Lánynak Óbudai Egyetem NIK, vagy BME VIK mérnökinformatika?
Most hirtelen nem találom az OE-NIK tantárgyait. 2011-ben nekünk volt Bev.infóból Excel és Word is (ez kb. az 50-66%-át tette ki a tárgynak) de az rohadtul nem ECDL szint volt. Wordben olyat kértek többek között, hogy egy szövegben cseréljünk le egy reguláris kifejezésre illeszkedő szavakat. Nem volt egyszerű. Excelből meg Solver-ezés volt.
Nem könnyű a NIK sem, kb. 5% lehet az, aki csúszás nélkül megy végig a 7 féléven.
Egyébként azt tapasztaltam, hogy egyre több lány jön. Már kb. minden 8.-10. ember lány :)
Vannak kibukott BME-sek is, valóban, volt aki azt mondta, hogy könnyebb, de szerintem az is benne volt, hogy jobban összeszedte magát meg már valamit tanult korábban is...
De hogy milyen az oktatás színvonala ténylegesen a BMEn az OE-NIK-hez képest, nehéz megmondani. Volt aki azt mondta, hogy pl. digitális technikára a mi tananyagunkból tanul inkább. Viszont én pont utáltam a digitális technikából a gyakorlatot mert utálatos szoftvert használtunk. Nálunk matekra nagyon jó tanárok vannak. Az előadók is kiválók és a gyakorlatvezetők 95%-ban szerethetők és értenek is hozzá (ellenben más egyetemekről hallottam, hogy felsőbb éves diákokat kérnek fel gyakorlatvezetésre). Ennek ellenére sokan buknak matekból, mert nem könnyű, más a nyelvezet, mint középsuliban, sok a definíció, tétel, bizonyítás. (De ez mindenhol így van).
Esetleg még gondold át, hogy nem vonz-e különösen a programozás, mert akkor érdemes még megfontolni az ELTE programtervezőit. De csak akkor, ha jó agyad van matekhoz, mert ott különösen sok, nehéz és szívatós matek van (szóbeli vizsgákkal).
(Mérnök infón a villanytanos tárgyakból van több, BME-n fizika is kemény (lásd youtube-on Orosz László))
Akinek gőze nincsen minek kommentel?
Programozást simán meg lehet tanulni úgy, hogy sose, vagy nagyon minimálisan foglalkoztál ezzel előtte. BME-n pedig egyáltalán nem nehéz a fizika. Nagyjából gimis anyagot kérnek, annál alig bővebbet. A zh-k évről évre hasonlóak, megírsz 4-6 előző évit és átmentél. A villamosmérnököknek keményebb a fizika,de nekik kell is. Orosz László vagy 5 éve nem tanít.
"Akinek gőze nincsen minek kommentel?"+ " BME-n pedig egyáltalán nem nehéz a fizika. Nagyjából gimis anyagot kérnek, annál alig bővebbet. A zh-k évről évre hasonlóak, megírsz 4-6 előző évit és átmentél. A villamosmérnököknek keményebb a fizika,de nekik kell is. Orosz László vagy 5 éve nem tanít."
Hát ez úgy működik, hogy akinek nincs gőze, annak általában arról sincs gőze, hogy nincs gőze ;)
Viszont attól, hogy azzal nem voltam tisztában, hogy Orosz László nem(?) tanít már a BME-n, attól még nem mondanám, hogy gőzöm sincs. ÓE-en sem tanít már a régi néni, de azért még nem lett könnyebb a fizika. Egyébként nem mindenki járt gimibe. Szakközépben nekünk 2 évig volt fizika. Igaz, hogy kemény tanárunk volt + géptanom is volt + elektrotechnika, de egyetemig a nagyját elfelejtettem, így hiába volt "nem sokkal bővebb". Plusz azért a kvantummechanikai részt már sehogy sem nevezném könnyűnek.
"Programozást simán meg lehet tanulni úgy, hogy sose, vagy nagyon minimálisan foglalkoztál ezzel előtte."
Hát pl. NIK-en olyan gyakorlatvezetőt fogtam ki elsőben, hogy ha előtte nem toltam volna magas szinten a programozást (versenyek, önképzés a középiskola mellé) akkor nem lett volna könnyű dolgom. Így is csak 3-as lettem. De persze, megtanulható. BME-n nem tudom mi a helyzet jelenleg, anno kb. az volt hogy láncolt listákat kellett összeállítani C-ben. Ez azért nem agysebészet, de nem is sétagalopp, oda kell figyelni a félév folyamán és szorgoskodni kell (de ésszel kell hozzáállni, hogy az ember felfogja a mutatók rejtelmeit). Szerencsére a kérdező szorgosnak állítja magát :)
Egyébként szerintem érdemes lehet 1. helyen megpályázni a BME-t és csak 2. helyen az OE-NIK-et, "teher alatt nő a pálma" alapon + (el)ismertebb neve van az egyetemnek. De esetleg érdemes megnézni a tantárgyakat is. BME e téren talán "vaskalaposabb". Ott C-vel kezdenek, ha még azzal, NIK-en viszont nincs C a tantervben, legfeljebb választható tárgyban (ott is inkább csak C++).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!