Ki tudna segíteni nekem abban, hogy rájöjjek mit szeretnék majd később dolgozni?
20 éves lány vagyok, de akármit találok ki látok benne valamit ami miatt úgy érzem nem lenne jó nekem.
Jó vagyok kémiából, matekból, bioszból.
Világ életemben befolyásoltak és azt mondták nem lennék jó ennek se annak.
Régen orvosnak akartam tanulni. A magyar tanárom a 40 fős osztályba arról beszélt 10 percig miért nem lennék jó orvos. Más amikor azt mondta annak készült, azt mondta szuper ötlet menjen annak.
Lassan már magamnak is bebeszéltem nem lennék jó annak, egyetlen egy dolog tart vissza, hogy sajnos félek a haláltól és nem tudom hogy bírnám a boncolást..
A gyógyszerészeti is érdekelne, sok dolog szól mellette, érdemes elvégezni hiszen elismert leszel és sok pénzt is kereshetsz vele, máskérdés, hogy szeretném -e?Nem tudom mit csinálnak. ÉS hogy nekem ez tetszene -e.
Gondolkodtam alacsonyabb pontszámú mérnöki szakokon mint biomérnök vagy vegyészmérnök. De azokról se tudom mit csinálnak pontosan, hiába olvasgatok utána pl. álláshirdetéseket megnézem, de ilyenek vannak mint például folyamat irányítás. Vagy minőség ellenőrzés,akár még karbantartás is, úgy érzem ez nem feltétlen lenne nekem való. A laboros részétől is tartok, nem szerettem gimiben, mindig olyan szigorú tanárt fogtam ki, hogy csak feszengtem és nem tanultam meg normálisan mit hogy kell csinálni.
Gondoltam tanárira is, de hát ha kiejtem ezt a szót az emberek kinevetnek és azt mondják éhen fogsz halni.
Kicsit kétségbe vagyok esve. Nem tudom hogy elmehetnék -e pszichológushoz? A magánéletemmel sincs minden rendben, a családom mindig veszekszik a pénz miatt, nem boldog a családom. Ezért szeretnék nagyon tanulni valamit, hogy büszkék legyenek rám. Örülnék, ha lenne egy párkapcsolatom is, egyedül érzem magam és céltalannak. Barátaim vannak, de a barátaimmal nem merem megbeszélni ezeket a dolgokat, hiszen már mindenkiben kirajzolódott mit is akarnak. És attól tartok ebben senki sem tud segíteni. :(
Hát ez baj.. nagyon nincs meg, mi szeretnél lenni, pedig talán most érettségizel? Mindenekelőtt gratulálok a zseniális magyartanárodnak, aki nem kettesben beszélte ezt meg veled, hanem az osztály előtt, a barom.
Ahogy olvastam, az az érzésem támadt - nagyon "kifele" figyelsz - mit mondanak mások. A hivatást pedig valahogy befelé hallgatózva magadban kell megtalálni... Ehhez kellene csend, nyugalom, befelé figyelés- ki vagyok én? mit akarok? mit szeretek? mit szeretnék? - és valami jó segítség.
Ez pszichológus is lehetne -csak az nagyon sok idő és pénz.. Lehetne egy jó TANÁROD - akit kedvelsz és akihez bizalommal tudnál fordulni.
Ő ingyen és szeretettel állna hozzá ezért is segítő lehetne. És négyszemközt, nem egy osztály előtt kell ezt. Kérjél tőle egy beszélgetést. A jó tanár nevelő is- és fontosnak érzi, hogy segítsen a diákjának az életútján, hogy megtalálja a saját útját.
Talán van ilyen tanárod - mindegy mit tanít!
"hogy büszkék legyenek rám" - nem ezért kell valamiben elmélyedni, még csak nem is a pénzért. Azt kell megtalálni, ami valóban érdekel, mert különben "büszkék"" rád, sokat keresel - de iszonyatosan boldogtalan leszel az elkövetkező 50 évben.. Rettenetes olyan munkát végezni éveken át, ami nem érdekel.
Amit én látok ebből,amit leírtál,hogy habár befolyásol a környezeted, és bizonytalan vagy, mégis foglalkozol a kérdéssel és nem intézed el annyival, hogy legyen bármi felvesznek aztán lesz valahogy. És,hogy felmerült benned a kérdés az nagyszerű.
Nyilvánvaló, hogy az embernek foglalkoznia kell azzal,hogy milyen anyagi lehetőségei vannak és persze a családja és a hozzá közelállók véleménye. De ami biztos,hogy neked kell a saját magad életét élni, és a döntéseid végül nem őket,hanem csak téged fognak elsősorban érinteni.
De ez egy természetes folyamat így lesz felnőtté az ember és felelősséget vállal a döntéseiért.
Ami szerintem nagyon jó, hogy tudod mi az a fő irány ami érdekel. A természettudomány az egy nagyon jó irány.
Az orvosi pálya nagy elköteleződést igényel, ha ezt választod akkor ahhoz jó ha megy a biosz és a kémia,de nagyon nagy kitartás kell hozzá ami évek hosszú sora és akkor érdemes belevágni, ha tényleg biztos vagy benne hogy azt akarod. Azt,hogy a tanár mit mond, az csak az ő véleménye és ennyi. Csak egy vélemény. ha elszánt vagy és van reális alapod is akkor nem mások véleménye számít hiszen ez a te életed.
Ha nem érzed magadban az ilyen mértékű elhivatottságot akkor szerintem természettudományi alapképzések valamelyikét érdemes választani (kémia, biosz, matek,fizika) ha megfelelő környezetbe kerülsz itt lesz lehetőséget megtapasztalni és átgondolni,hogy később merre tovább. Még nyitott a tanári, kutatói, akár a mérnöki pálya is.
Nem könnyű döntés mivel korlátozottan finanszírozottak a képzések.
De mégis az a legfontosabb, hogy ne azért válaszd ezt vagy azt mert azt mondják,hogy ebből vagy abból hogy profitálhatsz.
Ki tudja, hogy 10-20 vagy akár 5 év múlva mi lesz a nyerő, de az biztosan igaz,hogy a legnyerőbb szakmában is sikertelen aki nem odavaló és ezért boldogtalan.
Ma már annyira gyorsan változik minden körülöttünk, hogy még nem is sejtjük milyen foglalkozások hivatások lesznek. Ezért a legfontosabb a jó alapozás, és a képesség arra, hogy folyton meg kell újulni és új készségeket elsajátítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!