Mit érdemes tanulni inkább humán beállítottsággal?
Szóval, inkább a nyelvek, a magyar-töri mennek jól, de ha muszáj megcsinálom a matekos dolgokat is bár nem szeretem, de tudom, egyik szak sem csak olyan dolgokról szól, amit szeret az ember.
Ami fontos:
-szeretnék pályakezdőként 250-300 nettót keresni és ez emelkedjen idővel
-lehetőleg legyne elég az alapképzés, nem akarok mesterre menni
Mit ajánlotok? Pénzügy-számvitel, gazdmen, kermark? Nemzetközi gazdálkodás? Azt hiszem talán a psz kicsit túl matekos lenne nekem, de amúgy megbirkózom vele ha a céljaimhoz az kell.
Vagy mit ajánlanátok még?
Pedig a 180 nettós programozói állás teljesen átlagos, még pesten is.
Akik csak BSc-vel rendelkeznek és nem nagyon, vagy egyáltalán nincs tapasztalatuk, azok 180-200 nettóval kezdenek.
1-2 év után viszont ezt meg tudják kétszerezni.
"Ami meg a pénzügy-számvitelt, nemzetközi gazdálkodást illeti, oda azért erős matektudás kell. Még a jeles matekérettségi se biztos, hogy elég."
Az tény, hogy az érettségi eredmény önmagában semmire sem garancia, ahogyan egy gyengén érettségizett is diplomázhat kitünően (nyílván ha azért a felvételre van elég pontja), úgy egy jeles érettségivel rendelkező is kibukhat az első adandó alkalomnál...
De a PSZ és NG a legegyszerűbb matekos szakok közé tartoznak, jóval a mérnöki és informatikai szakok mögött vannak nehészségben (egy reálosnak a matekos tárgyak)... Az alkalmazott közgazdaságtannal sem veszi fel a versenyt. Ahol még ennél is könnyebb az egyedűl a HR és az ápoló és a pszichológia, utóbbin persze már nincs is reál tárgy.
A jog, a nyelv szakok, illetve néhány művészeti szak pedig az ami a diszkalkúliásoknak a legkönnyebb, ettőlmég egy erősen reál beállítottságú nem biztos, hogy képes elvégezni.
Aki Budapesten programozóként még kezdőként sem 300 nettó körül kezd ott elég nagy gondok vannak.
Vagy egyetem mellett nem volt képes minimális tapasztalatot sem összeszedni, vagy nem tudja eladni magát.
A vakvilágba nem szoktam adatokat betolni, de itt van a felvi felmérése:
A kérdőívet a 2013-2017 között végzettek töltötték ki:
LÁtható, hogy 1-5 év tapasztalattal 420 bruttót hoztak ki átlagnak: az nettóban 279.000 ft.
Nem hiszem el, mert ebben benne vannak a vidéki fizetések is, ahol már kevésbé jó a helyzet mint Budapesten ebben a szakmában. Sokkal kevésbé jól fizető műszaki területeken sem kezdenek már az emberek 200 nettóval Budapesten.
De mondjuk belinkelhetek neked ide egy mérnök infó Msc-t is mondjuk. Tessék:
És kit érdekel a mérnökinfó MSc (!) atlag fizetés?
Az már hol kezdő?
Ezzel az egész humán beállítottsággal az a baj, hogy általában nem ez van. Én reálos vagyok és van egy C1 angol nyelvvizsgám, úgy hogy utálok nyelvet tanulni. Angolt is.
Egy humánostól a C1 angol mellé elvárható lenne még egy C1 érettségi idejére, de legalább egy középfokú, meg még egy harmadik felsőfok egyetem végére. Na az a humán beállítottság. Az ilyen el is tud helyezkedni, tök mindegy mi a szakmája. A valóságban ez az egész humán történet az embereknél annyit jelent, hogy a reál tárgyakhoz egyszerűen sötétek, a humán tárgyakat meg azért be tudják nyalni.
Legszebb amikor a teljesen "kompetens" emberek dobálóznak számokkal és közben meg fingjuk nincs a való világról csak "hallottam ettől meg attól, meg itt olvastam".
Érdekes hogy programozó vagy és fuhh egyből 3000 eurós fizetésed lesz mert nemzetközi a cég, meg mérnökként kezdő 300 és 1 év után 500 ezer...
Rohadtul nincsenek ilyen ugrások. Növekszik a fizetés az tény, de azért nem kell itt egyből eurós fizetésekre gondolni. Nem véletlen hogy a mérnökök nem mustanggal járnak pedig 10 év tapasztalattal már ilyen ütemben 1.2 milliót keresnének nem?
Nyilván van aki többet keres mert jobb helye van, de ha megkérdezik hogy "aha jó ez a 300 kezdő fizu, de mit is tudsz érte? Kávét főzni, vagy tudsz integrálni? Ez igen, na ez ennyit nem fog érni" Majd amikor lesz releváns tapasztalata akkor esetleg kap annyit. Egy kávéfőző tudásával vetekedve mire kell adnának 300 nettót? (csak mellesleg ez a cégnek olyan a nettó mellé még +300-es költséget jelentene arra hogy nem tudsz semmit konkrétan)
Úgyhogy hajrá, majd felnövünk egyszer a valósághoz.
Mindegy rád hagyom. Én rosszabbul fizetett iparágban jobban kezdtem mint, ahogy szerinted egy programozó kezd Budapesten. [Sőt a fővárosban még én is kiröhögtem volna a 180-adat]
Ez van!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!