Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Egyetemisták véleményére...

Egyetemisták véleményére vagyok kíváncsi (? )

Figyelt kérdés
Sokat ijesztgetnek minket a tanárok a gimimben az egyetemmel hogy nem lesz időnk, meg a 4/3-e ki fog hullani körülünk. Tényleg ennyire nehéz? Mindig is jó tanuló voltam, 4,8-4,6 között. Valamit a matekkal szeretnék kezdeni, amihez nem kell fizika, mert azt nem szeretem. Esetleg tudnátok ajánlani valamit? Már nagyon ideges vagyok, mert annyit stresszelnek minket ezzel. Elmesélnétek a ti egyetemi tapasztalataitokat? Tényleg élettelen tanulórobotok leszünk ott, és utálni fogjuk az egészet, ahogy előadják? Bocsának a kaotikus megfogalmazásért, de nagyon sokszor felhúzom magam ezen. 18/L

2017. nov. 11. 21:05
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Tényleg sokan hullanak ki, főleg az ilyen reálosabb szakokon. Amúgy én ezt az élettelen tanulórobotságot nem tapasztalom, pedig én is olyan szakon vagyok, ami főleg matek meg fizika. Sok függ attól is hogy osztod be az idődet, meg persze, hogy milyen a tanulási technikád, és mennyire hamar fogod fel a dolgokat. Én nem mondanám magam matekzseninek, tanulok sokat, de ugyanúgy van időm a barátaimra, a családomra, a hobbimra, meg persze az egyetemi bulikra :DD Folyamatosan kell tanulni, mert vizsgaidőszaknál különben meghalsz, én ezt az első félévem után tanultam meg, ami kb halál volt. De én pl másfél órát utazok egy nap, tehát ezalatt az idő alatt átolvasom, megtanulom valamennyire az aznap tanultakat, így otthon van több szabadidőm. Szerintem nem olyan szörnyű, akaraterő kell, jó időbeosztás, meg persze hogy szeresd a szakod és ne érezd kínzásnak az egészet
2017. nov. 11. 21:23
 2/4 Morozov ***** válasza:
100%
Igazából ez sok dologtól függ. Ha nehéz szakra mész, akkor többet kell tanulni, ha könnyűre, akkor kevesebbet. Persze itt bejön a képbe az is, hogy milyen diplomával mennyire fogsz tudni elhelyezkedni, illetve mennyit lehet keresni majd a betölthető állásokkal. Ezen kívül fontos az is, hogy te milyen típus vagy. Írtad, hogy jó az átlagod, de ezt el lehet érni úgy is, hogy intelligens vagy és alig kell hozzá tanulnod pluszban (mondjuk napi fél órát max), meg úgy is, hogy nem vagy különösebben intelligens, csak egyszerűen stréber, és napi 5 órát tanulsz ezekért az eredményekért. Mindkét esetben úgy készülj, hogy növelned kell majd a tanulásra fordítandó időt, ha értelmes szakra mész és nem akarsz csúszni. A kari sajátosságokon is sok múlik. Én például harmadéves vagyok a PTE ETK-n és a jelenlegi félévem úgy néz ki, hogy 7 hét elmélet és 7 hét terepgyakorlat, aztán vizsgaidőszak. Az első 7 hétben nagyjából 30 ZH-t írtunk, mindegyiknél van egy javítási lehetőség, ha másodszorra sem sikerül, akkor az adott tárgyadat buktad a félévben, nem mehetsz el vizsgázni. Most épp a gyakorlati időszakban járunk, minden nap 6.00-13.30-ig gyakorlat van és minden gyakorlati helyről kell írni egy esettanulmányt is. December második hetétől vizsgaidőszak, de még nem kaptuk meg kb 8-9 ZH eredményét, így nem tudjuk, hogy kell-e javítani...közben van 2 gyakorlati vizsgánk is, amiket még vizsgaidőszak előtt le kell tudni, azokra is készülni kell. Ezen kívül már most le kell adnunk egy kutatási tervet a szakdolgozathoz, holott még másfél év vissza van az alapképzésből. Az is minimum 15 oldalas és le kell fordítani hozzá 10 angol nyelvű tanulmányt a szakirodalmi áttekintéshez és kiírni belőle a lényeget...meg 5 magyart is, de az már mellékes. Aztán a vizsgaidőszakban lesz még pár szigorlatom is, ami azt jelenti, hogy több félév anyagából állnak majd a tételek. Szóval ezen a karon, ezen a szakon ez a félév nagyon problémás. Sok helyen viszont a szorgalmi időszakban elég néha átismételni az előadáson elhangzottakat, az érdemi tanulás meg ráér vizsgaidőszakban is...a legelső félév itt is olyan volt mondjuk, amíg be nem vezették ezt az új zéházási rendszert..
2017. nov. 11. 21:43
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Én orvosis vagyok, de még csak elsőéves, szóval a neheze bőven hátravan. :D Egyébként nálunk az első pár hónapban elment valamennyi ember a karról, akik benéztek ide és meggondolták magukat, ez kb máris kiteszi a lemorzsolódók egyharmadát, pedig még csak az első vizsgaidőszakunk sincs meg. Ha úgy vesszük, ez baromi jó, és azt is lehet hallani, hogy maximum egy vagy két év csúszással, de aki akarja, az el tudja végezni ezt az egyetemet, pedig reálos és nem egyszerű szak. Ráadásul a rengeteg tanulás (na, az tényleg rengeteg van!) is sokkal kevésbé ijesztő, amikor csinálnod kell, nem pedig mondják. Ha hétről hétre tényleg lelkiismeretesen készülsz, nincs okod aggódni. Ha nem, de időnként össze tudod szedni magadat, akkor ugyanúgy meglehet. Nekem sokkal jobban tetszik az egyetem amúgy, mert látni lehet, hogy haladok valamilyen irányba, végre van konkrét közöm a szakmához, amit választottam, és sokkal érdekesebbek az óráink, pl van egy csomó gyakorlat, ahol újraéleszteni tanulunk, kémiás kísérleteket csinálunk, vérnyomást mérünk, stb. Szóval van egy csomó része az egyetemnek, ami igazából vicces, az előadások pedig többnyire színvonalasak.

Nyilván egyetemenként változó a helyzet. Fontos, hogy tényleg akard azt tanulni, amit választottál, és szerintem az is, hogy olyan emberekkel vedd körül magadat, akikkel komolyan gondoljátok. Én is sokszor görcsben vagyok az egyetem miatt, meg érzem úgy, hogy nem fog menni, de aztán ott vannak az emberek, akik már előrébb tartanak meg a csoporttársak, és rájövök, hogy nem lehetetlen ez az egész, csak tényleg dolgozni kell. Persze, az se jó, ha csak a tanulásra koncentrálsz, lesznek egyetemi programok meg bulik a csoporttal, ezekre mindenképpen menj el és szakíts időt a hobbijaidra meg a barátokra, és akkor nem hiszem, hogy para lesz.

Amúgy, ha valami matekosat akarsz csinálni, amiben nincs fizika, akkor szerintem valamilyen gazdasági szakra menj, esetleg mérnökinfó.

2017. nov. 12. 00:36
 4/4 anonim ***** válasza:
100%
Én is orvosis vagyok: a kihullástól sosem féltem, ezzel riogatni felesleges, de tényleg kevés a szabadidőm - de ha szereted, amit tanulsz, akkor ki lehet bírni:)
2017. nov. 12. 09:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!