Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Ha egyedül tartom el magam,...

Ha egyedül tartom el magam, akkor mondjak le az olyan egyetemi szakokról, melyek mellett nem lehet dolgozni?

Figyelt kérdés

Az ösztöndíjakra támaszkodni, szerintem nem egy okos ötlet... De ha számolunk is vele, az is csak havi tizenpár ezer forint.

A diákhitel az 250 ezer Ft/6 hónap. Vagyis kb. 42 ezer havonta. Szerintem legjobb esetben is 60 forintból lehetetlen meglenni egy hónapig.

Saját lakás van, állatok miatt nem lehet kollégiumba menni, így még közlekedésre és állat kajára is kéne költeni.

Szerintetek hogyan lehet megoldani?

Vagy igazán nehéz szakokra csak olyanok jelentkeznek akiket támogatnak a szülők, stb.?

2018. febr. 15. 11:47
 1/5 anonim ***** válasza:
15%

Én éltem így albérletben. Akkoriban 40 volt havonta a diákhitel (most 50 asszem), ha nem tandíjra kéred. Szociális támogatást kértem, bár azt volt, hogy nem kaptam meg idióta ügyintéző miatt, de az is olyan 20-25ezer volt akkoriban. Ösztöndíj nálunk nagyon rossz volt, vidéki egyetem, 5+os átlagra kaptam annyit, mint mondjuk egy BME-n a hármasok. Az is húszezer körül volt.

Ezen felül nekem volt egy jófej nagymamám, aki havi 20ezret küldött segítségül, de mondjuk ha belevesszük, hogy annyival kevesebb volt az ösztöndíj, akkor egálban vagyunk.

40+rezsiért voltam albérletben, szűkösen, de kijöttem minden hónapban. A szeptemberek és a februárok voltak kegyetlen rosszak, hiszen diákhitelt ilyenkor nem utalnak, csak következő hónapban duplán.

Én nem dolgoztam, csak vizsgaidőszakban, ha kész lettem a vizsgákkal, meg nyáron.

2018. febr. 15. 11:56
 2/5 anonim ***** válasza:
82%

Nyilván levezetted, hogy matematikailag nem jön ki.

El kell dönteni mit adsz fel, állatok, önálló lakás, egyetem

2018. febr. 15. 12:43
 3/5 A kérdező kommentje:

Az a baj, hogy a lakást még fel is adnám, eladnám... De ezzel együtt az állatokról is le kellene mondanom, mert olyan kicsi így is a lakásom, hogy kisebbe, olcsóbba nem költözhetek... Kollégiumba nem vihetek állatot, s az albérletek 90%-ba sem. De utóbbiban sem biztos, hogy el tudnék lenni a diplomáig a lakás árából, komolyan. Főleg, hogy akkor a tesómnak is adnom kéne az árból (közös örökség), aki most nem itt lakik, de azért ezt nem engedhetné el nekem.

Diákmunkával mennyit lehet maximum keresni egy hónapban, csak hétvégi munkavállalással? Mert eddig ahogy számolgattam esetleg 48 ezret össze lehet szedni... Viszont nem tudom mennyire lenne ez irreális nehéz egyetem mellett.

2018. febr. 15. 13:16
 4/5 A kérdező kommentje:
Egyébként köszi a válaszokat! Mindkettőtöknek ment a pont!
2018. febr. 15. 13:17
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

De ha jól értem, van saját lakásod? Efelett elsőre átsiklottam. Akkor mi a gond? Hiszen úgy sokkalta olcsóbban megúszod, mint bármilyen albérlettel.

Diákhitel 50, ha hétvégenként dolgozol, az még legalább ennyi.

Ha nagyon kell a pénz, kérhetsz egyéni tanrendet, hogy bizonyos előadásokat kihagyhass - persze, egyetemtől függ, hogy megéri-e. Nyarat meg ha most végigdolgozod, gondolom jövő ősszel kezdenél, az kapásból tőke az első félévre, háromhavi fizetés arányos része, vagy ha májustól dolgozol, akkor több. Még gyenge fizetéssel is 300+ ezer Ft tartalék sulikezdésre. Második félévtől meg ott az ösztöndíj is.

2018. febr. 15. 13:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!