Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Az igaz, hogy teljesen más...

Az igaz, hogy teljesen más lett a matematika felvételi a régebbihez, kb.15 évvel ezelőttihez képest?

Figyelt kérdés
És más a matematika is a középiskolákban. Akkor jól ment a felvételin, ma már nem menne. És hogyan tudnám megtanulni, ami ma kell ehhez?

2017. okt. 8. 18:09
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
52%

Milyen matematika felvételiről beszélsz?

Manapság csak a középiskolákba szoktak felvételit írni, hogy abból is pontot szerezzenek és az alapján is sorolják őket a középiskolai felvételi rangsorban.

Egyetemekre már nem kell külön felvételi. Szimplán csak az érettségi eredmények szükségesek a felvételihez a felsőoktatásban.

2017. okt. 8. 18:16
 2/14 A kérdező kommentje:
Erre gondoltam én is, bocsánat. Bár szerintem felvételinek minősül az érettségi, ha az kell a felvételhez.
2017. okt. 8. 18:50
 3/14 anonim ***** válasza:

Nem kell bocsánatot kérni. :)

Régen az érettségin felül néhány szakon tényleg volt külön felvételi azonban ez mára teljes eltűnt.

Érettségi témakörök pedig fent vannak a neten és az előző évi feladatsorok is, megoldókulccsal.

2017. okt. 8. 19:38
 4/14 anonim ***** válasza:
30%

Hülyeség

Régebben 20-30 éve nagy szó volt az érettségi pláne azelőtt.

Ha jól tudom ott középiskolás tananyag volt a deriválás (csak mint példa)

2017. okt. 8. 20:15
 5/14 anonim ***** válasza:

Én is írtam 15 éve központit, amit a kérdező emleget, meg láttam a mostani sorokból is párat. Igen, más típusúak a mostani feladatok, de szerintem összességében könnyebbek. Nyilván gyakorolni kell a mostani típuspéldákat, hogy ráálljon az ember agya. Ha újra akarsz érettségizni, akkor az oktatas.hu-n kell megnézni a követelményeket meg beszerezni egy jelenlegi felkészítő könyvet.

Amúgy nem, régen sem kellett deriválni (de matek tagozaton általában megtanították, hogy ennyivel is könnyebb dolguk legyen a diákoknak az egyetem első heteiben:))

2017. okt. 8. 21:51
 6/14 A kérdező kommentje:
Mikor én jártam suliba, mutatott egy példát a tanár abból, amit az új rendszerben tanultak az elsősök, hát nagyon más volt, egyáltalán nem értettük. Akkoriban az érettségi semmi sem volt a felvételihez képest. Ma talán a középszintű érettséginek felelne meg. A felvételi olyan volt, hogy a középiskolai tananyag alapján nem sokra mentél ott, külön kellett tanulni rá.
2017. okt. 8. 22:53
 7/14 anonim ***** válasza:

A régi érettséginek hiába volt nagyobb presztizse, egyáltalán nem volt nehezebb!

Anno nem azért nem volt ennyi érettségis, mert hú de nehéz volt hanem más volt a felfogás, a rendszer, az élet.

Megvoltak becsülve a szakmák és jól eltudtál lenni vele. Azonnal kaptál munkát és sokan nem érezték szükségességét egy érettséginek.

A mai érettségi feladatsorok sokkal nehezebbek azért.

Főleg, hogy az egyik tanárom is mesélte, náluk az egész iskola a matek érettségit egy 4 éven át gyakorolt kis példatárból összeválogatott feladatsorból írták.

A felvételi meg teljesen más tészta. :)

Anno lehet ott kérdeztek deriválást(ami kb. semmi), integrálás alapokat, de ez meg most megvan az emeltfokú érettségiben (Vannak olyan szakok ahol erősen ajánlott vagy elvárás).

Én ha választhattam volna biztosan a régi rendszert választanám. Sokkal egyszerűbb volt pár szakra bejutni, mint manapság.

2017. okt. 9. 05:11
 8/14 anonim ***** válasza:
Én érettségiztettem már akkor is, javítottam is meg írtam is összevont érettségi-felvételit. Más lett a rendszere, érdemes megnézni a közzétett feladatokat. De alapvetően nem változott, ugyanaz a matematika, csak bejött egy-két apróság, pl. szoktak lenni statisztikai fogalmakkal kapcsolatos kérdések. Más a feladatok száma és az értékelés rendszere. De a matematika nem más. Sőt, középszinten biztosan egyszerűbb. Az emelt szintre meg akkor is most is rendesen kellett készülni. Szóval nem, nem annyira más, minden tudás használható, amit annak idején megszereztél.
2017. okt. 9. 06:54
 9/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Amúgy akkor én elég jó voltam, de ma már ugye megváltozott az egész.
2017. okt. 9. 15:09
 10/14 A kérdező kommentje:
Most olvasok az idei érettségiről (emelt szint, a közép szinttel nem sokra mennék), és volt deriválás, integrálás, valószínűségszámítás, gráfelmélet, ilyesmiket anno nem tanultunk, ezek egyetemi dolgok voltak. Nekem úgy tűnik, igencsak megváltozott a matek.
2017. okt. 14. 12:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!