Gimnázium vagy egyetem?
Melyik a könnyebb? Gimnáziumban sok tantárgyat kell tanulni, míg egyetemen kevesebbet. De ezt/ezeket viszont az egyetemen sokkal magasabb szinten tanulja az ember.
Akkor összességébe melyik a könnyebb?
Miért lenne gimnáziumban sok tárgy. Inkább sokféle. Ezt a kettőt különben sem lehet összehasonlítani, annyirs más.
Van, aki középiskolás éveiben kimagasló, de az egyetemen elbukik.
Van, aki majd belehall a középiskokás korában, de amikor egyetemen végre azt tanul, ami érdekli, bravúroz.
Van, akinek mindkettő könnyedén megy.
Van, akinek egyik sem....
Gimnázium, akár nagyságrendekkel is könnyebb lehet, de egy erős gimnázium is csupán egy könnyebb egyetemnek felel meg.
Összegezve, egyetemen kb egy előadás alatt (90 perc) vesztek annyi anyagot, mint amiből gimnáziumban egy témazárót irtok. Egy vizsga egy tárgyból az egyetemen pedig kb egy tárgyból való érettséginek felel meg. Persze vannak könnyebb és nehezebb egyetemek, könnyebb és nehezebb szakok, és azokon is könnyebb vagy nehezebb tárgyak, de általános közelítésnek szerintem ez nagyjából megfelel, annyit hozzá téve, hogy viszont egyetemen szinte senki nem akar 90%-os vizsgát írni, míg érettségin többnyire ez a cél.
Még annyi, hogy gyakran mondják, hogy egyetemen legalább azt tanulod, ami érdekel, de ez sem igaz, ép úgy vannak értelmetlen, de kötelező tárgyaid, mint gimnáziumban.
"Szinte senki nem akar 90%-os vizsgát írni."
Tudod van, aki tanulni megy oda, és nem bukdácsolni.
(Igen, tudom, hogy vannak genyó tárgyak, hogy római jog, meg általános járműgéptan, de nem minden tárgy ilyen.)
Hát nem tudom, én nem értek egyet azzal, hogy a gimi könnyű. Gyűlöltem a kémiát és a fizikát egész végig, mert a reál tárgyakból nem voltam jó, egyszerűen nem értettem meg és akármennyit ültem a könyv fölött, mindig rosszul sikerültek a dolgozataim. Ellenben a törit, földrajzot imádtam például, ezekkel a tárgyakkal kapcsolatban könyeket olvastam filmeket néztem, annyira érdekeltek. Egyetemen persze, nehezebbek a vizsgák, de csak azért, mert nincsenek állandó számonkérések és ezzel nincsenek a hallgatók rákényszerítve arra, hogy óráról órára, előadásról előadásra tanuljanak.
Az egyetemet én annyival találom könnyebbnek tanulás szempontjából, hogy azt kell megtanulnom, amit szeretek. Jogra járok és eddig alig volt olyan része, amit csak azért tanultam meg nagy nehezen, hogy leírjam másnap a vizsgán, aztán el is felejtsem. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!