A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Gépészmérnöki szakra szeretnék menni továbbtanulni úgy, hogy újból érettségizek. Szerintetek hogy lenne érdemes?
Nem csak be kell kerülni, bent is kell maradni. Ehhez elvárás az emelt fizika és az emelt matek. Magyarul már tudottnak veszik, hogy mondjuk fizikából a Dér-Radnai-Soós összes példáját meg tudod oldani. A kreditrendszer miatt persze nem biztos, hogy kibuksz, de több évedbe fog kerülni, mint a névleges képzési idő.
Én azt javaslom, hogy feküdj rá a fizikára, mert előbb-utóbb meg kell tanulnod. (A matekot is...) Jelentkezz be informatika érettségire is, de azzal ne tölts sok időt (de van esélyed egy jobb pontra). Fizikából javaslom a Dér-Radnai-Soós-t a példamegoldásokhoz, ha maguk a fizikai törvények se mennek, akkor bármelyik gimnáziumi tankönyv-sorozatot.:
Informatikából pedig az infoerettsegi.blog.hu -t
A közép informatika érettségi gyerekjáték, 4 hónap alatt bőven fel lehet rá készülni, sőt...szövegszerkesztés, táblázatkezelés, prezentációkészítés, adatbáziskezelés és weblap, a szóbelire pedig csak tanulni kell. Azt írtad, hogy ezeket a programokat ismered és használod is, úgyhogy szerintem ez jobb választás lenne. Az oktatas.hu-n fenn vannak a korábbi feladatsorok, azokat érdemes megoldani, ehhez szerintem semmilyen könyvre, segédletre nincsen szükség. Úgyhogy szerintem egy 90% feletti infót nagyon könnyű megírni, a bejutás szempontjából ezzel jobban járnál. Az már más kérdés, hogy azért gépészmérnökin kell a matek és a fizika, úgyhogy azokra is érdemes lenne ráfeküdni, erre lesz is kb. 7 hónapod, amíg el nem kezded az egyetemet.
Annyi, hogy a középfokú nyelvvizsgára 28 pontot kapsz, kettő középfokú nyelvvizsgára pedig 40 pontot.
Én is a közép infót mondanám így elsőre.
Hagyjuk már, hogy emelt kell mindenhez a bent maradáshoz.
Én elég rossz középszintű érettségivel mentem anno. (mivel középsuliban nem érdekelt az egész és alig foglalkoztam vele.)
Ennek ellenére az utolsó matek vizsgámon hoztam a közel jeles szintet. Megváltozott a hozzáállásom a dolgokhoz, szorgalommal álltam neki a tárgyaknak, van amiből korepra is jártam. És ennyi így pont elég volt a diplomázáshoz.
Fizikából, matematikából erősnek kell lenni, mert különben úgy jársz, mint több ismerősöm is, hogy első félévben bukdácsolnak a legtöbb tárgyból PTE-MIK-en, vagy inkább hagyják a fenébe az egészet, mert nem bírják. Ha nem jártál/jársz különórára, csak érdekel a fizika és matek, az kevés lesz. Az érettségit megpróbálhatod újra, de nem véletlenül alacsony a ponthatár a szakon, a legtöbb diák ott is hagyja.
U.i.: Ne haragudj a negativitásért, de ez az őszinte vélemény a PTE-MIK mérnök szakokról, nem csak általam. Gyakorlati tudást alig kapsz, az elméletet pedig nagyon nyomatják, fölöslegesen.
Köszönöm szépen a választ!
Járok külön tanárhoz, akivel fizikázunk. Természetesen amikor más témakörökkel lesz problémám, fogadni fog és tud segíteni, így kevésbé aggódom ezzel kapcsolatban. Nem sok választási lehetőségem van, Pécsre jóval alacsonyabb a ponthatár, mint pl. Pestre, valamint a lakhelyemhez jóval közelebb is van, így anyagilag is kedvezőbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!