Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Nyelvszakokkal kapcsolatban...

Nyelvszakokkal kapcsolatban tapasztalatok?

Figyelt kérdés

Végzős lány vagyok, erősen humános beállítottságú, és elég bizonytalan a továbbtanulásommal kapcsolatban. A nyelvek mindig érdekeltek, és szívesen ismernék meg újabb kultúrákat is.

Akik nyelvszakon tanultak/tanulnak, tudnának segíteni, megosztani a tapasztalaikat? :) Jöbet hideg-meleg, mi tetszik/nem tetszik benne, melyik nyelvet választottátok, mennyire nehéz stb.

2019. jan. 5. 14:02
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
18%

Szia!

https://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__tanul..

minden nyelvszakra igaz amit az első hatodik és hetedik leírt. :)

2019. jan. 5. 15:02
 2/20 A kérdező kommentje:
Ha jól értelmeztem a kommenteket, amiket ajánlottál, csak egynek volt tapasztalata nyelvszakkal a három válaszoló közül. És engem a tapasztalatok érdekelnek, nem a vélemények. :)
2019. jan. 5. 15:09
 3/20 anonim ***** válasza:
38%

Én csak így kívülről formálnék véleményt, álláshirdetések meg hasonló kereseti portálok olvasásával összegyűjtött tapasztalat alapján:

Nyelv szakosok biztos szidni fognak érte, de szerintem egy-két nyelvet a mai világban szerintem már otthon is meg lehet tanulni. Főleg ilyen közkedveltebbet mint angol vagy a német.

Én egyetemen biztos tanulnék valami gazdasági vagy akármilyen dolgot ami mellé otthon fejleszteném a nyelvet is.

Sokkal többre mész vele szerintem mintha csak kikerülsz egy diplomával és nyelv tudással. Mellette még mást is fel tudnál mutatni.

2019. jan. 5. 16:51
 4/20 anonim ***** válasza:
85%
Ha komolyabban szeretnél tanulni nyelvészetet és irodalmat, akkor az lesz a neked való, ha viszont inkább csak nyelvet akarsz tanulni, akkor valami mást válassz. Nyelvet tanulni bármi mellé tudsz.
2019. jan. 5. 17:03
 5/20 anonim ***** válasza:
18%
Egyetértek.
2019. jan. 5. 18:39
 6/20 A kérdező kommentje:
Ez mind szép és jó, de továbbra is tapasztalatok érdekelnének.:)
2019. jan. 5. 21:07
 7/20 anonim ***** válasza:
78%

Én tavaly kezdtem anglisztikán. Nem egy nehéz szak, nem volt sok óránk sem, órára sem jártunk (csak szemináriumra), mégis elég jó átlaga van sokaknak. Tanulni kell mondjuk, akár elég sok mennyiséget is, egy vizsgára 300 dia is meglehet egy szemeszter. A többi tárgy a nyelvérzékedtől függ. A hangtan az nehéz volt, kell tudni a fonetikai jeleket is nagyon. Voltak még tanulósabb szemeszterek, politika, társadolomtudomány, lingvisztika ilyesmik. Első évben alapozó tárgyak vannak, nincs még sok olvasnivaló. De egy alap anglisztika semmire nem elég. Minimum a mester hozzá vagy fordító-tolmács, de oda az egész BTK-ról 25-en, ha bekerülnek évente. A szak fele élt kint nyelvterületen sokáig, ez minden nyelvszakon így van, sok a konkurencia, akik mellett labdába sem rúghatsz, a piac is őket fogja felszívni.

Én átjöttem osztatlan tanárira, mert így kicsit több a lehetőség, ez így olyan, mint egy dupla-nyelvszak. Egyetlen nyelvszakot önmagában nem ajánlok, mert kevés lesz.

Az egyetemen lehet tanulni egzotikus nyelveket is, azok nagyon ajánlottak és érdekesek is. Ha nem akarsz basic irodai melót végezni egy gép előtt (akár kis cégnél, akár multinál) és legalább 3-4 idegennyelv folyékony tudását javaslom. És tanárival még lehetsz magánútón is oktató, nyelviskolában stb. Egy tanér lehet multis vezető, de egy sima nyelvszakos nem taníthat.

2019. jan. 5. 21:59
 8/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a hasznos hozzászólást!

Igazából ritkább nyelveken gondolkodtam, mint például orosz, japán vagy svéd, aztán meglátjuk, hogy mi lesz. Tanár nem szívesen lennék, nem érzem a személyiségemhez kompatibilisnek ezt a szakmát. Inkább az idegenvezetés/külföldiekkel való kapcsolattartás vonz a nyelvek mellett.

2019. jan. 5. 22:35
 9/20 anonim ***** válasza:
100%

Olasz - sved szakon vegeztem a btkn, mit ne mondjak nem az olasz hanem a sved miatt igencsak vert izzadtam....:D

Ha nagyon szeretned csinald, de nem eleg hogy tetszik 1 nyelv es akkor ez sima. A svedet brutal komolyan veszik, egy baratnom japanon vegzett, de szerintem sokkal jobban le volt szivva, mint en a parositasommal.

Ha szorgalmas vagy es hajlando vagy otthon is raszanni az idodet nem lesz baj.

Ha sveden pedig Madl tanarur csoportjaba kerulsz.... isten ovja lelkedet , hogy nem fogsz megtorni 3 honapon belul! :D

Svedhez kell az angol, mivel anyanyelvi lektorok is vannak akik csak angolul beszelnek az elso 4-6 hetben utana viszont mar csak svedul nyomjak neked az ipart. Mit ne mondjak en sokat kinlodtsm vele mikor a nyelvtant angolul magyaraztak :D

Japanra visszaterve , baratnomeknek napi 20-30-40 hiragana fel volt adva, mindennapos dolgozat belole, es a lelkedet kovetelte a japan szak.

Az olaszrol tudok meg nyilatkozni, de az szerintem nem volt veszes, tekintve, hogy oda kellett elozetes nyelvtudas.:)

2019. jan. 6. 07:10
 10/20 anonim ***** válasza:
85%
Ja es az oroszt nem ajanlom. Tokjo hogy tanulsz oroszul, meg szerintem hasznos nyelv, viszont a btks orosz sz*r mar bocsanat. Minden szakon felhoznam felsofokra (ha szorgalmas vagy), de oroszon nem, a kozepfokot megutod, max kulontanarral elmehetsz felsofokuig, de azt is vert izzadva, oroszon kicsit maskepp latjak es ez a munkanal nagy kopp, mivel a diplomad felsofoku nyelvvizsgaval egyenerteku.... ez tok jo csak rohadtul nem beszeled annyira a nyelvet, en is inkabb kulontanarhoz jartam.
2019. jan. 6. 07:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!