Miért mondja mindenki, hogy tönkretenne?
Pszichológiát szeretnék tanulni, de sokan mondják hogy "ó az tönkretenne" meg "szétszedne" stb -
hozzáteszem, nem vagyok egy gyenge jellem:) Szóóval. Miért olyan nehéz ez a tárgy? Oké, gondolom, hogy sokat kell tanulni, de mivel érdekel, biztos, hogy nem szenvedésként fognám fel, hisz ezzel szeretnék foglalkozni a jövőben. Bármilyen véleményt/tapasztalatot szívesen várok!
És akik ezt mondják neked, azok mégis mennyire ismerik a pszichológia képzést és a szakmát?
Én pszichológiát tanulok, nekem két ok jut eszembe, amiért valaki ezt gondolhatja, amit az ismerőseid:
1. A pszichológia legtöbb területén elég kemény emberi sorsokkal fogsz találkozni. Teljesen egészséges embereknek is szívfacsaró történeteik lehetnek, traumáik, fájdalmaik. A beteg személyekkel való találkozás és közös munka pedig nyilvánvalóan terhelő lelkileg. Nem kell nagyon durva pszichotikus állapotokra gondolni, nekem volt olyan élményem, amikor a 14 éves depressziós, szorongásos zavarokkal küzdő kislány megmutatta vizsgálat közben a saját maga által okozott vágásokat a karján és közben sírni kezdett. Nem kell gyenge jellemnek lenni ahhoz, hogy az ilyesmi hasson rád. Főleg a klinikumban vagy az igazságügyben találkozhatsz ennyire terhelő dolgokkal, de mondom, az egészséges, életvezetésben elakadt emberek is tartogatnak meglepetéseket. Terhelő a munka, nehéz nem hazavinni a dolgokat, de persze ebben is segít a szupervízió.
2. Nem egy leányálom a képzés és a jelenlegi helyzet itthon. Nagyon sokáig kell tanulni, több képzést kell elvégezni, mire végre feljogosítva leszel bizonyos dolgokra, rendelkezel bizonyos kompetenciákkal. Sok területen az ember közalkalmazotti fizetésért gürizik, közben fizeti a szakképzését, a saját terápiás élményeit, és ez mind kötelező. Elég sokan bizonytalanodnak el az alap- és mesterképzés alatt, nehezen találják a helyüket, elveszítik a motivációjukat, mert nem látják a képzés végét, a biztos megélhetést és hogy azt tehetik, amit szeretnének.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!