Gyógyszerész vagy orvos?
Tudom, hogy volt már ilyen kérdés, végigolvastam őket, de nem találtam egy kérdésre választ: egyik szakról a másikra lehetséges a kreditátvitel a másikra?
És egy kis személyes véleményt is hozzáfűznék, arról hogy miért nem tudok dönteni.
Mindkét szakmának vannak PRO és CON érvei, számomra ezek fontosak egyikben is-másikban is:
Gyógyszerész:
- elsősorban kozmetikai termékek "fejlesztésével" szeretnék foglalkozni (sminktermékek illetve arcápoló krémek/tonikok stb) /Angliában van egy szak, Cosmetic Chemist a neve, ők ezeket tanulják, 4 éves osztatlan képzés, de itthon a legközelebb a gyógyszerész áll hozzá/
- az emberi szervezetről is tanulnak (ezért például a vegyész szak nem jön szóba)
- kreatív munka (akik gyógyszergyárakban dolgoznak)
- valószínűleg nem rögtön fogok kapni állást olyan helyen, ahol az elképzeléseimet megvalósíthatom
- a képzés "csak" 5 év, de itt is vannak továbbképzések
Orvos:
- a biológia jobban érdekel, mint a kémia
- érdekel az emberi szervezet működése
- praktizál, azaz kapcsolatban van a betegekkel, segíti őket (a gyógyszertárban dolgozó patikus is, de más szinten)
- ha orvos, akkor bőrgyógyászat érdekel
- 6 év képzés, plusz rezidens évek (túl soknak tartom, már 21. éves vagyok)
Mindkét szakmában el tudom magam képzelni, ezért sem tudok dönteni. Mindkettő felé húz is a szívem, így szinte biztos, hogy egyiknek "kárára" fogok dönteni.
A fizetést direkt nem írtam, amúgyis úgy tudom, hogy MO.-n közel ugyanannyi a fizetés, míg nyugatabbra egy - rezidens - orvos jóval többet keres, mint egy gyógyszerész.
Köszönöm a tanácsokat mindenkinek!
A te válaszodat is köszi!
Egyébként milyen jegyzőkönyvet kell írni? Már több helyen olvastam fórumokon, hogy írnak ilyet, de az mi pontosan? :D
Szia!
Én orvosis vagyok, az alapján, amit leírtál, nekem is a gyógyszerészet tűnik hozzád közelebb állónak, jobban kapcsolódik ahhoz, amit csinálni szeretnél. Orvosin van ugyan kémia, de kevésbé részletes, mint a gyógyszerészeknek, cserébe több az anat. Azonban a számodra szükséges és érdekes szinten oktatják a gyógyszerészetin is. Emellett tanulsz ott is sejtbioszt, élettant és társait. Viszont ennyire speciális érdeklődési területtel a felsőbb évek már nem feküdnének neked, egy félév bórgyógy van, emellett rengeteg olyan tárgy, amiknek a te tervezett irányodhoz nem sok köze van.
A jegyzőkönyv azt jelenti, hogy a laboros gyakorlatokon a kísérletekről kell feljegyzéseket, leírást készíteni.
#9-es válaszoló vagyok.
Én gyógyszerészetin vagyok elsőéves (Bp.), szóval a válaszom az egyetemről meg a szabadidőről nyilván nem annyira mérvadó, mint pl. egy harmadévesé, de azért leírom a tapasztalataimat az első félévről. :D
Én ugyan elég jó alapokkal vágtam neki az egyetemnek, mégis volt mit tanulnom egész félévben, soha nem éreztem magam úgy, hogy na, most aztán egyenesben vagyok a dolgaimmal, mert rengeteg a tananyag. Talán ez volt a legszembetűnőbb különbség középiskolához képest, és ebből következik is, hogy mivel mindig van mit tanulni, nem sok szabadidőt hagytam magamnak. Ez a nem túl sok szabadidő is a hétvégére korlátozódott, mivel koleszos voltam. Nehéz konkrét időmennyiséget mondani, amit nem tanulással töltöttem, hanem mondjuk a családommal vagy a barátaimmal. Nagyjából minden héten volt valami zh, akár több is, de ha nem voltak nagyon vészesek és nem feltétlenül kellett végigtanulnom a hétvégét, akkor azért összességében olyan fél napom jutott egyéb dolgokra, ami általában a péntek estét és a vasárnap délelőttöt jelentette. Tehát maradtak barátaim és a családom is felismer még. :D (De azt meg kell jegyeznem még egyszer, hogy ez a válasz nem teljesen mérvadó, mert ez a félév még csak a bemelegítés volt.) Vizsgaidőszakban én nem hagytam gyakorlatilag semmi szabadidőt, maximum egy végigtanult nap után ha még nem akartam lefeküdni, tanulni már fáradt voltam, megnéztem egy kikapcsoló filmet, de ez nagyon ritkán fordult elő. Karácsonyom azért volt, ez a 2-3 nap a családdal telt. :) Meg azokon a napokon, amikor vizsgáztam, vizsga után már nem tanultam, akkor erőt gyűjtöttem a következőhöz. Végül maradt 2 és fél hetem, mert arra végeztem, és most lazíthatok. :D
A jegyzőkönyvet leírta az előttem válaszoló. Nekem kellett első szemeszterben biofizikára és általános kémia laborra, később meg majd még többre is kell. Véleményt hadd ne írjak a jegyzőkönyvekről, mert csak elvenném a kedved. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!