva stb, de inkább ilyen elvontabb dolgokat tanítanak, mivel bölcsészkar. Ha nyelvet szeretnél tanulni inkább nyelviskolát ajánlok, nem egy BA-t.
Ha érdekel a japán vagy éppen a svéd, holland gondolom a fővárosban gondolkodsz, mivel egyedül ott vannak különlegesebb nyelvszakok is. Több nyelviskola is van, ami ezekkel foglalkozik, de ugyanúgy tanít kulturát, érdekességeket. Az áruk viszont borsos tud lenni. De a keleti nyelvek és kultúrák még viszonylag jó képzést ad, jobb, mint például a szlavisztika.
A másik lehetőség az egyetem nyelvi képzései, ezek általában heti 2x2 órásak, úgy 30k egy félév, van kezdő 1-2-akár több is), haladó-középhaladó-újrakezdő stb. A meghirdetett tárgyaknál lehet őket látni, de ameddig nem vagy benne a neptunban/adott egyetemen elég keveset tudni róluk sajnos.)
(A régebbi, anglisztikás válaszoló voltam.
Igen, ezt mondtam én is. Csak akkor rosszul értelmeztem a #10-es válaszod.
"mivel a diplomad felsofoku nyelvvizsgaval egyenerteku..." Vagyis pontosabban ezt.
#15 Köszi a bíztatást.:)
#16 Azt nem is tudtam, hogy a két választott nyelv közül bármelyiket vihetem tovább mesterre. Akkor már csak a párosítást kell megszülnöm valahogy.
Én otthagytam, szintén nagyon szeretem a nyelveket, de valahogy nem az én világom volt, pedig alaposan utánanéztem az elején. Sajnos sok egyetem vetít mást nyílt napokon.
Nem volt az elején nehéz (nyilván keményebb lett volna idővel) készülés nélkül ötöseim voltak. (persze ez német szak volt, mondjuk egy orosz a nulláról elég kemény lehet)
Szóval nekem nem jött be, korlátolnak éreztem a lehetőségeimet. Aztán ki tudja, neked lehet nagyon tetszeni fog.
Előző vagyok.
Úgy gondolom, nem tanultunk semmi hasznosat, meg rájöttem, hogy nem az én világom.
De ez csak az én véleményem, attól még másnak tetszhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!