Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Humán beállítottsággal hol/mit...

Humán beállítottsággal hol/mit érdemes tanulni? Mi az amibe érdemes tanulásilag befektetni, melyek azok a szakok?

Figyelt kérdés

25 évesen, 2 Okj-s tanfolyam ( egyik művészetis, másik pedagógiával kapcsolatos) után se tudom, mit szeretnék igazán hivatásnak/munkának választani hosszútávra. Persze tanulok folyamatosan (most a második Okj van folyamatban) és dolgozom is, de ebből hosszútávon megélni se fogok tudni (a jelenlegi munkahelyemen nettó 128 ezer szép magyar forint a fizetés, gyalázat...oktatási területen vagyok.

Anno dolgoztam kereskedelemben, ott szebb volt a fizetés, de a főnökhöz képest a vasorrú bába is maga volt a jótündér keresztanya, így el kellett jönni, ha még életben akartam maradni.

Azt már tudom magamról ennyi idősen, hogy a matematika, informatika alapú szakmák szóba se jöhetnek mert sík hülye vagyok belőlük. Tehát programozó nem lehetek és matematikus sem.

Nyelvekben sem vagyok túl erős, de érdekelnek és sok-sok tanulás után ilyen szakmát már el tudok képzelni magamnak, pl. fordító.

Ami tetszik még az a szociológia/pszichológia irány de erre meg azt mondják az okkult ismerőseim hogy pszichológusokból is Dunát rekeszteni annyian vannak.

Nyilván nem álomfizetést meg álommunkát szeretnék (magyar vagyok, tisztában vagyok a dolgokkal) de úgy gondolom, a mostani helyzetemből és fizetésből feljebb lehet és kell is jutni.

Saját hülyeségem is, hogy rengeteg minden érdekel, és nem tudok egy dolog mellett elköteleződni, pedig muszáj lesz.

Ami nagyon érdekel: emberi kapcsolatok, kultúrák, pszichológia, művészetek (rajzolni mondjuk nem tudok), repülőgépek,kortárs egyetemes és 19. századi (angol) irodalom.

Előre is köszönöm ha valaki végigolvassa ezt a regényt, hát még ha válaszol is rá.

2018. aug. 25. 16:22
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Hat pszichosbol sok van, DE munkapszicho mesterrel hreskent, ha tudsz angolul lesz munkad. De ez 5 ev. Viszont van levelezon, ami gondolom neked szamit... a nyelv is jo befektetes, de csak ha angol+meg vmi felsofokon, es e melle egy diploma, pl nemzetkozi tanulmanyok. Az raadasul csak 3 ev. Bar ha a nyelvet kell erositeni 5 evvel szamolnek abban is.
2018. aug. 25. 18:24
 2/9 A kérdező kommentje:

Igen, a nemzetközi tanulmányok sem rossz.

Mondjuk a pszichológiát azt elfelejthetem szerintem, mert most 445 volt a ponthatár, nekem meg a legjobb esetben is csak 418 lesz (és ehhez még kell egy közép nyelvvizsga meg egy emelt érettségi).

A következő 5 évben szeretném az angolt teljesen kipipálni, plusz német középfokon biztosan meglesz meg még egy harmadikat amit még nem tudok.

2018. aug. 25. 19:09
 3/9 anonim ***** válasza:
79%
Ne fogj bele 3.ba. akkor a nemet legyen felso. A munkahelyen a felsofok az ami er vmit.
2018. aug. 25. 19:51
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Nincs olyan, hogy munkapszichológus mesterképzés.

Sima pszichológia van mesteren, az azon belüli "specializációk" nem befolyásolnsak semmit.

"Munkapszichológusnak" (nem szószrerint ez a neve már jelenleg amúgy) a MA diploma megszerzése után lehet tanulni 3 éves szakképzés keretein belül. Így lesz az ember szakpszichológus.

Vagyis ez összesen 9 év, ha nem csúszol.

Ami külön baj, hogy reálisan csak a mester utsán lehet vele munkát találni, de a képzés mellett inkább "munkácskának" mondanám.

Persze közben az ember vért izzad, maga a szak/képzés nem könnyű.

Ha HR-es szeretnél lenni, akkor ajánlom inkább a "munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási", MKTB alapszakot.

Ha van HR diploma, akkor ez az.

Szerintem amúgy ez egy érdekes, közepesen könnyű szak.

Sokak szerint büfé, de ez ahogy a legtöbb esetben, itt is butaság.

Ezzel 3 év után, az alapdiplomával már találsz munkát.

Viszont itt van matek és igazából pszichológián is.

Nem is annyira könnyű, persze tanulással teljesíthető.

Igazából legalábbis statisztika kb. mindenhol van.

Jogon ha jól tudom, akkor egyáltalán nincs matek.

Oda viszont eszméletlen magas, valam 465 a ponthatár...

