Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Miért jelentkezik ennyi ember...

Miért jelentkezik ennyi ember egyetemre/főiskolára?

Figyelt kérdés

Aktív közreműködő vagyok nem egy oktatási fórumon. Az ide érkező kérdésekre is rendszeresen szoktam válaszolni.

Elképedve nézem, hogy pontosan milyen emberek is jelentkeznek egyetemre, főiskolára.

A nagy többség nincs tisztában a ponthatárok megállapításával. Talán a saját pontjait ki tudják számolni különböző kalkulátorokkal, de önállóan erre sokan nem képesek. Naponta min. egy kérdés jön ide és máshova is, hogy "szerintetek idén mennyit emelnek" ? Egyszerűen már nem tudok ezekre mit mondani.

A másik dolog az a regisztrációs levéllel történő mizéria. Képtelen vagyok felfogni, hogy az emberek képtelenek utánanézni, hogy pontosan mi a helyzet ezzel. Ráadásul ennek a levélnek kb. semmi jelentősége nincs. Aki ajánlva adta fel a postán a papír alapú jelentkezést, annak nem keveredett el. Ha igen, akkor ott a postán kapott papír, azzal lehet bizonyítani. Dehogy emiatt, ennyit problémázni és szenvedni, azt egyáltalán nem értem. Azt meg pláne nem, hogy miért nem lehet visszakeresni a kérdéseket? Az e-felvi fórumán is kb. óránként jön egy kérdés, hogy mikor jön meg a levél, miért nem működik az e-felvi, stb. Hol itt a türelem?

Egyszerűen nem értem, hogy az ilyen képességű emberek mit akarnak majd egyetem, meg ha esetleg elvégzik, akkor a munkahelyen? Ettől csak 10000x nehezebb lesz minden, mert felvételit elküldeni, utánanézni a dolgoknak -amik le vannak írva-, az eléggé könnyű feladat...

Nem akarok senkit minősíteni, de mi lesz a jövőben? Ha ilyen emberek fogják irányítani az országot?

Érdekességnek két videó:

[link]

[link]

Én is most felvételizek, nem vagyok magamtól elszállva, de ami ilyenkor megy, az egyszerűen borzalmas.

2010. máj. 25. 15:33
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
Még valami: a két videó egyértelműen lejáratás, meg összevágott "cucc", de azért néhány kérdésre azért tényleg vicces, hogy néhányan nem tudják a választ.
2010. máj. 25. 15:39
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem is borzasztó:(

Az is durva, mikor érettségizők kérdezgetik, hogy mennyit lehet javítani a szóbelin? Már kezd idegesítő lenni...hogy jutott el egyáltalán az érettségiig, ha egy egyszerű százalékszámítást nem tud elvégezni? Röhej.

Ez az "emelik a ponthatárt" engem is felidegesített már párszor. Meg ugye mikor behal a felvi kalkulátor, akkor mindenki sír, hogy nem tudja kiszámolni a pontjait. Hihetetlen...

De a kérdésedre válaszolva: Azért, mert megtehetik. Mert szar jegyekkel, szar érettségivel is felveszik. Ha nem is államilag támogatottra, költségesre biztosan. És ezzel azoknak az embereknek a diplomáját értéktelenítik el, aki esetleg jobb képességű....

Meg persze a kormánynak is érdeke, hiszen amíg vki suliba jár, addig nem munkanélküli. Mert ugye munka az nem nagyon van...

Én tuti felemelném a minimum ponthatárt legalább 300-330 pontra. Az menjen egyetemre, akinek olyanok a képességei.

Persze lehet sírni, hogy akkor nincs mindenkinek lehetősége....na de kérem...hát ha annyira tovább akar tanulni, írja újra az érettségit.

2010. máj. 25. 15:48
 3/14 A kérdező kommentje:

A 300-as min. ponthatár az nem rossz, én igazából a felvételi mellé visszahoznám a régi elbeszélgetéses felvételit.

Egyszerűen mindenkit fel kell venni, akinek megvan a pontja. Az elmúlt években nem egy pályakezdő pedagógus tanított, ráadásul nem egy embert ismerek, aki ilyen pályára akar menni, és mit mondjak, borzalmas. A pályakezdő képtelen tanítani, akik pedig oda akarnak menni, egyszerűen nem csak hülyék, hanem a tanításhoz szükséges képességük sincs meg. Sajnos nem is igazán igyekeznek, hogy javítsák a képességüket.

Azt nekem ne mondja senki, hogy kell a pályakezdőnek néhány év, míg tapasztalatot szerez. Láttam már frissen végzett baromi jó tanárt is, és láttam már 5éve dolgozó borzalmas tanárt is.

Most azért a pedagógiát hoztam fel példának, mert oda tényleg 0 pont kel.

