Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Jövőre szeretnék jelentkezni...

Jövőre szeretnék jelentkezni fizika OKTV-re milyen könyvekből érdemes készülni?

Figyelt kérdés
Aki volt már fizika OKTV-n milyen könyvekből készült és mikor kezdte el a felkészülést?

2018. jún. 17. 15:24
 1/5 Ez az állítás hamis. válasza:

A klasszikus, Holics-féle Fizika I-II. szerintem meglehetősen alapos összefoglalóját adja a szükséges elméleti ismereteknek, ami fontos, de persze még fontosabb a gyakorlás, amire kezdetnek jó lehet a Dér-Radnai-Soós feladatgyűjtemény, ami szintén két kötetből áll.

Miután azt végigpörgetted, készen állsz rá, hogy elkezdj felkészülni a versenyzésre is. Legalábbis szerintem, viszont rögzítsük a tényt, én nem vagyok gyakorló fizikatanár. Talán kérdezz meg egy szakmabélit, de olyat, akiről tudható, hogy vannak/voltak diákjai, akik azért eljutottak ilyen-olyan versenyekre.

Amúgy itt utánanézhetsz pár OKTV feladatlapnak, sőt, a megoldásoknak is:

[link]

(Fizika I., II., III. kategória)

2018. jún. 21. 10:00
 2/5 anonim ***** válasza:
2018. jún. 21. 10:39
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen
2018. jún. 22. 17:59
 4/5 anonim válasza:

Könyvek közül, az elmélet elsajátításához a Baranyi Károly-féle Fizikai gondolkodás iskolája kezdetnek tökéletes, illetve a Budó ágoston-féle Kísérleti fizika. A Feynman sorozat szintén hasznos, tartalmaz olyan elemeket, melyek középiskolai matematika tudással is teljesen érthetők és hasznosak. A fenti könyvek közül főleg az utolsó két sorozatban rengeteg olyan anyagrész lesz, ami elsőre nehéznek tűnhet, ezért érdemes rájuk szentelni az időt, alapvetően én úgy használtam őket, hogy amikor egy adott problémát nem tudtam megoldani, akkor utána olvastam vagy a Kísérleti fizikában, vagy a Feynman-féle könyvben a jelenségkörnek. Gyakorlásnak a Holics féle Versenyfeladatok kiváló, bár nehéz beszerezni, illetve a KöMal-t mindenképp kiemelném, rengeteg tanulságos feladat található a honlapon is. A 333+ Furfangos fizika feladat szintén egy remek példatár, itt mindegyik feladat egy-egy új trükköt tanít szinte.

Rengeteg feladat található még a Táltos leszek fizikából I-II. könyvekben, ennek egy "korábbi változata" a Vizsgakérdések fizikából 1-2, ezeket is érdemes beszerezni, alapvetően úgy gondolom, hogy a feladatmegoldásra érdemes hangsúlyt fektetni a biztos elméleti alapok elsajátítása után, ugyanis az OKTV példák összetettek, ezért biztos elméleti tudásra és feladatmegoldói rutinra van szükség.

2018. júl. 1. 16:23
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm
2018. júl. 8. 19:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!