De lehet, hogy megérheti ráállni az érettségire, mert még mindig könnyebb magyarból és töriből is 90%-os enmeltet írni, mint elvégezni egy olyan egyetemet ami alapvetően nem a Te asztalod!

Még ott vannak a közigazgatási és szociális munkás szakok, de azokkal sem lenne sokkal jobb fizud mint ma és nem is megbecsültek, hiszen a társadalom el van cseszve.

2018. aug. 25. 20:49
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Ja még annyi, hogy az MKTB pl. csak levelezőn indul és van államin.

Idén az eltén 414 pont kellett hozzá.

2018. aug. 25. 20:50
 6/9 A kérdező kommentje:

Először is, köszönöm a válaszokat, mindenkinek ment a zöld pacsi!

#3/5: igazad van, elég lesz az a német felső is, igazából ha egyszer meglesz akkor nagyon büszke leszek magamra :D

Anno gimiben ötös voltam belőle pedig utáltam, meg csináltunk próbavizsgát az is jó lett, de aztán azóta semmit nem foglalkoztam vele. Mondjuk egész sok mindenre emlékszem belőle.Pedig az angol volt az első nyelv, a német csak a második választott.

#4/5: Pszichológiánál alapvetően a gyermekpszichológia tetszik, egyébként érdekelnek a különböző mentális, pszichés betegségek is és azok kezelése (mondjuk ez már inkább pszichiátria) de ehhez nem lenne elég lelkierőm, félő, hogy én is belehülyülnék. Bár a gyermek se egyszerű. De erről le kellett hogy mondjak mert max. csak akkor lenne meg kb. 450 pontom ha újrakezdhetném a gimit, azt meg ha lehetne sem kezdeném újra, egyszer bőven elég volt...

A Hr-esnek utánanézek, köszönöm.

Ezt a büfészak dolgot legalább annyira rühellem, mint a mamahotel kifejezést. Gondolom a zsenik kezdték el ezt is, nekem vannak ismerőseim "büfé" szakkal, és van munkájuk keresnek rendesen vele. Nem lehet mindenki a 200 ismeretlenes egyenletek szerelmese meg mérnök sem, ez van.

Erős hármas voltam matekból végig a gimiben, nem tudom ezzel akkor vajon menne-e. Gondolom igen, ha gatyába rázom magam.

Igen, a magyart szeretném emelten jövőre, esetleg még a történelmet.

Jelenleg pedagógiai asszisztensként dolgozom, de nagyon fűznek, hogy csináljam meg az óvónőit, hát nem tudom...

Gyalázat az is ahogy a pedagógusokkal bánnak, gyalázat a fizetés is. Mondjuk a gyerekek rendesek. Többnyire.

Úgyhogy teljes a káosz :D

2018. aug. 25. 22:40
 7/9 anonim ***** válasza:
97%

Gyogypedagogus esetleg? Baratnom oda jar, es mondjuk az elejen nem fenyes a fizetes de azert pedagogusi es ott is van eletpalyamodell. Es van lightosabb iranya is, logopedus pl, ahol nem sulyos fogyatekosokkal kell foglalkozni. Ami plusz h munkad tuti lenne vele nagy hiany van. Es csak 4 ev es dolgozhatsz.

Konduktor is ugyanez azzal meg kulfoldon is kapos lennel.

2018. aug. 26. 02:04
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nagyon ritka, hogybvalaki tényleg szereti a gyerekeker...

Ha Te ilyen vagy, akkor szerintem érdemes lenne velük foglalkoznod, nekem az óvodáiban és iskoláimban is ritka volt az ilyen szakember.

2018. aug. 26. 02:31
 9/9 A kérdező kommentje:

#7/8: Nagy a hiány, de ahogy hallottam a gyakorlati időm alatt (ott is találkoztam gyógypedagógusokkal, és logopédussal is) össze-vissza kell rohangálni az iskolák-óvodák között, nem jut idő normálisan egy gyerekre sem. És igen, a fizetés sem magasabb.

A konduktornak utánanézek, erről még nem is hallottam.

#8/8: Jó, van hogy engem is fel tudnak idegesíteni, de tudok rájuk hatni- jó ez így hülyén hangzik- meg valahogy közelebb is éreztem magam hozzájuk a gyakorlat alatt is mint a kollégákhoz. Nekem nem okoz gondot eljátszani velük, vagy fegyelmezni. Nyilván vannak akik 20-30 év után már belefásultak, őket is megértem valahol.

Ami ebben tetszik az az, hogy innen megint lehet tovább fejlődni, tanulni nekem is, nincs két egyforma munkanap, nem a klasszik nyolc órás munka, mert az óvónők kb. 6-6,5 órát dolgoznak, bár emellé meg ott van a rakás papírmunka is. Ami még kontra, az a fizetés, a kezdők bére kevesebb, mint amennyit most én keresek a pedagógiai asszisztensi munkával... Lehet, túl anyagias vagyok, vállalom.Nem milliókat szeretnék keresni csak amiből meg lehet normálisan élni.

2018. aug. 26. 11:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!