2010. máj. 25. 15:57
 4/14 anonim ***** válasza:

Én egyetemista vagyok és igaz sok ismerősöm sem értett semmit ehhez a levélküldés jelentkezés ponthatár ügyhöz, hiszen nem kell ehhez értenie alapvetően egy átlagembernek aki mégcsak most kezd hivatalos ügyekkel foglalkozni, valaki a visszakapott levelét se olvasta végig meg a cd-d amit az egyetem küldött mert televan hosszú jogi szöveggel, de ennek ellenére akik ezt nem tették meg mégis a legjobb tanulók között vannak és időben fognak diplomát kapni állami képzésen.

Egyetemre azért megy mindenki mert ez vált a normális jövő szinonimájává. És amíg az egyetemek arra kapnak pénzt hogy hány diákot képeznek nem is fog csökkenni a felvettek száma.

A videók érdekesek :D bme-s vagyok de azért nem ilyen rossz a helyzet ahogy ez mutatja, jót röhögtünk mi is mikor ezt megláttuk.

2010. máj. 25. 15:58
 5/14 A kérdező kommentje:

A másik pedig ez az érettségi. Ennek a felvételinek több köze van a szerencsejátékhoz, mint a tudás és a képességek méréséhez. Az objektív értékelés csak az emelt szintű vizsgáknál van (néha ott sem). A közép meg nem csak a nehézségi szint miatt vicces, hanem az ismert tanárok miatt, akik nem egyszer értékelik felül a vizsgázók eredményeit. Ezeket nem vaktában mondom, hanem ismerek konkrét eseteket is.

Mégis kellett 8 év arra, hogy bevezessenek legalább egy kötelező emelt szintet.

2010. máj. 25. 16:01
 6/14 anonim ***** válasza:
50%

Mert az a hülye dipmloának nevezett papír nélkül, sima gimivel például nagy büdös 0 az esély egy tisztességesebb állásra. Amúgy meg nem értem ezen mit kell ennyit aggódni. A hüélybbik része úgyis kihullik az évek alatt, nem egy ismerős már az első félév közben otthagyta a fenébe, másiknak 2-3 tárgyuk ha meglett a 8ból első félévben, szóval én a 2.hoz se fűzök valami sok reményt számukra. A következő végigkínlódott vizsgaidőszak után talán már rémleni fog nekik is, hogy az egyetem valószínűleg nem nekik való.

Többeknek meg anyuci-apuci pénzeli a sulit, tökmindegy hányszor UVzik, sz@rik bele, majd a következőn átmegy, majd a következőn, ááá majd jövő félévben megcsinálja, mit számít mennyibe kerül újra felvenni valamit. Akinek van pénze, játszon csak evvel, én nem bánom. Első éves vagyok még csak ugyan, de sok embertől megkérdezném így is, mit csinál itt. Tudod szerintem mit felelnének: én se tudom. A következtetéseket le lehet vonni.

2010. máj. 25. 16:03
 7/14 anonim ***** válasza:
ha jól tudom pedagógusoknak van elbeszélgetés, ahol persze nem lehet kiszűrni mindenkit aki nem tud tanítani az majd a gyakorlati oktatáson derül ki soká, de a többi szakra felesleges elbeszélgetést tartani az csak azt hozná vissza hogy mindig valakinek a valakije jutna be és úgymond pofavizittel válogatnak az egyetemek, nem érvényesül az objektív elbírálás
2010. máj. 25. 16:12
 8/14 anonim ***** válasza:
ez már csak így megy
2010. máj. 25. 17:17
 9/14 anonim ***** válasza:

"hiszen nem kell ehhez értenie alapvetően egy átlagembernek aki mégcsak most kezd hivatalos ügyekkel foglalkozni"

Annyit fűznék hozzá, hogy lehet, hogy nem anyukával,apukával kellene elintéztetni mindent a suli alatt, és akkor lenne gyakorlat. 14 éves korom óta én intéztem az összes hivatalos ügyem, és jé, túléltem. A baj az itt, hogy újabban mindent elintéz a szülő, és a gyereknek semmi élettapasztalata nincs addig, míg el nem végzi az egyetemet.

2010. máj. 25. 19:14
 10/14 anonim ***** válasza:

Kicsit uncsi, hogy mindig a pedagógus a negatív példa...Mindig az a felsőoktatás legalja...nem olyan egyszerű ám a tanárnak!!! Imádom, mikor 18-20 éves diákok meghatározzák a jó tanár fogalmát... cserélhetnétek velük csak egy hónapra!!!

A tanár nincs megfizetve, nincs megbecsülve, sőt le van nézve,nyugodtan lehet verni, mert semmi joga csak kötelessége, de változtassa meg a világot... Hát ez Magyarország...

(mindemellett tényleg van tehetségtelen és kevésbé művelt tanár, de azért nem mindenki hülye, aki annak megy...)

2010. máj. 25. 19:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!