Az igaz, hogy teljesen más lett a matematika felvételi a régebbihez, kb.15 évvel ezelőttihez képest?
Milyen matematika felvételiről beszélsz?
Manapság csak a középiskolákba szoktak felvételit írni, hogy abból is pontot szerezzenek és az alapján is sorolják őket a középiskolai felvételi rangsorban.
Egyetemekre már nem kell külön felvételi. Szimplán csak az érettségi eredmények szükségesek a felvételihez a felsőoktatásban.
Nem kell bocsánatot kérni. :)
Régen az érettségin felül néhány szakon tényleg volt külön felvételi azonban ez mára teljes eltűnt.
Érettségi témakörök pedig fent vannak a neten és az előző évi feladatsorok is, megoldókulccsal.
Hülyeség
Régebben 20-30 éve nagy szó volt az érettségi pláne azelőtt.
Ha jól tudom ott középiskolás tananyag volt a deriválás (csak mint példa)
Én is írtam 15 éve központit, amit a kérdező emleget, meg láttam a mostani sorokból is párat. Igen, más típusúak a mostani feladatok, de szerintem összességében könnyebbek. Nyilván gyakorolni kell a mostani típuspéldákat, hogy ráálljon az ember agya. Ha újra akarsz érettségizni, akkor az oktatas.hu-n kell megnézni a követelményeket meg beszerezni egy jelenlegi felkészítő könyvet.
Amúgy nem, régen sem kellett deriválni (de matek tagozaton általában megtanították, hogy ennyivel is könnyebb dolguk legyen a diákoknak az egyetem első heteiben:))
A régi érettséginek hiába volt nagyobb presztizse, egyáltalán nem volt nehezebb!
Anno nem azért nem volt ennyi érettségis, mert hú de nehéz volt hanem más volt a felfogás, a rendszer, az élet.
Megvoltak becsülve a szakmák és jól eltudtál lenni vele. Azonnal kaptál munkát és sokan nem érezték szükségességét egy érettséginek.
A mai érettségi feladatsorok sokkal nehezebbek azért.
Főleg, hogy az egyik tanárom is mesélte, náluk az egész iskola a matek érettségit egy 4 éven át gyakorolt kis példatárból összeválogatott feladatsorból írták.
A felvételi meg teljesen más tészta. :)
Anno lehet ott kérdeztek deriválást(ami kb. semmi), integrálás alapokat, de ez meg most megvan az emeltfokú érettségiben (Vannak olyan szakok ahol erősen ajánlott vagy elvárás).
Én ha választhattam volna biztosan a régi rendszert választanám. Sokkal egyszerűbb volt pár szakra bejutni, mint manapság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!