Milyen egyetemi szakot ajánlotok? Bölcsészet kar, de mi?
Nem, a menrokok sem keresnek milliókat és igen, bolcsesz diplomával is el lehet helyezkedni. Csak nagyon mások az arányok. Mérnökként gyorsan, vegzettseghez hasonló munkát lehet kapni átlag feletti fizetéssel. A Bölcsész is elérheti ezeket de ez ritka, kevesen tudnak olyan munkát vállalni ahol tudnánk használni az ott megtanultakat, és ha igen általában nevetséges pénzért. Egyszerűen az a baj, hogy nincs szükség bölcsészekre, maximum tolmácsokra, tanárokra. De most gondolj bele hogy mi az amihez esetleg egy mérnök ért és mi az amihez egy (szabad)bölcsész...nem ad hasznosítható tudást, kb semmire nem jó, a világ nem az ógörög versek felé megy hanem a technika felé. Csoda hogy még egyáltalán nem törölték el ezeket a kamu szakokat.
Igen, tanárnak szeretni kellene a gyerekeket, de most mit mondjak, teljesen köztudott hogy irodalommal történelemmel nem lehet sokmindent kezdeni, csak tanár, mert ezek a tárgyak nem adnak hasznosítható tudást a piacban / kereskedelemben , csak alapmuveltseges tárgyak, a töri pl azért, hogy tudjuk, hogy kik vagyunk honnan jöttünk, miért van most itt az ország stb...
-elmész fordítónak/tolmácsnak. itt két lehetőséged van: vagy elvégzel egy ritka, különleges nyelvszakot, és a minorod is hasonló (pld. koreai-finn, orosz-kínai), ösztöndíjjal kimész az egyik nyelvterületre, majd az egyik nyelvet mesterképzésen is folytatod, így a nyelvtudásoddal fordíthatsz, vagy szintén nyelvszakra mész, és azután fordító és tolmács mesterképzésen folytatod (de itt nem lehet minden nyelvet választani, tehát koreai-finn szakról nem mehetsz angol-francia fordítói mesterre, CSAK akkor, ha tudsz angolul és franciául és átmentél a felvételi vizsgákon.)
-szerintem egy klassz lehetőség a magyar mint idegen nyelv minor tanulása, így taníthatod a nyelvünket külföldieknek, lektor is lehetsz.
-magyar szak sem olyan rossz, ELTE-n van lehetőség felvenni szerkesztői ismeretek vagy kreatív írás minort is, ezzel elhelyezkedhetsz színházaknál, szerkesztőségekben, nyelvészként.
-szerintem a bölcsészettudománynak ma az egyik legérdekesebb és leghasznosabb szelete a nyelvtechnológia, például a keresők optimalizálása, hangvezérlés, gépi fordítás.
én a helyedben egy nyelvszakot választanék (NEM az anglisztikát) vagy a magyar szakot, ha inkább az írás érdekel.
Nyelvszak, de tanári képzésben.
NYELVTANÁRKÉNT(!), főleg két nyelvvel nagyon jól el lehet helyezkedni, lehet maszekolni, ezer lehetőség van.
De ismétlem, a nyelvtanárról beszélek.
Az anglisztika / romanisztika / tökömtudjamilyenisztika NEM nyelvtanár képzés, se szakmád, se rendes nyelvtudásod nem lesz vele!!
Akkor ne szabad bölcsész, ne kommunikáció, ne tanár, se magyar szak. Magyarán akkor ne menjek egyetemre?!
Magyarból, töriből jó vagyok, szeretem a németet, de miután lenyelvvizsgáztam már nem jártam németre, angol nyelvvizsgára hajtok mert csak 1 emeltem van és kell a plusz pont. Ezek alapján mit ajánlatok?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!