Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » "A pontszám nem éri el a...

"A pontszám nem éri el a jogszabályi minimumot" pedig három négyesem és kettő hármasom van. (Érettségi) Miért?

Figyelt kérdés
A felvi.hu-s pontszámító kalkulátor mégis ezt írja...
2018. júl. 8. 21:39
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
98%
Kérlek, írd meg, melyik egyetem melyik szakára készülsz és hogy hány % lett a 2 felvételi tárgyad érettségije. (Ha jól értem, emelt angollal és közép magyarral jutnál be,)
2018. júl. 8. 22:34
 12/21 anonim ***** válasza:
98%

11-es vagyok

én 308-at számolok, azért kérdem a pontos szakot, nincs-e az idén valami központi, előre meghatározott ponthatár

2018. júl. 8. 22:36
 13/21 anonim ***** válasza:
59%
részletesen leírnád hogy melyik egyetem melyik szak akkor talán mondani tudnánk valamit. Egyébként ilyen eredménnyel ne eröltesd az egyetemet.
2018. júl. 8. 22:59
 14/21 A kérdező kommentje:

Utolsó, na és miért ne?

Szerinted van bármi köze a ponthatárnak pl. ahhoz, hogy milyen nehéz az adott szak?

Rengeteg 300 pont körüli szak van ami rohadt nehéz, mégis sikerül elvégezni sokaknak...

Illetve vannak relative könnyű szakok rohadt magas ponthatárral.

Pl. kommunikáció és médiatudomány.

Amúgy már rájöttem a probléma okára...

2018. júl. 8. 23:05
 15/21 anonim ***** válasza:
97%

Szerintem meg 306 pontod kellene, hogy legyen, ha megfelelsz a követelményeknek.

Na, de ha már rájöttél, akkor megosztanád velünk is? Felkeltetted az érdeklődésemet.

2018. júl. 8. 23:08
 16/21 A kérdező kommentje:

Rosszul töltöttem ki... Oké lehet beszólogatni! :D

És valóban 306 pntom van.

Neked, meg am akik normálisan írtak azoknak köszi, ment a pont!

2018. júl. 8. 23:16
 17/21 anonim ***** válasza:
97%
Mivel 306 pontot értél el, így a jogszabályi minimumot elérted a legtöbb szakra. Bizonyos szakokon államilag támogatott képzéseken magasabb ennél a központi ponthatár, ha ezeknek a szakoknak valamelyikére jelentkeztél, akkor írhatja ki ezt az üzenetet. Itt megtalálod ezeket a szakokat: [link] Ha ezek valamelyikére jelentkeztél államin (az agrármérnöki, erdőmérnöki és tanár kivételével) és nem magasabb a pontszámod tanulmányi módon sem, akkor jogosan kaptad ezt az üzenetet, csak önköltségesre vehetnek fel. Amennyiben nem ezek valamelyikére jelentkeztél, abban az esetben sürgősen írj a felviseknek vagy hívd fel őket, ki fogják javítani a hibát. Ha mégsem, akkor a ponthatárok kihirdetése után is van jogod fellebbezni, mert az ő hibájukból nem vettek fel.
2018. júl. 9. 14:18
 18/21 anonim ***** válasza:
78%

Én semmivel nem szóltam le az alacsony ponthatáros szakokat. BME-n kívül kb mindenhol 280-300 pont kell a mérnöki-informatikai szakokra. Ennek az az oka h hiányszakma ezért kétségbeesetten mindenkit felvesznek aki úgyis kopotyog. Én a ne eröltesd alatt azt értettem hogy 3 négyesed 2 hármasod van, amikor érettségire bármely tantárgyból 1 hónap felkészülés után ötöst lehet könnyedén írni.

Én két emeltel mentem mérnökire, ötös volt mindenből érettségim, mégis néha vért izzadtam egy-egy vizsgaidőszakban.

2018. júl. 9. 18:41
 19/21 A kérdező kommentje:

"BME-n kívül kb mindenhol 280-300 pont kell a mérnöki-informatikai szakokra. Ennek az az oka h hiányszakma ezért kétségbeesetten mindenkit felvesznek aki úgyis kopotyog."

Te tisztában vagy vele, hogy hogyan is működik a ponthatár rendszer?

Ezt nem egy bizotság találjabki, hogy legyen idén xy szakon a ponthatár 382.

Persze van államilag meghatározott ponthatár is, bizonyos szakoknál, de az is csak a minimumra vonatkozik, ha az átlag megugorja, akkor nem annyi lesz.

De pl. az említett méenökinfó nem ilyen.

Van egy férőhely, mondjuk 700. és tulajdonképpen az 700. legjobb jelentkező(k) pontja lesz a ponthatárral azonos.

Ha egy szakon nem 400 a ponthatár, hanem alacsonyabb akkor azt jelenti, hogy jellemzően nem 400 és afölötti ponttal rendelkező tanulók jelentkeztek oda.

Pl. BME mechatronikai mérnökin nem azért 458 a ponthatár, mert az nehezebb mint az orvosi (kinek mi, amúgy), hanem mert a férőhellyel arányosan csak 458 pontos vagy magasabb pontos diákok jelentkeztek.

Volt anny 458+ pontos amennyi a férőhely.

Más egyetemeken ugyanez a szak 300 vagy akár alatti űonthatárral is indul és nem feltétlenűl könnyebbek. Mégis vannak akij diplomát szereznek.

A ponthatárból nem lehet egy egyeteni szak nehézségére/könnyűségére következtetni, s az érettségiből sem nagyon értelmes dolog a diák képességeire következtetni.

2018. júl. 9. 19:10
 20/21 anonim ***** válasza:

"az érettségiből sem nagyon értelmes dolog a diák képességeire következtetni."

Ez így konkrétan nem igaz. Nem vagyok oda ezért a pontrendszerért, de az önmagát áltatja, aki azt szajkózza, hogy az érettségiből nm lehet a diák képességeire következtetni. Persze vannak kivételek, sokszor szerencsén is múlik pár pont, illetve nagyban befolyásolja az eredményeket az iskola, a kapott oktatás minősége, de a te képességeid ezekkel az eredményekkel messze elmaradnak például az általad egyik példában említett 458 pontot szerzett diákoktól. Aki színötös érettségivel megy neki ugyanannak a szaknak, aminek te, az az esetek 95%-ában nem véletlenül azzal megy oda, nyilván sokkal okosabb nálad és jobb képességekkel rendelkezik. Persze ez nem jelenti azt, hogy te ne tudnád elvégezni az adott szakot, csak neked többnyire jobban meg kell majd izzadnod érte. És ezzel nem azt mondom, hogy ez törvényszerű mindig, de nagy általánosságban ez a helyzet.

2018. júl. 10. 12:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!